20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds


HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT

Hva er aerob utholdenhet

Aerob utholdenhet handler om ditt nivå av kondisjonstrening. Lær mer om aerob utholdenhet, og hva du kan gjøre for å forbedre den.

Hva er aerob utholdenhet?

Aerob utholdenhet handler om ditt nivå av kondisjonstrening. Mange vil hevde at dette er en av de mest viktige egnethetsrelaterte egenskapene på grunn av koblingen til hjertehelse. Å forbedre din aerobe utholdenhet er å forbedre kroppens evne til å møte høyere, raskere krav til oksygen og energi, som den trenger under mer intensiv trening.

Hvorfor er aerob utholdenhet viktig?

Aerob utholdenhet er utrolig viktig, siden det påvirker hvor effektivt kroppen kan transportere oksygen der det er nødvendig, for eksempel under løping. Din kondisjonstrening avhenger av faktorer som alder, livsstil, arvelige forhold og hvor mye du trener. Den er vanligvis på sitt beste fra slutten av tenårene til trettiårene og avtar naturlig med alderen.

Å opprettholde et godt nivå av aerob utholdenhet er viktig for alle – ikke bare idrettsutøvere – da det kommer med en rekke helsemessige fordeler. Hjertet ditt er en muskel, og som andre muskler, krever det regelmessig trening for å forbedre styrken og evnen til å takle alt kroppen krever av den.

Aerobisk vs Anaerob trening

Å trene anaerobisk er bokstavelig talt å trene med underskudd på oksygen. I forbindelse med en treningsøkt er dette oftest når du er nær ditt maksimale hjerterytme, og det ikke er nok oksygen til å forsyne kroppen din. Anaerob trening innebærer å jobbe med høy intensitet, der kroppen trenger å finne energi til å styrke musklene dine i stedet for oksygen, mens aerob trening generelt er med en lett til moderat intensitet. Musklene dine bryter deretter ned glykogen (lagrede karbohydrater) for energi. Kroppen er også avhengig av det anaerobe systemet under tunge vektløftingsøkter.

Når du sammenligner de to, er aerob trening en lettere form som du kan holde på med i lengre perioder, mens anaerob trening er motsatt: raske utbrudd med høy intensitet. Den aerobe terskelen din er derfor intensitetsnivået du kan løpe på før du får for mye melkesyre i blodet. Når du går i anaerob modus, forbrenner du mer kalorier på kortere tid, men i forbindelse med langdistanseløping er du egentlig i siste fase på dette tidspunktet, forhåpentligvis når du nærmer deg mål.

Anaerobe øvelser med løping og vektløfting øker din anaerobe utholdenhet, noe som betyr at du kan jobbe hardere lenger. Både aerob og anaerob trening forbrenner fett og øker stoffskiftet på en måte som det vil fortsette å fungere etter at du er ferdig med treningsøkta.

Aerob trening krever oksygen for å holde det gående på det treningsnivået du utfører, og forbrenner fett, karbohydrater og proteiner du har inntatt fra mat og kosttilskudd. Dette er uten tvil den beste tilnærmingen for å oppnå mager muskelmasse.

Hvordan forbedre aerob utholdenhet

Intervallbaserte treningsøkter er anerkjent som en av de beste måtene å forbedre din aerobe utholdenhet, og det fine er at du kan velge og velge de øvelsene du foretrekker. Det hele dreier seg om å øke hjerte- og kar-evnen med trening. Under anaerobe øvelser som vektløfting, ville du forbedret bryststyrken ved gjentatte ganger gjennomføre øvelser på denne muskulaturen. Det samme gjør hjertet under aerob trening.

Løping

Løping er en av de beste måtene å forbedre aerob utholdenhet og egner seg til all slags intervalltrening.

Først kan du prøve en lettere tilnærming for å forbedre aerob utholdenhet:

  • Jogge i jevnt tempo i 2 minutter
  • Øk til en rask i 30 sekunder
  • Gå tilbake til jevn tempo i 2 minutter
  • Gjenta denne øvelsen i 20 minutter

Så øker du intensiteten å forbedre aerob utholdenhet:

  • Løp komfortabelt i 10 sekunder og sprint deretter 10 sekunder.
  • Løp komfortabelt i 20 sekunder og sprint deretter 20 sekunder.
  • Gjenta dette mens du øker varigheten med 10 sekunder hver gang til du når ett minutt og hviler.

Relaterte artikler:

Aerob og anaerob utholdenhet

Anaerob terskel når du trener løping

Om forfatteren

Legg inn kommentar

20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%