Hvorfor trene langkjøring

Uansett hva det betyr for deg, tar langkjøring tid og krefter. Løpene er lange, og det er bare begynnelsen på treningen.

Forstå løpstrening og langkjøring

Det er ingen definert definisjon for “langdistanseløp.” For noen kan det bety en halvmaraton. For andre kan det bety et ultramaraton som utgjør 50 kilometer eller mer. Å legge til andre elementer i treningen din, for eksempel vektløfting eller korte sprinter, kan bidra til å øke ytelsen din.

En metaanalyse fra januar 2018 viste at styrketrening gjorde langdistanseløpere raskere. Forskerne fant at spesielt styrketrening var forbundet med raskere løpstider. Dette betyr likevel ikke at du må fokusere på å bygge muskler som en vektløfter. Et annet viktig funn var at styrketrening hjalp uavhengig av erfaringsnivå, så både nybegynnere og avanserte løpere kan høste fordelene.

Sprintintervaller, som å løpe opp bakker eller løpe sprint distanser på bane, er også forbundet med raskere langdistansetider. En liten studie publisert i april 2019 gjennomgikk treningsregimet til 85 mannlige eliteløpere og sammenlignet resultatene. Forskere har funnet ut at de viktigste faktorene som skiller toppløperne fra andre løpere, var total distanse, enkle løp, tempoløp og trening med kortintervaller. Det betyr at du trenger å fokusere på den totale mengden mil du løper, hvor mye lett restitusjonstrening du gjennomfører, hvordan du kombinerer løpe med og hard intensitet, og hvordan du trener med eksplosive sprinttrening.

Når det er sagt, bør langkjøring fortsatt være en integrert del av treningen din. Du må bare balansere dem med styrketrening og kortere løp eller sprint når du setter sammen treningsplanen din.

Å designe et riktig treningsprogram handler ikke bare om å løpe så fort som mulig. Det andre målet med treningsprogrammet ditt bør være forebygging av skader. Rundt 70 prosent av løpere får en skade i løpet av en 12-måneders periode. Av de 70 prosentene omfatter 42 prosent av skadene kneet. De fleste skadene en løper får er forårsaket av overbelastning. Et riktig utformet treningsprogram kan hjelpe deg med å unngå overbelastning ved sakte å bygge opp treningsmengde. Du bør kunne redusere risikoen for skade ved å balansere langkjøring, styrketrening og trening med moderat til høy intensitet. Husk at hovedvekten av treningen du gjennomfører alltid skal være med lav intensitet.

Relaterte artikler:

Om forfatteren