HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Eksentrisk trening

Eksentrisk sammentrekning refererer til enhver bevegelse som forlenger en muskel samtidig som den trekkes sammen.

Det er en bremsekraft som direkte motarbeider forkortelse av en muskel (kjent som en konsentrisk sammentrekning). Når du for eksempel senker armen i en biceps-curl, vil den lengre bevegelsen bli betraktet som eksentrisk. Å løfte vekten ville være konsentrisk.

Hva er eksentrisk trening?

Eksentriske øvelser blir også referert til som negativ trening eller negativt arbeid. De drar nytte av muskler ved å absorbere den mekaniske energien som utøves av den store arbeidsmengden. Den energien frigjøres deretter med det som kalles elastisk rekyl, egentlig en fjærlignende handling som letter neste muskelbevegelse. Eksentrisk muskelkontraksjon ble opprinnelig kalt eksentrisk av den danske forskeren Erling Asmussen i 1953 for å beskrive bevegelsen bort (“ex-“) fra sentrum (“-sentrisk”) av en muskel. Andre eksempler på eksentrisk sammentrekning inkluderer:

  • Senke vekten under en skulderpress
  • Den nedadgående bevegelsen til en push-up
  • Senke kroppen under en crunch
  • Senke kroppen under en pull-up

Fordeler med eksentrisk trening

Idrettsfysiologer mener at eksentrisk trening kan bygge muskelstørrelse og styrke bedre enn vanlige konsentriske bevegelser. Ved å fokusere utelukkende på den nedadgående kraften som utøves på en muskel, kan du løfte tyngre vekter enn du ellers ville være i stand til å løfte. Som et resultat kan du se forbedringer raskere. Eksentrisk trening kan hjelpe deg med å bli sterkere i visse bevegelser.

Det kan også være fordeler for de som prøver å gå ned i vekt. Mens en eksentrisk sammentrekning bruker mindre energi og oksygen enn en konsentrisk sammentrekning, skaper den negative bevegelsen faktisk mer kraft. Dette forbedrer ikke bare muskelvekst, men øker også metabolismen (omdannelse av kalorier og oksygen til energi), og fremmer vekttap.

Eksentrisk trening involverer ofte en partner som hjelper til med å løfte vekten (den konsentriske bevegelsen) og stabiliserer deg når du senker vekten på egenhånd (den eksentriske bevegelsen). Alternativt kan du fokusere på den eksentriske bevegelsen ved å løfte en vekt eller kroppsdel ​​raskt (si i løpet av et sekund) og senke den sakte (over tre til fem sekunder).

Relaterte artikler:

Hvorfor gjennomføre eksentrisk trening

Eksentrisk trening for legg og akilles

Om forfatteren

Av Spurt

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet