Fra utrent til å løpe 10 km

Lær mer om hvordan du skal trene deg opp fra å være utrent til å gjennomføre eller løpe 10 km på best mulig tid.

Fra utrent til 10 km

Å trene seg opp fra å være utrent til å løpe 10 km vil kreve at du trener variert med utgangspunkt i ditt nåværende formnivå. Bestemme om målet ditt er å fullføre 10 km, eller løpe distansen på best mulig tid. du må også tidsbestemme målet ditt, for å vite når du skal ha nådd målet. Hvor lang tid du bruker på å nå målet ditt vil variere, avhengig av om du skal fullføre eller løpe på best mulig tid. Når du er utrent, kan det være smart å ha en lenger periode med basistrening, der du bygger deg et treningsgrunnlag. Dette er trening du kan gjennomføre med lav intensitet. Når du har et god treningsgrunnlag, kan du bygge videre på dette med trening med høyere intensitet.

Fra utrent til 10 km med treningsprogram

Følg et strukturert og fleksibelt treningsprogram når du skal trene deg opp til å løpe 10 km. Et treningsprogram vil gjøre det enklere for deg å trene regelmessig, og til enhver tid vite hva du skal trene og med hvilken intensitet. Legg også inn når du skal restituere. Tilstrekkelig med restitusjon er helt avgjørende for at du skal ha en jevn og god formutvikling, og for å redusere risikoen for skader. Et fleksibelt treningsprogram bør være enkelt å justere, slik at du kan gjøre endringer på grunn av sykdom eller andre ting som krever at du tilpasser treningsprogrammet.

Fra utrent til 10 km med variasjon

Du bør ha fokus på å trene med variasjon når du har liten eller ingen erfaring med trening fra før. Kroppen din er ikke vant til belastningen den blir påført, og ensidig og lite variert trening, kan raskt føre til at du stagnerer og i verste fall blir skadet. Variere med tanke på hvilke løyper du trener i og underlag, og også etter hvert med hvilken intensitet du trener med. Selv om du skal være forsiktig med å trene for mye med høy intensitet når du er nybegynner, kan du likevel øke intensiteten noe, eksempelvis når du løper i motbakker.

Fra utrent til å løpe 10 km

Ta alltid utgangspunkt i eget formnivå når du skal trene deg opp fra å være utrent til å løpe 10 km. Ha en gradvis økning i treningsmengde med utgangspunkt i formnivået ditt. Trene med lav intensitet i en lenger periode, før du gradvis går over til å trene mer med høyere intensitet. Da kan fartslek og intervalltrening være effektiv trening.

Relaterte artikler:

8 ukers treningsprogram for nybegynnere

Hvor lang tid på å trene til 10 km

Om forfatteren

Legg inn kommentar