Terskelfart for 5 km

Lær mer om hvordan du kan finne din terskelfart for 5 km med VDOT kalkulator, for at du skal øke din aerobe kapasitet for distansen.

Terskeltrening for 5 km

Løpetrening rundt terskel er trening rundt det vi kan kalle anaerob terskel. Anaerob terskel er grensen for hva kroppen greier å kvitte seg med av melkesyren når du løper. Går du over til å trene anaerobt vil kroppen produsere mer melkesyre enn den greier å kvitte seg med, og du vil få en opphopning av melkesyre i muskulaturen. Det er vanlig å si at terskelfarten er den høyeste farten du greier å holde i omtrent 1 time. Målet ditt med å trene løping rundt terskel, er at du skal heve din anaerobe terskel, slik at du kan løpe fortere.

Finn terskelfart for 5 km

For å finne din terskelfart for 5 km, må du vite hvor raskt du greier å løpe en 5 km nå. Er det en stund siden du har testet din kapasitet på 5 km, kan du gjennomføre et testløp. Alternativt kan du bruke en tid du har løpt 5 km på tidligere, og teste ut terskelfart med utgangspunkt i denne tiden.

Velg fanen ‘VDOT kalkulator’ i RunCulator under, og legg inn 5 km distanse og tid. Kalkulatoren vil estimere løpstider og dine hastigheter på trening. Under ‘Hastighet på trening’ finner du fanen ‘Terskeltrening’ og forslag til terskelfart på din trening (artikkelen fortsetter under løpekalkulatoren).

RunCulator

VDOT kalkulatoren gir deg et estimat

Løper du 5 km på 25 minutter, estimerer løpekalkulatoren følgende terskelfart på trening:

  • 400 meter: 2:07 minutter
  • 800 meter: 4:15 minutter
  • 1000 meter: 5:19

Du må teste ut for å se om denne terskelfarten passer for deg. Løper du med for høy intensitet når du gjennomfører intervallene i denne farten, må du justere farten ned, inntil du har en hastighet som er forenlig med din terskelfart.

Relaterte artikler:

Hva er VDOT?

RunCulator

Om forfatteren

Legg inn kommentar