Hva er VDOT?

Hva er VDOT? I denne artikkelen vil du lære mer om hva VDOT er, og hvordan du kan bruke en VDOT kalkulator for å estimere ditt treningsnivå og tider på en rekke distanser.

VDOT er en måling av løpsform og blir beregnet ut hvilken tid du har løpt en viss distanse. Formelen er utarbeidet av dr. Jack Daniels en anerkjent løpetrener. VDOT nummeret reflekterer en gjennomsnittlig løpers maksimale VO2 nivå. I de fleste tilfeller er VDOT mer nyttig enn maksimal VO2, fordi den reflekterer faktisk formnivå, heller enn en måling av VO2 i et labratorium. Jack Daniels’ løpeformel beregner de ideelle treningshastighetene basert på tidligere løpeprestasjoner. Jo raskere du er i et løp, desto høyere tempo må du holde innenfor forskjellige typer løpetrening.

Merk deg at VDOT ikke er et akronym, men en forkortelse av VO2max, uttalt «V-dot-O2max». Husk at VDOT ikke er det samme som VO2max.

Beregne VDOT med Runculator løpekalkulator

Klikk deg inn på fanen ‘VDOT kalkulator’, og legg inn distanse og tid for et nylig gjennomført løp. Ut ifra disse dataene får du et VDOT nummer, som reflekterer ditt formnivå. Under ‘Løpstider og fart’ får du estimert sluttid og gjennomsnittsfarten du må holde på de mest kjente distansene. Under fanen ‘Hastighet på trening’ får du estimert fart du må holde på forskjellige typer trening; Trening med lav intensitet, tempotrening, terskeltrening, intervalltrening og sprintintervaller.

Det er viktig at du er i stand til å løpe distansen på den tiden du har lagt inn i kalkulatoren, slik at farten du skal holde på trening og i løp er i samsvar med ditt formnivå.

RunCulator

Relaterte artikler:

RunCulator

Hvor mange kalorier forbrenner du når du løper

Om forfatteren

Legg inn kommentar