Hvor hardt skal man trene intervall?

Hvor hardt skal man trene intervall? En oppfatning om at intervall ikke er intervall hvis du ikke løper til du stuper er ikke uvanlig. Men hvor hardt skal du egentlig trene intervall?

Planlegge intervalltreningen

Legg en strategi i forkant av intervalltreningen for hvordan du vil gjennomføre treningsøkta. Du må bestemme hvor lange intervallene skal være, og hvor mye hvile du skal ha mellom hvert intervall. Bestem i forkant om du skal løpe alle intervallene i et jevnt tempo, eller om du skal ha en gradvis økning i tempoet gjennom hele intervallet, og fra ett intervall til det neste. Ha en plan B for hvordan du skal gjennomføre intervalløkta dersom dagsformen ikke er bra.

Progressiv intervalltrening

Progressiv intervalltrening kan gjøre treningen mer motiverende, og kan bidra til en jevnere formutvikling. Dersom du løper intervallene progressivt raskere innenfor hvert intervall, og mellom intervallene, venner kroppen og muskulaturen seg gradvis til den økte belastningen. Trener du på denne måten oppleves ikke intervalltreningen så hard, og treningsøkta kan bli mer gøy og motiverende. I motsatt fall, når du fra første intervall skal opp i terskelfart med en gang, vil det oppleves som et lite sjokk, fysisk og mentalt. 

Hvordan trener du intervaller. Er du av den gamle skolen som trener intervall til du har blodsmak i munnen, eller løper du intervaller med lavere intensitet? Lar du kroppen få en gradvis tilvenning til økt intensitet, eller er det flatt jern fra første meter?

Om forfatteren

Legg inn kommentar