ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |
Insulin har mange effekter, men hovedsakelig kontrollerer det hvordan kroppen bruker karbohydrater som finnes i visse typer mat.
Hvor produseres insulin?
Insulin er et hormon laget av et organ som ligger bak magen kalt bukspyttkjertelen. Det er spesialiserte områder i bukspyttkjertelen. Insulin frigjøres deretter fra bukspyttkjertelen i blodomløpet, slik at det kan nå forskjellige deler av kroppen. Insulin har mange effekter, men hovedsakelig kontrollerer det hvordan kroppen bruker karbohydrater som finnes i visse typer mat. Karbohydrater brytes ned av menneskekroppen for å produsere en type sukker som kalles glukose. Glukose er den viktigste energikilden som brukes av celler. Insulin lar celler i muskler, lever og fett (fettvev) ta opp denne glukosen og bruke den som en energikilde slik at de kan fungere ordentlig. Uten insulin klarer ikke celler å bruke glukose som drivstoff, og de vil begynne å fungere. Ekstra glukose som ikke brukes av cellene vil bli konvertert og lagret som fett, slik at den kan brukes til å gi energi når glukosenivået er for lavt. I tillegg har insulin flere andre metabolske effekter (for eksempel å stoppe nedbrytningen av protein og fett).
Hvordan kontrolleres insulin?
De viktigste handlingene som insulin har er å la glukose komme inn i celler som skal brukes som energi og å opprettholde mengden glukose som finnes i blodomløpet innenfor normale nivåer. Frigjøring av insulin er tett regulert hos friske mennesker for å balansere matinntaket og kroppens metabolske behov. Dette er en kompleks prosess, og andre hormoner som finnes i tarmen og bukspyttkjertelen, bidrar også til denne blodsukkerreguleringen. Når vi spiser mat, blir glukose absorbert fra tarmen vår i blodomløpet, noe som øker blodsukkernivået. Denne økningen i blodsukker fører til at insulin frigjøres fra bukspyttkjertelen, slik at glukose kan bevege seg inne i cellene og bli brukt. Når glukose beveger seg inne i cellene, returnerer mengden glukose i blodomløpet til normalt og insulinfrigjøringen bremser. Proteiner i mat og andre hormoner produsert av tarmen som respons på mat stimulerer også frigjøring av insulin. Hormoner som frigjøres i perioder med akutt stress, for eksempel adrenalin, stopper frigjøringen av insulin, noe som fører til høyere blodsukkernivå for å takle den stressende hendelsen.
Insulin fungerer sammen med glukagon, et annet hormon produsert av bukspyttkjertelen. Mens insulinets rolle er å senke blodsukkernivået om nødvendig, er glukagonens rolle å øke blodsukkernivået hvis det er for lavt. Ved å bruke dette systemet sikrer kroppen at blodsukkernivået forblir innenfor bestemte grenser, noe som gjør at kroppen kan fungere ordentlig.
Hva skjer hvis jeg har for mye insulin?
Hvis en person injiserer mer insulin enn nødvendig, f.eks. fordi de bruker mer energi eller spiser mindre mat enn de forventet, vil celler ta inn for mye glukose fra blodet. Dette fører til unormalt lave blodsukkernivåer (kalt hypoglykemi). Kroppen reagerer på hypoglykemi ved å frigjøre lagret glukose fra leveren i et forsøk på å bringe nivåene tilbake til det normale. Lavt glukosenivå i blodet kan få en person til å føle seg syk.
Kroppen monterer en første motreaksjon på hypoglykemi gjennom et spesialisert sett med nerver som kalles det sympatiske nervesystemet. Dette forårsaker hjertebank, svette, sult, angst, skjelving og blek hudfarge som vanligvis advarer personen om det lave blodsukkernivået slik at dette kan behandles. Imidlertid, hvis det opprinnelige blodsukkernivået er for lavt, eller hvis det ikke behandles omgående og fortsetter å synke, vil hjernen også bli påvirket fordi det det er helt avhengig av glukose som en energikilde for å fungere ordentlig. Dette kan forårsake svimmelhet, forvirring, passform og til og med koma i alvorlige tilfeller.
Relaterte artikler:
Referanser
ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |