ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Normal puls for eldre

Hjertefrekvens, også kjent som puls, er antall ganger hjertet slår per minutt, og normal hjertefrekvens vil variere fra person til person.

Lav hvilepuls eldre

En normal hjertefrekvens varierer imidlertid av individet, alder, kroppsstørrelse, hjerteforhold, om personen sitter eller beveger seg, medisinering og til og med lufttemperatur, men normalområde for voksne og eldre er 60 til 100 slag per minutt. Følelser kan også påvirke hjerterytmen; For eksempel kan stress øke hjertefrekvensen. Trening kan bidra til å senke hjertefrekvensen, ved å få hjertemuskulaturen til å fungere mer effektivt. En veltrent idrettsutøver kan ha en hvilepuls på 40 til 60 slag i minuttet.

Hjertet ditt er en muskel, og akkurat som å styrke andre muskler ved å gjøre aktiviteter, kan du gjøre det samme med hjertet ditt. Kunnskap om hjerterytmen din kan hjelpe deg med å overvåke kondisjonsnivået ditt, og det kan hjelpe deg med å oppdage helseproblemer hvis du opplever andre symptomer.

Blodtrykk vs hjerterytme

Noen mennesker forveksler høyt blodtrykk med høy hjertefrekvens. Blodtrykk er målingen av blodets kraft mot arterienes vegger, mens pulsen er antall ganger hjertet slår per minutt. Det er ingen direkte sammenheng mellom de to, og høyt blodtrykk, eller hypertensjon, resulterer ikke nødvendigvis i en høy puls, og omvendt. Puls øker under anstrengende aktivitet, men en kraftig trening kan bare øke blodtrykket beskjedent.

Hvordan måle hjertefrekvensen

De enkleste stedene å måle hjertefrekvensen er:

  • håndledd
  • innsiden av en albue
  • siden av nakken
  • toppen av foten

For å få en nøyaktig avlesning, legg to fingre over et av disse områdene og tell antall takter på 60 sekunder. Du kan også gjøre dette i 20 sekunder og multiplisere med tre, noe som kan være enklere. Det kan være forvirrende å bruke tommelen fordi du noen ganger kan føle puls i tommelen.

Hvilepuls

Din hvilepuls er pulsen når du sitter rolig eller ligger. Det er best å måle hjertefrekvensen din om morgenen, før du reiser deg. For voksne 18 og eldre er en normal hvilepuls mellom 60 og 100 slag per minutt, avhengig av personens fysiske tilstand og alder. For barn i alderen 6 til 15 år er den normale hvilepuls mellom 70 og 100 slag per minutt.

Hvilepuls tabell basert på alder
Hvilepuls tabell basert på alder

Men en hjertefrekvens lavere enn 60 betyr ikke nødvendigvis at du har et medisinsk problem. Aktive mennesker har ofte lavere hjerterytme fordi hjertemuskulaturen ikke trenger å jobbe så hardt for å opprettholde en jevn takt. Idrettsutøvere og mennesker som er veldig godt trent, kan ha en hvilepris på 40 slag per minutt. En hvilepuls lavere enn 60 kan også være et resultat av medisinering. «Mange medisiner som folk tar spesielt medisiner mot blodtrykk, for eksempel betablokkere, vil senke pulsen. Hvis du har symptomer på underliggende problemer, kan du ha en lav hjerterytme på grunn av det. Ta kontakt med lege dersom du er usikker på hvilepulsen din.

Relaterte artikler:

Hva er høy hvilepuls

Lav hvilepuls dårlig form

Om forfatteren

Legg inn kommentar