HØSTTURER!

OPPTIL 40%

RABATT!


Piriformis syndrom behandling

Piriformis syndrom er en smertefull tilstand som utvikler seg på grunn av irritasjon eller kompresjon av isjiasnerven nær piriformis-muskelen. Lær mer om hva det er og behandling av tilstanden.

Hva er piriformis syndrom?

Piriformis-muskelen forbinder de nederste ryggvirvlene med den øvre delen av beinet etter å ha reist “isjiashakket”, åpningen i bekkenbenet som gjør at isjiasnerven kan gå inn i benet. Her er muskelen og nerven tilstøtende, og denne nærheten er grunnen til at problemer kan utvikle seg.

Tilstanden er relativt vanlig. Anslag antyder at omtrent 5% av tilfellene av isjias (irritasjon av isjiasnerven som forårsaker utstrålende smerter fra ryggen eller baken i benet, leggen og foten) skyldes piriformis syndrom. Det ser ut til å være mer vanlig blant kvinner, selv om årsaken til dette ikke er kjent.

Symptomer på piriformis syndrom

Den typiske pasienten med piriformis syndrom klager over “isjias” – det vil si skarp, alvorlig, utstrålende smerter fra korsryggen eller baken ned på baksiden av benet og inn i låret, leggen og foten. Symptomer kan synes å være på grunn av hoftebursitt eller skivebrokk, men legeundersøkelse hjelper med å klarlegge den virkelige årsaken, fordi ved piriformis syndrom har personen også:

 • problemer med å sitte eller legge vekt på baken på den ene siden
 • muskelspasmer i piriformis-muskelen
 • smerter i piriformis-muskelen under en endetarmsundersøkelse
 • isjias-type smerte når hoften beveges og roteres utover mot motstand

Årsaker til piriformis syndrom

Kjente årsaker til piriformis syndrom inkluderer:

Skader

 • Unormal utvikling eller plassering av piriformis-muskelen eller isjiasnerven
 • Unormal justering av ryggraden (som skoliose)
 • Beinlengdeavvik (når bena har ulik lengde)
 • Langvarig sitting, spesielt hvis du bærer en tykk lommebok i en lomme rett bak piriformis-muskelen
 • Tidligere hofteoperasjon
 • Uvanlig intes trening
 • Fotproblemer, inkludert Mortons neuroma

I mange tilfeller kan årsaken ikke identifiseres.

Diagnose

Diagnosen er klinisk, noe som betyr at den er basert på symptomer og fysisk undersøkelse. Det er ingen spesifikk blodprøve, biopsi eller bildebehandlingstest for å bekrefte diagnosen. Av denne grunn er det vanskelig å vite sikkert at en person har tilstanden, og det er noen kontrovers om hvor vanlig den er. Dette gjelder spesielt fordi ryggrads- og skivesykdom kan forårsake lignende symptomer, og piriformis syndrom kan være tilstede sammen med disse andre tilstandene som hoftebursitt.

Forventet varighet av piriformis syndrom

Varigheten av piriformis syndrom er variabel. Ofte er det kortvarig, spesielt hvis riktig behandling begynner kort tid etter at symptomene oppstår.

Forebygging

Det er ingen pålitelig måte å forhindre piriformis syndrom på. For personer som har hatt dette eller andre ryggproblemer, inkluderer standardanbefalinger hjemmeøvelser og tøyninger, et hælløft (hvis bena er av forskjellige lengder), ikke å ha med seg en lommebok i baklommen, unngå langvarig sitte og få behandling for andre medvirkende tilstander (som spinal artritt eller fotproblemer).

Behandling

Mens medisiner, som smertestillende midler, muskelavslappende midler og betennelsesdempende medisiner, kan anbefales, er bærebjelken i behandlingen av piriformis syndrom fysioterapi, trening og tøying. Spesifikke behandlinger kan omfatte:

justeringer i gangart
forbedret mobilitet av sacroiliac ledd
tøye for å avlaste stramme piriformis muskler og de som omgir hoften
styrking av hoftebortførerne (muskler som beveger hoftene utover fra kroppen)
påføring av varme
akupunktur

Hvis disse tiltakene ikke er effektive, kan mer invasiv behandling vurderes som:

 • injeksjoner av lokalbedøvelse (ligner på Novocain), botulinumtoksin og / eller kortikosteroidmiddel – disse injeksjonene styres vanligvis av ultralyd, røntgen eller elektromyogram (som oppdager muskel- og nerveaktivitet) for å sikre at nålen er i riktig sted.
 • kirurgi – Selv om det er et alternativ som siste utvei, er det rapportert at fjerning av en del av piriformis-muskelen eller senen gir lettelse i noen tilfeller.

Prognose

Med rask diagnose og behandling er prognosen relativt god. Imidlertid kan tilstanden bli kronisk; et dårlig utfall kan være mer sannsynlig hvis diagnosen og behandlingen blir forsinket.

Piriformis syndrom kan være den vanligste årsaken til ryggsmerter av isjias som du aldri har hørt om; eller det kan være sjeldent, ingen er helt sikre. Hvis du har vedvarende, uforklarlig rumpesmerter som beveger seg inn i beinet, må du slutte å bære lommeboken i baklommen, prøve å ikke sitte så mye og oppsøke legen din. Du kan ha et skiveproblem i ryggen, eller noen andre vanlige ryggproblemer; men du kan også ha piriformis syndrom, og det kan utgjøre en viktig forskjell å finne ut av det snarere heller enn senere.

Relaterte artikler:

Piriformissyndromet

Beste øvelser for rumpa

Om forfatteren

Av Spurt