Vondt på innsiden av kneet

Det indre eller mediale kneet refererer til den delen som er nærmest det andre kneet. En rekke forhold eller skader kan forårsake vondt på innsiden av kneet.

Årsaker til vondt på innsiden av kneet

Indre knesmerter kan være forårsaket av en skade, forstuing, revmatoid artritt eller bursitt. Mens kneet kan virke som et enkelt hengsledd, involverer det mange sener, leddbånd og annet vev. Dette betyr at mange ting kan gå galt i kneet.

Mulige årsaker til indre knesmerter inkluderer:

Skade

Indre knesmerter kan være et resultat av en skade forårsaket av en sport eller trening, for eksempel løping, som setter belastningen på kneleddet. Denne smerten kan også være forårsaket av traumer, der en person har falt på kneet eller vært i en ulykke.

Bursitt

Denne tilstanden oppstår på grunn av betennelse i vev i kneet som kalles bursa. Bursae er små, væskefylte sekker som forhindrer muskler, sener og bein i å gni seg sammen. Betennelse i pes anserine bursa kan føre til indre knesmerter. Dette kan være forårsaket av en akutt skade eller overforbruk av kneleddet. Smerten ved bursitt kan kjennes på det indre kneet, rundt 2 til 3 tommer under kneleddet.

Forstuing eller avrivning

Indre knesmerter kan være forårsaket av forstuing eller avrivning i det mediale sikkerhetsbåndet eller MCL. Dette er vanligvis forårsaket av en skade der det har vært overdreven vridning og riving av MCL. Det kan oppstå når det er et slag eller kraft mot den ytre delen av kneet, da dette kan gi en belastning langs den indre delen av kneet. Denne skaden resulterer vanligvis i nesten øyeblikkelig hevelse eller smerte.

Revet menisk

Menisken er beskyttende brusk som strekker kneleddet. En avrivning av den mediale menisken kan resultere i indre knesmerter. Menisken kan også slites over tid og forårsake smerte når en person beveger kneet.

Knærartrose

Slitasjegikt er en degenerativ tilstand som får en sliter ned den beskyttende brusk i kneet. Knærne er spesielt sårbare for dette. Med denne tilstanden kan knærne være smertefulle, spesielt tidlig om morgenen.

Leddgikt

Revmatoid artritt er en autoimmun lidelse som forårsaker betennelse i kroppen. En person kan oppleve alvorlige indre knesmerter relatert til revmatoid artritt. Smertene er vanligvis verre om morgenen og blir bedre utover dagen.

Behandling

En ispose påført det skadede kneet kan bidra til å redusere betennelse. Av mange årsaker til knesmerter, inkludert skader og inflammatoriske lidelser, kan behandling hjemme løse problemet.

For slike lidelser kan følgende behandlinger være nyttige:

  • Hvil kneet. Hvis skaden er forårsaket av sport, for eksempel løping, må du unngå denne aktiviteten til kneet har grodd.
  • Bruk en ispose. Påføring av is på det skadede området av kneet tre til fire ganger om dagen, i 20 minutter av gangen, kan redusere betennelse og smerte. Ispakker er tilgjengelige for kjøp på apotek og online.
  • Hvis hjemmebehandlingene ikke er effektive, bør en person oppsøke lege for å bestemme det beste behandlingsforløpet.

En lege kan anbefale behandlinger som inkluderer:

  • drenering av væskeansamlinger som forårsaker trykk eller smerte
  • bøyle for å støtte kneet
  • fysioterapi for å strekke og styrke musklene rundt kneet, tilpasset tilstanden
  • injeksjoner av kortikosteroidmedisiner for tilstander, inkludert slitasjegikt eller bursitt
  • kirurgi for å fjerne eller reparere skadede deler av knevevet, for eksempel bursa eller menisk

En lege vil vanligvis anbefale konservative behandlinger før invasive, som kirurgi.

Relaterte artikler:

Smerter på utsiden av kneet

Betennelse i kne trening

Om forfatteren