ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Ytre immunforsvar

Lær hvordan kroppen din forsvarer seg gjennom slim, spytt, magesyre og antistoffer, som en del av det ytre immunforsvaret ditt.

Hvorfor kroppen trenger å forsvare seg

Bakterier er overalt! Du er omgitt av alle slags bakterier, virus til sopp. Faktisk er de fleste av dem helt ufarlige, men det er noen som kan ødelegge kroppen din. Og det er på grunn av de få, de som får deg til å bli syke, at kroppene våre har et sofistikert ytre og indre forsvarssystem

Ytre immunforsvar

De første forsvarslinjene for kroppen din er det ytre immunforsvaret. Dette er de delene av kroppen din som er designet for å beskytte deg mot skadelige stoffer utenfra, ved å forhindre dem i å komme inn i kroppen din. Det ytre immunforsvaret inkluderer huden din, tårer, slim, spytt, magesyre, cilia (små hår) og nyttige bakterier i tarmen.

Huden din er viktig for å hindre at bakterier og virus finner veien rett inn i blodet ditt. Det utgjør en del av det integumentære systemet, som også inkluderer håret og neglene dine. Huden fungerer ikke alltid perfekt fordi du kan få kutt som lar patogener finne en vei inn, men i det store og hele er det en ganske god blokkering for å hindre bakterier og virus å trenge inn. Det må det være fordi huden vanligvis vrimler av bakterier. Hvis du ender med å få kutt og blødning, bidrar celler som kalles blodplater til lege kuttet og får blod til å koagulere i hardere klumper. Dette stopper blødningen raskt og beskytter kroppen din.

Tårer i øynene og slim i nesen og halsen har også til oppgave å fange opp farlige organismer, hvis de prøver å trenge inn i kroppen din. Dette er viktig fordi noen av de vanligste måtene folk blir forkjølet på er ved å berøre øynene med skitne hender eller puste patogener inn i kroppen. Cilia, eller små hår i luftrøret dit, bidrar til å presse organismer gradvis oppover mot munnen og nesen der de kan fjernes fra kroppen. Hvis organismer ikke kan bli stoppet, kan enzymer fra spytt eller magesyre eliminere dem. Spytt inneholder enzymer som kan bryte ned cellevegger i bakteriene, og magesyren kan ta seg av det som måtte være igjen.

Relaterte artikler:

Forkjølelse i flere uker

Hvordan bli fortere frisk fra forkjølelse

Om forfatteren

Legg inn kommentar