Normal tid på 5 km

Normal tid på 5 km. Lær mer om hva som kan legges i begrepet normal tid på 5 km, og hvordan du kan trene for å bli bedre på 5 km.

Hva er normal tid på 5 km

Hva som kan defineres som normal tid å bruke på 5 km, vil naturlig nok variere med tanke på formnivå. Variasjoner i tid på alt fra 20 minutter eller bedre til 35 minutter kan nok defineres som normal tid på 5 km.

Trene for å bli bedre på 5 km

Uavhengig av hvilken tid du har på 5 km, eller om du skal løpe 5 km for første gang, vil treningsgrunnlaget du legger ned være avgjørende for raskt du løper distansen. Selv om 5 km per definisjon er en langdistanse, vil det være med varierende treningsgrunnlag løpere stiller på startstreken for å løpe 5 km. Og er målet ditt å fullføre 5 km, er det ikke sikkert du trenger som mange uker for å være rimelig godt forberedt for distansen. Skal du løpe på best mulig tid, vil det være noe helt annet, og kreve at du trener systematisk for å øke din aerobe kapasitet, bli sterkere og raskere.

Estimere dine treningshastigheter for 5 km med RunCulator

For å finne ut med hvilken fart du skal trene rolig løping, tempotrening, terskeltrening, intervalltrening og sprintintervaller, kan du bruke en VDOT kalkulator som estimerer dette basert på et løp du nylig har gjennomført. Er det lenge siden du har konkurrert i et løp eller ikke deltatt i noe løp, kan du gjennomføre et testløp, for å få en pekepinn på hvor raskt du løper en gitt distanse.

Velg fanen ‘VDOT kalkulator’ i RunCulator nedenfor. Basert på distanse og tid på dette løpet, får du et VDOT nummer, som kan være en pekepinn på ditt formnivå. Du får også en beregning på hvor raskt du kunne ha løpt 1500 meter, 3000 meter, 5 km, 10 km, halvmaraton, og maraton. Under ‘Hastighet på trening får du et forslag til fart på forskjellige former for løpetrening du kan gjennomføre når du skal trene for å løpe 5 km.

RunCulator

Relaterte artikler:

RunCulator

Trening for å løpe 5 km under 30 minutter

Om forfatteren

Legg inn kommentar