20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Hvordan får man diabetes

Diabetes er en kronisk sykdom som oppstår fordi kroppen ikke klarer å regulere blodsukkeret. Lær mer om hvordan man får diabetes.

Risikofaktorer for diabetes

Diabetes er en kronisk sykdom som oppstår fordi kroppen ikke klarer å bruke blodsukkeret (glukose) riktig. Den eksakte årsaken til denne sykdommen er ukjent, men genetiske og miljømessige faktorer spiller inn. Risikofaktorer for diabetes inkluderer overvekt og høye nivåer av kolesterol. Noen spesifikke årsaker er forklart i denne artikkelen.

Mangel på insulinproduksjon

Dette er først og fremst årsaken til diabetes type 1. Det oppstår når insulinproduserende celler blir skadet eller ødelagt og slutter å produsere insulin. Insulin er nødvendig for å flytte blodsukkeret inn i celler i hele kroppen. Den resulterende insulinmangel etterlater for mye sukker i blodet og ikke nok i cellene til energi.

Insulinresistens

Dette er spesifikt for diabetes type 2. Det oppstår når insulin produseres normalt i bukspyttkjertelen, men kroppen kan fremdeles ikke transportere glukose inn i cellene for drivstoff. Til å begynne med vil bukspyttkjertelen skape mer insulin for å overvinne kroppens motstand. Etter hvert slites cellene ut. På det tidspunktet bremser kroppen insulinproduksjonen og etterlater for mye glukose i blodet. Dette er kjent som prediabetes. En person med prediabetes har et blodsukkernivå som er høyere enn normalt, men ikke høyt nok for en diagnose av diabetes. Med mindre man er testet, kan det hende at personen ikke er klar over det, da det ikke er noen tydelige symptomer. Diabetes type 2 oppstår når insulinproduksjonen fortsetter å avta og resistensen øker.

Gener og familiehistorie

Genetikk spiller en rolle i å bestemme hvor sannsynlig du er for å utvikle en slags diabetes. Forskere forstår ikke helt genetikkens rolle i utviklingen av diabetes. Selv om forskning ikke er avgjørende, synes noen etniske grupper å ha en høyere rate av diabetes. Dette gjelder for:

  • afroamerikanere
  • indianere
  • asiater
  • latinamerikanere

Genetiske forhold som cystisk fibrose og hemokromatose kan begge skade bukspyttkjertelen og føre til en større sannsynlighet for å utvikle diabetes. Monogene former for diabetes er et resultat av mutasjoner i en enkelt gen. Monogene former for diabetes er sjeldne, og utgjør bare 1 til 5 prosent av alle tilfeller av diabetes som finnes hos unge mennesker.

Svangerskapsdiabetes

En liten prosentandel av gravide kan utvikle svangerskapsdiabetes. Det antas at hormoner som utvikles i morkaken forstyrrer kroppens insulinrespons. Dette fører til insulinresistens og høye nivåer av glukose i blodet. Kvinner som utvikler svangerskapsdiabetes under graviditet, har en høyere risiko for å utvikle diabetes type 2 senere i livet.

Alder

Risikoen for å utvikle diabetes type 2 øker når du eldes. Risikoen din øker spesielt etter 45 år. Forekomsten av diabetes type 2 øker imidlertid dramatisk blant barn, unge og yngre voksne. Faktiske faktorer inkluderer redusert trening, redusert muskelmasse og vektøkning når du eldes. Diabetes type 1 diagnostiseres vanligvis i en alder av 30 år.

Fedme

Overflødig kroppsfett kan forårsake insulinresistens. Fettvev kan forårsake betennelse som kan føre til insulinresistens. Men mange overvektige mennesker utvikler aldri diabetes, og det trengs mer forskning på koblingen mellom overvekt og diabetes.

Dårlig kosthold

Dårlig ernæring kan bidra til diabetes type 2. Et kosthold med mye kalorier, fett og kolesterol øker kroppens motstand mot insulin.

Mangel på trening

Trening får muskelvev til å reagere bedre på insulin. Dette er grunnen til at regelmessig aerob trening og motstandstrening kan redusere risikoen for diabetes. Snakk med legen din om en treningsplan som er trygg for deg.

Hormonelle forhold

Selv om det er sjeldent, kan visse hormonelle forhold også føre til diabetes. Følgende forhold kan noen ganger forårsake insulinresistens:

  • Cushings syndrom: Cushings syndrom forårsaker høye nivåer av kortisol, som er stresshormonet i blodet ditt. Dette øker blodsukkernivået og kan forårsake diabetes.
  • Akromegali: Akromegali blir resultater når kroppen lager for mye veksthormon. Dette kan føre til overdreven vektøkning og diabetes hvis det ikke blir behandlet.
  • Hypertyreoidisme: Hypertyreoidisme oppstår når skjoldbruskkjertelen produserer for mye skjoldbruskhormon. Diabetes er en av de mulige komplikasjonene av denne tilstanden.

Relaterte artikler:

Symptomer på høyt blodsukker

Hvor produseres insulin

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!