20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds


HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT

Trene med variasjon

Trene med variasjon. Lær deg hvordan du kan trene variert for å forebygge skader og oppnå best mulig effekt av løpetreningen.

Variasjon når du trener løping

Å trene med variasjon kan være alfa og omega når du trener løping. Variert sikrer deg best mulig progresjon, og vil også være en viktig faktor for å motivere deg for løpetrening. Variasjon er også viktig for å forebygge skader, og unngå ensidig belastning på utsatte områder.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan variere treningen for å motivere deg for å oppnå best mulig treningseffekt og forebygging av skader.

Variere med hvilken intensitet du trener løping

Med hvilken intensitet du trener kan ha stor betydning for din formutvikling og risikoen for skader. Du bør veksle mellom med hvilken intensitet du trener løping, og hovedvekten av treningen bør bli gjennomført med lav intensitet. En mindre del av treningen kan bli gjennomført med moderat til hard intensitet, og for å sikre at du ikke trener for mye og for hardt, bør trening med høy intensitet bli gjennomført progressivt. Variert intensitet på løpetreningen kan bidra til at du utsetter stagnasjon, fordi kroppen ikke får tid til venne seg til samme intensitet når du trener. Du reduserer også risikoen for skader ved at du fordeler belastningen med variert intensitet, og unngår å trene for mye med for hard intensitet.

Variere med hva slags trening du gjennomfører

Veksle mellom hva slags løpetrening du gjennomfører i løpet av en treningsuke. variere mellom å trene intervall, tempotrening, langturer og løping med lav intensitet. Du kan også variere med motbakketrening, motbakkeintervall og fartslek. Variasjon med tanke på hva du skal trene av løping, vil sammen med å trene med vekslende intensitet, bidra til at treningen blir motiverende. Svært lite er mindre motiverende enn å trene den samme runden med samme intensitet hele tiden.

Variere med hvilket underlag og hvilken løype du trener i

Redusere belastningen på beina med å løpe på variert underlag, og variere også med tanke på løping i variert terreng. Trene i kuperte løyper og flate. Løp i skogsløyper, sti og grusveier. Variert underlag og terreng kan bidra til å fordele belastningen du har på beina når du trener løping, som igjen kan bidra til å redusere risikoen for skader.

Variert trening og restitusjon

For at du skal ha best mulig effekt ut av løpetrening og redusert risiko for skader, er restitusjon helt avgjørende. Det er når du restituerer at du blir en sterkere og raskere løper, og det er når du restituerer at kroppen kommer seg igjen etter belastning gjennom løpetrening. La restitusjon være like viktig som det å variere treningen. Se på variasjon og restitusjon som en symbiose, som er uløselig knyttet til hverandre, der effekten er at du får en best mulig formutvikling som løper.

Trene med variasjon

Å trene med variasjon er ikke så vanskelig når du har først har innarbeidet gode rutiner for det. Har du det vil du nyte godt av fordelene det vil gi deg som løper. Motivasjonen for løping kan bli bedre, risikoen for skader blir mindre og du blir en bedre løper.

Relaterte artikler:

Variere hvordan du trener og gjør løping til en livsstil

Hvordan variere løpetreningen når formkurven flater ut

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Av Spurt

20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%