Vondt på bakside av lår

Formålet med denne artikkelen er å gi en grundig forståelse av årsakene til smerter på baksiden av låret, effektive behandlingsmetoder, og hvordan man kan forebygge disse smertene.

Vondt på bakside av lår, ofte referert til som hamstringssmerter, er et vanlig problem som påvirker mange mennesker, spesielt de som er fysisk aktive. Dette ubehaget kan variere fra mildt til alvorlig og kan i stor grad påvirke daglige aktiviteter og treningsrutiner. Formålet med denne artikkelen er å gi en grundig forståelse av årsakene til smerter på baksiden av låret, effektive behandlingsmetoder, og hvordan man kan forebygge disse smertene. Ved å integrere pålitelige kilder og ekspertråd, håper vi å tilby leserne praktisk kunnskap og løsninger for å håndtere og unngå denne typen smerter.

Anatomi av hamstrings

For å forstå smertene på baksiden av låret, er det viktig å kjenne til anatomien til hamstringsmuskulaturen. Hamstrings består av tre muskler: biceps femoris, semitendinosus og semimembranosus. Disse musklene løper langs baksiden av låret fra hoften til kneet og er ansvarlige for å bøye kneet og forlenge hoften.

Hamstrings spiller en nøkkelrolle i mange daglige bevegelser og sportsaktiviteter, inkludert løping, hopping og bøyende bevegelser. Skader eller overbelastning av disse musklene kan føre til smerter og funksjonsnedsettelse.

Relatert: Trene bakside lår uten vekter

Vanlige årsaker til smerter på baksiden av låret

Muskelstrekk og -rift

Muskelstrekk og -rift i hamstrings er blant de vanligste årsakene til smerter på baksiden av låret. Disse skadene oppstår vanligvis under aktiviteter som involverer plutselige akselerasjoner eller deakselerasjoner, som løping eller sprinting. Symptomer inkluderer plutselig skarp smerte, hevelse, og i alvorlige tilfeller, en synlig muskelavrivning.

Overbelastning og tretthet

Langvarig overbelastning og tretthet kan også føre til hamstringssmerter. Dette skjer ofte hos idrettsutøvere som trener intensivt uten tilstrekkelig hvile eller de som har dårlig treningsform. Overbelastning kan resultere i mikroskopiske tårer i muskelfibrene, noe som fører til smerter og stivhet.

Isjias

Isjias er en tilstand der isjiasnerven, som går fra korsryggen ned til benet, blir irritert eller komprimert. Denne tilstanden kan forårsake strålesmerter som føles på baksiden av låret. Isjias kan være forårsaket av ulike faktorer som skiveprolaps, spinal stenose eller piriformis syndrom.

Triggerpunkter

Triggerpunkter, eller «muskelknuter», kan utvikle seg i hamstringsmusklene og forårsake smerter som kan stråle ned til kneet. Disse punktene er sensitive områder i muskelen som kan oppstå som et resultat av overbelastning, stress eller dårlig kroppsholdning.

Dårlig kroppsholdning og muskulær ubalanse

En annen vanlig årsak til hamstringssmerter er dårlig kroppsholdning og muskulær ubalanse. Svake eller stramme hoftefleksorer, quadriceps eller korsryggmuskler kan føre til overkompensasjon av hamstrings, noe som kan resultere i smerter og skader.

Relatert: Hvordan trene lår

Diagnostisering av hamstringssmerter

Diagnostisering av årsaken til smerter på baksiden av låret er avgjørende for å bestemme riktig behandlingsplan. En grundig medisinsk historie, fysisk undersøkelse, og eventuelt bildediagnostikk som MR eller ultralyd kan være nødvendig.

Fysisk undersøkelse

En fysisk undersøkelse inkluderer palpasjon av hamstringsmuskulaturen, vurdering av bevegelsesomfang, og spesifikke tester som kan bidra til å identifisere muskelstrekk, rifter eller triggerpunkter.

Bildediagnostikk

Bildediagnostikk som MR eller ultralyd kan være nødvendig for å bekrefte diagnosen og vurdere alvorlighetsgraden av skaden. MR er spesielt nyttig for å oppdage muskel- eller seneavrivninger, mens ultralyd kan hjelpe til med å identifisere mindre skader og inflammatoriske prosesser.

Behandlingsmetoder for hamstringssmerter

RICE-prinsippet

En av de første linjene i behandlingen av hamstringssmerter er RICE-prinsippet (hvile, is, kompresjon, og elevasjon). Dette hjelper til med å redusere hevelse og smerte i de tidlige stadiene etter en skade.

 • Hvile: Unngå aktiviteter som kan forverre skaden.
 • Is: Påfør is i 15-20 minutter flere ganger daglig for å redusere hevelse.
 • Kompresjon: Bruk kompresjonsbandasje for å minimere hevelse.
 • Elevasjon: Hold benet hevet over hjertenivå for å redusere hevelse.

Fysioterapi

Fysioterapi spiller en sentral rolle i rehabiliteringen av hamstringsskader. En fysioterapeut kan utforme et individuelt tilpasset treningsprogram som fokuserer på å gjenopprette styrke, fleksibilitet og funksjon.

 • Styrketrening: Gradvis oppbygging av muskelstyrke for å forhindre fremtidige skader.
 • Tøyningsøvelser: Øke fleksibiliteten i hamstrings og tilstøtende muskelgrupper.
 • Proprioseptiv trening: Forbedre balanse og koordinasjon.

Medisinsk behandling

I noen tilfeller kan medisinsk behandling være nødvendig for å håndtere smerter og betennelse. Dette kan inkludere bruk av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs), kortisoninjeksjoner, eller i alvorlige tilfeller, kirurgisk intervensjon.

Alternative behandlinger

Alternative behandlingsmetoder som akupunktur, massasje og kiropraktisk behandling kan også være effektive i å lindre hamstringssmerter og fremme helbredelse.

Forebygging av hamstringssmerter

Oppvarming og nedkjøling

Å inkludere en grundig oppvarming før trening og en nedkjølingsfase etterpå kan bidra til å redusere risikoen for hamstringsskader. Oppvarming øker blodstrømmen til musklene og forbereder dem for fysisk aktivitet, mens nedkjøling hjelper med å redusere muskelstivhet og ømhet.

Regelmessig styrke- og fleksibilitetstrening

Regelmessig styrke- og fleksibilitetstrening kan bidra til å opprettholde muskulær balanse og forhindre overbelastning av hamstrings. Fokus på hele kroppen, inkludert kjerne- og hofteområdet, er viktig for å sikre god funksjonell styrke og fleksibilitet.

Gradvis økning i treningsintensitet

En gradvis økning i treningsintensitet og volum kan bidra til å forhindre overbelastningsskader. Det er viktig å unngå plutselige endringer i treningsrutinen og gi kroppen tid til å tilpasse seg økt belastning.

God kroppsholdning og ergonomi

Opprettholdelse av god kroppsholdning og ergonomi i daglige aktiviteter kan redusere belastningen på hamstrings og forhindre smerter. Dette inkluderer riktig løfteteknikk, sittende og stående holdning, samt tilpasning av arbeidsplassen for å unngå unødvendig belastning.

Kosthold og livsstil

Betydningen av ernæring

Et balansert kosthold som gir tilstrekkelig næring til muskelreparasjon og vekst er viktig for å opprettholde god muskelhelse. Protein er essensielt for muskelreparasjon, mens vitaminer og mineraler som vitamin D og kalsium støtter beinhelsen.

Hydrering

Å opprettholde god hydrering er avgjørende for å unngå muskelkramper og opprettholde optimal muskelprestasjon. Vann er nødvendig for å transportere næringsstoffer til musklene og fjerne avfallsstoffer.

Søvn og restitusjon

Tilstrekkelig søvn og hvile er viktige faktorer for muskelreparasjon og generell helse. Under søvn skjer viktige prosesser som muskelreparasjon og veksthormonproduksjon, noe som fremmer restitusjon og reduserer risikoen for skader.

Når søke profesjonell hjelp

Det er viktig å søke profesjonell hjelp hvis smerten på baksiden av låret er vedvarende eller alvorlig, eller hvis det er symptomer som tyder på en alvorlig skade, som betydelig hevelse, blåmerker, eller tap av funksjon. Tidlig intervensjon kan forhindre forverring av tilstanden og fremme raskere helbredelse.

Spesifikke øvelser for hamstringsrehabilitering

Eksentriske øvelser

Eksentriske øvelser er viktige for rehabilitering av hamstringsmuskulaturen. Disse øvelsene involverer muskelarbeid mens muskelen forlenges og er effektive for å styrke muskelen og forhindre skader.

Nordic hamstring curl

Nordic hamstring curl er en av de mest effektive eksentriske øvelsene for hamstrings. For å utføre denne øvelsen, knele på en matte og få noen til å holde anklene dine fast. Senk overkroppen langsomt fremover mens du prøver å motstå tyngdekraften ved å bruke hamstringsmusklene. Når du ikke klarer å holde igjen lenger, fall fremover og bruk armene til å dempe fallet. Gå tilbake til startposisjonen og gjenta.

Romansk markløft

Romanian deadlift er en annen utmerket øvelse som fokuserer på hamstrings. Stå med føttene i hoftebreddeavstand, hold en vektstang foran lårene med håndflatene mot kroppen. Bøy hoftene bakover mens du holder ryggen rett, og senk vekten langs lårene til du føler en strekk i hamstrings. Gå sakte tilbake til startposisjonen og gjenta.

Tøyningsøvelser

Tøyningsøvelser er viktige for å øke fleksibiliteten og redusere risikoen for hamstringsskader.

Sittende hamstringsstrekk

Sitt på gulvet med begge bena strukket ut foran deg. Bøy deg fremover fra hoftene og prøv å nå tærne med hendene uten å runde ryggen. Hold denne posisjonen i 20-30 sekunder og gjenta flere ganger.

Liggende hamstringsstrekk med strikk

Liggende hamstringsstrekk med strikk er en annen effektiv tøyningsøvelse. Ligg på ryggen med ett ben bøyd og foten på gulvet. Fest en strikk rundt foten på det andre benet og trekk benet forsiktig mot deg mens du holder kneet rett. Hold strekken i 20-30 sekunder og gjenta på det andre benet.

Integrering av forebygging i treningsrutinen

Dynamisk oppvarming

Før treningsøkter, inkludere dynamisk oppvarming som involverer bevegelser som etterligner de som utføres under treningen. Dynamisk oppvarming øker kroppstemperaturen og forbereder musklene for aktivitet.

Utfall med torso rotasjon

Utfør en lunge walk ved å ta et stort skritt fremover med det ene benet, bøy begge knærne til det bakre kneet nesten berører bakken. Roter overkroppen mot det fremre benet, gå tilbake til stående stilling og gjenta på det andre benet.

Spark bak

Butt kicks er en enkel, dynamisk øvelse som kan varme opp hamstrings. Løp på stedet og prøv å sparke hælene mot baken med hvert steg. Utfør denne øvelsen i 1-2 minutter.

Kjøle ned etter trening

Nedkjøling etter trening er like viktig som oppvarming. Det hjelper til med å redusere muskelstivhet og fremmer raskere restitusjon.

Rolig jogging eller gange

Rolig jogging eller gange i 5-10 minutter etter treningsøkten bidrar til å senke hjertefrekvensen gradvis og reduserer opphopning av melkesyre i musklene.

Statisk tøying

Etter nedkjøling kan du inkludere statisk tøying for å forbedre fleksibiliteten og redusere muskelstivhet. Hold hver tøyning i minst 30 sekunder og fokuser på muskelgruppene som ble brukt under treningen.

Kostholdsstrategier for optimal muskelhelse

Proteinrik diett

Protein er essensielt for muskelreparasjon og vekst. Inkluder magre proteinkilder som kylling, fisk, egg, og belgfrukter i kostholdet ditt. Proteinshakes kan også være nyttige etter intensive treningsøkter for å fremme raskere muskelreparasjon.

Anti-inflammatorisk mat

Inkluder anti-inflammatorisk mat i kostholdet ditt for å redusere muskelbetennelse og fremme helbredelse. Matvarer som fet fisk (rik på omega-3 fettsyrer), bær, nøtter, og grønn te har anti-inflammatoriske egenskaper.

Tilstrekkelig med karbohydrater

Karbohydrater er viktige for å gi energi under trening og for å fremme glykogenlagring i musklene etter trening. Inkluder komplekse karbohydrater som fullkorn, frukt, og grønnsaker i kostholdet ditt.

Hydrering

Oppretthold god hydrering før, under, og etter trening. Vann er viktig for mange fysiologiske prosesser, inkludert temperaturregulering og næringsstofftransport. Drikk tilstrekkelig med vann gjennom dagen og vurder elektrolyttdrikker etter intense treningsøkter.

Søvn og restitusjon

Søvn spiller en kritisk rolle i muskelreparasjon og restitusjon. Under søvn skjer viktige prosesser som muskelreparasjon og veksthormonproduksjon. For lite søvn kan redusere kroppens evne til å restituere etter trening og øke risikoen for skader.

For å forbedre søvnkvaliteten, følg god søvnhygiene. Dette inkluderer å ha en konsekvent søvnplan, unngå koffein og elektroniske skjermer før sengetid, og skape et behagelig sovemiljø.

Aktiv restitusjon

Aktiv restitusjon, som lett aktivitet på hviledager, kan bidra til å redusere muskelstivhet og fremme blodstrømmen til musklene. Lett sykling, svømming eller yoga er gode eksempler på aktiv restitusjon.

Konklusjon

Vondt på baksiden av låret kan være et plagsomt og funksjonsnedsettende problem, men med riktig kunnskap og tiltak kan man effektivt håndtere og forebygge disse smertene. Gjennom forståelse av årsakene, riktig diagnose, effektive behandlingsmetoder og forebyggende tiltak, kan man opprettholde god muskelhelse og fortsette å være aktiv uten smerter.

Referanser

 1. American Academy of Orthopaedic Surgeons. (2020). Hamstring injury (pulled hamstring). Hentet fra https://www.aaos.org
 2. Mayo Clinic. (2021). Hamstring injury. Hentet fra https://www.mayoclinic.org
 3. Sherry, M. A., & Best, T. M. (2004). A comparison of 2 rehabilitation programs in the treatment of acute hamstring strains. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 34(3), 116-125. doi:10.2519/jospt.2004.34.3.116
 4. Mendiguchia, J., & Brughelli, M. (2011). A return-to-sport algorithm for acute hamstring injuries. Physical Therapy in Sport, 12(1), 2-14. doi:10.1016/j.ptsp.2011.06.001
 5. Petersen, J., & Holmich, P. (2005). Evidence based prevention of hamstring injuries in sport. British Journal of Sports Medicine, 39(6), 319-323. doi:10.1136/bjsm.2005.018549
 6. Heiderscheit, B. C., Sherry, M. A., Silder, A., Chumanov, E. S., & Thelen, D. G. (2010). Hamstring strain injuries: Recommendations for diagnosis, rehabilitation, and injury prevention. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 40(2), 67-81. doi:10.2519/jospt.2010.3047

Om forfatteren