Beregne pulssoner

I denne artikkelen vil vi undersøke hva pulssoner er, hvorfor de er viktige, og hvordan du kan beregne dine egne pulssoner for å maksimere resultatene av treningen din.

Å beregne pulssoner er en viktig del av enhver treningsrutine. Enten du er nybegynner eller en erfaren utøver, kan å forstå og bruke pulssoner hjelpe deg med å trene mer effektivt og oppnå dine treningsmål. I denne artikkelen vil vi utforske hva pulssoner er, hvorfor de er viktige, og hvordan du kan beregne dine egne pulssoner for å maksimere resultatene av treningen din.

Hva er pulssoner?

Pulssoner er områder av din maksimale hjertefrekvens som brukes til å måle intensiteten av treningen din. Din maksimale hjertefrekvens er den høyeste hjertefrekvensen du kan oppnå under trening, og den varierer fra person til person. Pulssoner er delt inn i ulike prosentandeler av din maksimale hjertefrekvens, og hver sone representerer en annen treningsintensitet.

Her er de vanligste pulssonene:

 • Sone 1 (50-60% av maksimal hjertefrekvens): Dette er den laveste pulssonen og brukes til lett oppvarming og restitusjonstrening. Det er ideelt for nybegynnere og de som ønsker å trene med lav intensitet.
 • Sone 2 (60-70% av maksimal hjertefrekvens): Dette er den moderate pulssonen og brukes til generell kondisjonstrening. Det er en god sone for å bygge utholdenhet og brenne fett.
 • Sone 3 (70-80% av maksimal hjertefrekvens): Dette er den moderate til høy pulssonen og brukes til å forbedre utholdenheten og øke aerob kapasitet. Det er også effektivt for vekttap.
 • Sone 4 (80-90% av maksimal hjertefrekvens): Dette er den høye pulssonen og brukes til å øke anaerob kapasitet og maksimal ytelse. Det er ideelt for intervalltrening og å forbedre din anaerobe terskel.
 • Sone 5 (90-100% av maksimal hjertefrekvens): Dette er den maksimale pulssonen og brukes til korte, intense utbrudd av trening, for eksempel sprinter og maksimal innsats.

Relatert: Pulssoner for 10 km under 45 min

Hvorfor er pulssoner viktige?

Å trene i de riktige pulssonene kan hjelpe deg med å oppnå spesifikke treningsmål mer effektivt. Her er noen grunner til hvorfor pulssoner er viktige:

 1. Optimalisering av treningseffektiviteten: Når du trener i riktige pulssoner, sikrer du at du bruker tiden din effektivt. Du unngår å trene for hardt eller for lett, og dette kan føre til bedre resultater på kortere tid.
 2. Målrettet trening: Pulssoner gir deg muligheten til å tilpasse treningen din til dine spesifikke mål. Hvis du ønsker å forbedre utholdenheten, kan du fokusere på sone 3. Hvis du vil øke maksimal styrke, kan sone 4 være målet ditt.
 3. Forebygging av overtrening: Ved å overvåke pulssonene dine, kan du unngå overtrening, som kan føre til skader og utbrenthet. Trening i riktig sone bidrar til å opprettholde en sunn balanse mellom trening og restitusjon.
 4. Bedre kontroll over vekten: Trening i riktig pulssone kan hjelpe deg med å brenne fett mer effektivt, noe som kan bidra til vekttap eller vektvedlikehold.
 5. Forbedret hjertehelse: Å trene i ulike pulssoner kan bidra til å styrke hjertemuskelen og forbedre den generelle hjertehelsen.

Hvordan beregne pulssoner

Nå som du forstår viktigheten av pulssoner, la oss se på hvordan du kan beregne dine egne pulssoner. Det finnes flere metoder for å gjøre dette, men en av de mest nøyaktige og enkleste er å bruke Karvonen-formelen. Her er trinnene for å beregne dine pulssoner ved hjelp av denne metoden:

Trinn 1: Finn din maksimale hjertefrekvens (MHR)

Din maksimale hjertefrekvens er den høyeste hjertefrekvensen du kan oppnå under trening. En enkel måte å estimere MHR på er ved å bruke følgende formel:

MHR = 220 – alder

For eksempel, hvis du er 30 år gammel, vil din estimerte MHR være:

MHR = 220 – 30 = 190 slag per minutt

Trinn 2: Beregn pulssoner

Når du har estimert din MHR, kan du beregne pulssoner ved hjelp av Karvonen-formelen. Formelen tar også hensyn til hvilepulsen din, som er antall hjerteslag per minutt når du er i fullstendig hvile. Jo bedre du kjenner din hvilepuls, jo mer nøyaktig blir beregningen.

Her er formelen:

Pulssone = ((MHR – hvilepuls) x intensitetsprosent) + hvilepuls

La oss si at din hvilepuls er 60 slag per minutt, og du vil trene i sone 3, som tilsvarer 70-80% av MHR. Her er hvordan du beregner sone 3:

Pulssone 3 = ((190 – 60) x 0,7) + 60 = 153 slag per minutt

På denne måten kan du beregne pulssonene for alle intensitetsnivåer og tilpasse treningen din i henhold til dine mål.

Relatert: Trene med pulssoner for Ringeriksmaraton

Hvordan bruke pulssoner i treningen din

Når du har beregnet dine pulssoner, er det viktig å forstå hvordan du skal bruke dem i praksis. Her er noen tips for å integrere pulssoner i treningsrutinen din:

 1. Bruk en pulsmåler: En pulsmåler, enten i form av en pulsklokke eller en smarttelefonapp, er et nyttig verktøy for å overvåke hjertefrekvensen din under trening. Dette gjør det enkelt å trene i riktig sone og justere intensiteten etter behov.
 2. Variert trening: For å få best mulig resultater, bør du inkludere trening i forskjellige pulssoner i løpet av uken. Dette vil bidra til å forbedre din totale kondisjon og unngå treningens platå.
 3. Sett deg mål: Identifiser klare mål for treningen din basert på pulssonene. For eksempel kan du sette et mål om å tilbringe en viss tid i sone 3 for å forbedre utholdenheten din.
 4. Lytt til kroppen din: Selv om pulssoner er nyttige, er det viktig å lytte til kroppen din. Hvis du føler deg utmattet eller opplever ubehag, kan det være lurt å senke intensiteten eller ta en hviledag.
 5. Oppdater pulssonene: Ettersom din kondisjon forbedres over tid, kan pulssonene dine endre seg. Det er viktig å regelmessig evaluere og oppdatere pulssonene for å sikre at du trener i riktig intensitet.

Hvordan SpurtBeat estimerer dine pulssoner

Pulssonekalkulatoren tar utgangspunkt i din alder og estimerer med hvilken intensitet du kan trene innenfor 5 forskjellige soner. Legg inn alder og velge hvilken sone du ønsker å med hvilken puls du kan trene.

Relatert: Trene med pulssoner når du skal løpe maraton

SpurtBeat

Finn din makspuls

SpurtBeat tar utgangspunkt i en makspuls på 220. Du kan enkelt finne din makspuls ved å trekke alder fra 220. For en mer nøyaktig måling kan du få utført dette på et treningssenter eller andre steder som utfører denne type måling.

SpurtBeat gir deg et estimat på pulssoner

Pulskalkulatoren gir deg et estimat på hvilken puls du kan trene med innenfor de forskjellige pulssonene. Test ut for å finne ut om intensiteten innenfor de forskjellige sonene passer for deg, og justere om nødvendig.

Hvordan overvåke pulssoner under trening

Når du har beregnet dine pulssoner og satt deg klare mål for treningen din, er det viktig å kunne overvåke hjertefrekvensen din mens du trener. Dette vil hjelpe deg med å sikre at du holder deg innenfor de ønskede pulssonene og oppnår de ønskede resultatene. Her er noen metoder for å overvåke pulssoner under trening:

1. Pulsklokke eller smartklokke

En av de mest populære måtene å overvåke pulssoner på er ved hjelp av en pulsklokke eller en smartklokke. Disse enhetene er utstyrt med innebygde pulsmålere som kontinuerlig overvåker hjertefrekvensen din under trening. De gir deg sanntidsdata, slik at du umiddelbart kan tilpasse intensiteten hvis du går utenfor målsone.

2. Brystbelte med pulsmåler

En annen nøyaktig måte å måle hjertefrekvensen din er ved å bruke et brystbelte med en pulsmåler. Dette belte er festet rundt brystet ditt og sender trådløse data til en kompatibel klokke eller app. Brystbelter gir svært nøyaktige data og er ofte foretrukket av seriøse idrettsutøvere.

3. Smarttelefonapper

Det finnes en rekke apper tilgjengelige for smarttelefoner som kan brukes til å overvåke hjertefrekvensen din under trening. Disse appene bruker telefonens innebygde sensorer eller tilkoblede pulsmålere for å gi deg sanntidsdata. Noen populære apper inkluderer Strava, Runkeeper og Polar Beat.

4. Håndleddsbaserte pulsmålere

Noen moderne pulsklokker og smartklokker har innebygde pulsmålere på håndleddet. Disse enhetene bruker optisk sensor-teknologi for å måle hjertefrekvensen din direkte fra håndleddet ditt. Mens de kanskje ikke er like nøyaktige som brystbelter, er de praktiske og komfortable å bruke.

5. Manuell pulsopptelling

Hvis du ikke har tilgang til teknologiske hjelpemidler, kan du også bruke den gamle metoden med manuell pulsopptelling. Dette innebærer å stoppe treningen midlertidig og ta pulsen din ved å telle antall hjerteslag på en viss tid, for eksempel 15 sekunder, og deretter multiplisere det med 4 for å få antall slag per minutt.

Relatert: Sone 1 løping og pulssoner

Variasjon i treningsrutinen

For å maksimere resultatene av treningen din, er det viktig å variere treningsøktene dine og inkludere ulike pulssoner i programmet ditt. Dette vil bidra til å forhindre at kroppen tilpasser seg til den samme treningen, noe som kan føre til platåer i fremgangen din. Her er noen måter å variere treningsrutinen din på:

1. Endre treningsformen

Bytt mellom ulike treningsformer som løping, sykling, svømming, styrketrening og gruppetimer. Dette gir deg en helhetlig trening og gir ulike muskelgrupper en sjanse til å arbeide.

2. Endre intensiteten

Varier intensiteten i treningen ved å gå fra lav intensitet til høy intensitet i forskjellige pulssoner. Dette kan inkludere perioder med rask gange, jogging og sprinting under en løpeøkt.

3. Bruk intervalldrag

Intervalldrag er en flott måte å trene i høyere pulssoner på. Dette innebærer korte perioder med intens trening etterfulgt av lengre hvileperioder eller lavintensitetsøkter. For eksempel kan du utføre 30 sekunders sprint etterfulgt av 1-2 minutter med gange eller jogging.

4. Endre treningsvarigheten

Endre varigheten av treningsøktene dine. Noen ganger kan du trene i en høyere pulssone i kortere perioder, mens andre ganger kan du velge lengre, moderat-intensitetsøkter.

Relatert: Trene effektivt med pulssoner

Oppdatering av pulssoner

Som du arbeider med treningen din over tid, vil du merke at din kondisjon forbedres. Dette kan føre til at pulssonene dine endres, da din maksimale hjertefrekvens og hvilepuls kan endre seg. Det er viktig å regelmessig evaluere og oppdatere pulssonene dine for å sikre at du trener i riktig intensitet i henhold til din nåværende kondisjon.

En god måte å gjøre dette på er å gjennomføre en maksimal hjertefrekvenstest med jevne mellomrom, for eksempel hver 6. til 12. måned. Dette gir deg en oppdatert referanse for å beregne pulssoner og justere treningen din deretter.

Avsluttende tanker

Å beregne pulssoner er en verdifull metode for å optimalisere din trening og oppnå ønskede resultater. Det gir deg muligheten til å tilpasse treningsøktene dine etter dine mål og unngå overtrening. Ved å bruke riktig overvåkingsverktøy, variere treningsrutinen din og oppdatere pulssonene dine når det er nødvendig, kan du ta treningen din til neste nivå. Husk alltid å lytte til kroppen din og konsultere en helsepersonell før du starter en ny treningsrutine, spesielt hvis du har helseproblemer eller medisinske tilstander. Med riktig bruk av pulssoner kan du oppnå en bedre og sunnere livsstil og nå dine treningsmål på en effektiv måte.

Konklusjon

Beregning av pulssoner er en verdifull metode for å optimalisere treningen din og oppnå dine treningsmål. Ved å forstå dine pulssoner og bruke dem i treningsrutinen din, kan du trene mer effektivt, forebygge overtrening og oppnå bedre resultater. Husk å bruke pulsmåler for nøyaktig overvåking, variere treningen din og sette klare mål basert på dine pulssoner. Med riktig bruk av pulssoner kan du ta din trening til neste nivå og oppnå en bedre og sunnere livsstil.

Referanser

Om forfatteren

Legg inn kommentar