Normal tid på 10 km

Lær mer om hvilken tid du kan forvente når du trener for å løpe 10 km, og hvordan du kan trene for å greie en best mulig tid på distansen.

Hva er normal tid på 10 km?

Det finnes faktorer som du ikke har kontroll på når du trener for å løpe 10 km, som alder, talent, temperaturer m.m. Dette er faktorer som vil påvirke din sluttid på distansen. Du bør derfor ha fokus på faktorer du har kontroll på, og det er hva, hvordan og med hvilken intensitet du trener for distansen. Normal tid på 10 km vil følgelig være bestemt kontrollerbare og ikke kontrollerbare faktorer, og hvilken tid du får på distansen vil utgjøre summen av disse faktorene.

Hvordan trene for å bli bedre på 10 km

Med systematisk og regelmessig trening, kan du ha jevn og god formutvikling, uavhengig av ditt formnivå. Du bør gjennomføre variert løpetrening med lav, moderat og hard intensitet, og sørge for tilstrekkelig med restitusjonstrening og restitusjon i løpet av en treningsuke. Treningen bør bestå av langturer, rolige løping, intervall, tempotrening og fartslek. Hovedvekten av treningen bør være med lav intensitet, mens en mindre del av treningen bør være med moderat til hard intensitet. Vektforholdet mellom trening med lav og høy intensitet bør være henholdsvis 80-20. Ta utgangspunkt i din nåværende treningsmengde i løpet av en uke, og ha en gradvis økning i treningsmengde som er i takt med hva kroppen din til enhver tid tåler av belastning. Lytt til kroppen og la den bestemme progresjonen i treningen din. Planlegge restitusjon på lik linje med treningen du gjennomfører, og restituere ellers ved behov.

Relaterte artikler:

Treningsprogram 10 km under 50 min

Hvordan løpe 10 km under 50 min

Om forfatteren

Legg inn kommentar