Vondt i tennene ved forkjølelse

Denne artikkelen går i dybden på hvorfor dette skjer, hvordan du kan skille smertene fra ekte tannproblemer, hva du kan gjøre for å lindre ubehaget, og når det er på tide å oppsøke lege eller tannlege.

Mange opplever ubehag og smerter i tennene når de er forkjølet. Dette kan være forvirrende og bekymringsfullt, spesielt hvis man ikke har hatt tannproblemer tidligere. Er det tennene det er noe galt med, eller er det forkjølelsen som spiller deg et puss? Sannheten er at det ofte er en direkte sammenheng mellom en tett nese, trykk i bihulene og smerter som kjennes ut som tannpine.

Å forstå den underliggende mekanismen kan gi trygghet og hjelpe deg med å håndtere symptomene mer effektivt. Forkjølelse er tross alt en av de vanligste sykdommene vi rammes av, og å vite at tannsmerter kan være en normal, om enn plagsom, del av sykdomsbildet, kan være en lettelse i seg selv. Vi vil utforske anatomien som knytter nese, bihuler og tenner sammen, og gi praktiske råd basert på medisinsk og odontologisk kunnskap.

Hvorfor oppstår tannsmerter under en forkjølelse?

Den vanligste årsaken til at man opplever smerter i tennene under en forkjølelse, er knyttet til bihulene, spesielt kjevebihulene (sinus maxillaris). Disse luftfylte hulrommene ligger i overkjevebeinet, rett over og i nærheten av røttene til de øvre jekslene. Når du blir forkjølet, produserer slimhinnene i nesen og bihulene mer slim som et forsvar mot viruset. Samtidig blir slimhinnene betente og hovner opp.

Bihulenes rolle: Nærhet til tannrøttene

Kjevebihulene er de største av bihulene og har en anatomisk nærhet til tannrøttene på de bakerste tennene i overkjeven (premolarene og molarene). Bunnen av kjevebihulen ligger ofte bare millimetere fra, eller kan til og med omkranse, spissene på disse tannrøttene. Nervene som forsyner disse tennene, passerer også i umiddelbar nærhet av eller gjennom bihuleområdet. Denne tette forbindelsen er nøkkelen til å forstå hvorfor problemer i bihulene kan gi symptomer som føles som tannpine.

Trykk og betennelse: Mekanismen bak smerten

Under en forkjølelse fører betennelsen og den økte slimproduksjonen til at de små åpningene som normalt drenerer bihulene til nesehulen (ostier), blir trange eller helt blokkerte. Slim og puss hoper seg opp inne i bihulene, og trykket øker. Dette økte trykket presser på de omkringliggende strukturene, inkludert gulvet i kjevebihulen og nervefibrene som går til tennene i overkjeven.

Når disse nervene blir irritert av trykket, sender de smertesignaler til hjernen. Hjernen kan ha vanskeligheter med å presist lokalisere kilden til smerten og tolker den derfor ofte som kommende fra tennene i overkjeven, selv om selve tennene er friske. Dette kalles referert smerte – smerte som føles et annet sted enn der årsaken faktisk sitter. Betennelsen i bihulene kan også i seg selv irritere nerveendene i området og bidra til smerteopplevelsen.

Andre mulige årsaker knyttet til forkjølelse

Selv om bihulepress er den vanligste årsaken, kan andre faktorer under en forkjølelse også bidra til ubehag i tennene:

  • Dehydrering: Feber og redusert væskeinntak kan føre til mild dehydrering, som igjen kan redusere spyttproduksjonen. Spytt bidrar til å beskytte tennene, og tørr munn kan øke følsomheten.
  • Munn pusting: En tett nese tvinger deg ofte til å puste mer med munnen, spesielt om natten. Dette tørker ut munnhulen og kan gjøre tenner og tannkjøtt mer sensitive.
  • Generell sykdomsfølelse og feber: Kroppens generelle betennelsesrespons under sykdom kan gjøre nerveender over hele kroppen, inkludert i munnen, mer følsomme for stimuli. Feber kan i seg selv gi en følelse av verking og ubehag.

Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ

Hvordan skille mellom forkjølelsesrelatert tannpine og andre tannproblemer?

Det er viktig å kunne skille mellom tannsmerter forårsaket av forkjølelse og bihuleproblemer, og smerter som skyldes et reelt problem med en eller flere tenner (som hull, tannrotsinfeksjon, sprukket tann eller tannkjøttsykdom). Feil diagnose kan føre til unødvendig bekymring eller forsinket nødvendig behandling.

Symptomer på forkjølelsesrelatert tannpine

Tannsmerter som skyldes trykk fra bihulene har ofte noen karakteristiske trekk:

  • Smerte i flere tenner: Smerten er vanligvis lokalisert til flere av de bakre tennene i overkjeven, ofte på én side, men noen ganger begge. Det er sjelden en intens, skarp smerte i én enkelt tann.
  • Døv, verkende smerte: Smerten beskrives ofte som en dump, trykkende eller verkende følelse, snarere enn en skarp, stikkende smerte.
  • Forverring ved bevegelse: Smerten kan bli verre når du bøyer deg fremover, hopper, går raskt eller legger deg ned. Dette skyldes at trykket i bihulene endres med hodebevegelser og tyngdekraften.
  • Samtidige forkjølelsessymptomer: Smertene oppstår samtidig med andre typiske forkjølelsessymptomer som tett eller rennende nese, trykkfølelse i ansiktet (spesielt over kinnbeina), hodepine, sår hals eller hoste.
  • Lindring når forkjølelsen letter: Tannsmertene avtar vanligvis gradvis og forsvinner etter hvert som forkjølelsen og nesetettheten bedres.

Symptomer på underliggende tannproblemer

Tannsmerter som skyldes et problem med selve tannen eller tannkjøttet, har ofte andre kjennetegn:

  • Lokalisert smerte: Smerten er vanligvis konsentrert til én spesifikk tann. Du kan ofte peke nøyaktig på hvilken tann som gjør vondt.
  • Skarp eller pulserende smerte: Smerten kan være skarp, intens, isende eller pulserende.
  • Utløsende faktorer: Smerten utløses eller forverres ofte av spesifikke stimuli som varme, kulde, søt mat/drikke, eller når du tygger direkte på den vonde tannen.
  • Vedvarende smerte: Smerten vedvarer selv etter at forkjølelsen er over.
  • Hevelse i tannkjøttet: Du kan se eller kjenne hevelse i tannkjøttet rundt den vonde tannen.
  • Synlige tegn: Noen ganger kan man se et hull, en misfarging eller en sprekk i tannen.
  • Smerter i underkjeven: Bihulerelaterte smerter påvirker nesten utelukkende tenner i overkjeven. Smerter i underkjeven skyldes som regel et dentalt problem.

Viktigheten av å observere symptomene nøye

Ved å være oppmerksom på disse forskjellene, kan du få en bedre idé om årsaken til smertene dine. Hvis symptomene dine stemmer best overens med forkjølelsesrelatert tannpine, kan du prøve tiltak for å lindre bihuletrykket. Hvis symptomene derimot peker mot et tannproblem, eller hvis du er usikker, er det viktig å kontakte tannlegen din for en undersøkelse. Ikke stol utelukkende på selvdiagnose, spesielt hvis smertene er sterke eller vedvarende.

Praktiske råd for lindring av tannsmerter ved forkjølelse

Når tannsmertene skyldes trykk fra bihulene under en forkjølelse, er målet med behandlingen å redusere betennelse, løsne opp slim og lette trykket i bihulene. Dette vil i sin tur redusere presset på tannrøttene og nervene.

Håndtering av bihulepress

Flere tiltak kan bidra til å åpne opp bihulene og lindre trykket:

  • Dampinhalasjon: Pust inn dampen fra en bolle med varmt (ikke kokende) vann. Du kan legge et håndkle over hodet for å fange dampen. Dette fukter slimhinnene og kan hjelpe til med å løsne seigt slim. Tilsetting av mentol eller eukalyptus kan gi en følelse av økt luftpassasje, men vær forsiktig da det kan irritere noen.
  • Varme kompresser: Legg en varm, fuktig klut over nesen og kinnbeina. Varmen kan virke lindrende og bidra til å åpne passasjene.
  • Saltvannsskylling: Bruk av saltvannsnesespray eller neseskylling med en nesehornkanne kan effektivt rense nesegangene og bihulene for slim og redusere hevelse. Bruk kun sterilt eller kokt, avkjølt vann til neseskylling for å unngå infeksjoner.
  • Hold deg hydrert: Drikk rikelig med vann, urtete eller klar buljong. God hydrering bidrar til å holde slimet tynt og lettere å drenere. Unngå koffein og alkohol, som kan virke dehydrerende.
  • Sov med hodet hevet: Bruk en ekstra pute om natten for å heve hodet. Dette kan fremme drenering fra bihulene og redusere trykket.
  • Slimløsende midler: Reseptfrie slimløsende midler (som inneholder for eksempel guaifenesin) kan bidra til å tynne ut slimet, men effekten er omdiskutert for bihuleproblemer.
  • Nesedråper/nesespray (dekongestanter): Korttidsbruk (maksimalt 3-5 dager sammenhengende) av reseptfrie nesesprayer som inneholder oksymetazolin eller xylometazolin kan redusere hevelsen i neseslimhinnen og åpne opp til bihulene. Langvarig bruk kan imidlertid føre til en “rebound-effekt” med kronisk nesetetthet.

Smertestillende medikamenter

Reseptfrie smertestillende midler kan hjelpe med å dempe både tannsmertene og andre forkjølelsessymptomer som hodepine og feber:

  • Paracetamol: Er ofte førstevalget for smertelindring og febernedsettelse. Følg doseringsanvisningen på pakken nøye.
  • Ibuprofen: Er et ikke-steroid antiinflammatorisk legemiddel (NSAID) som i tillegg til å være smertestillende og febernedsettende, også har en betennelsesdempende effekt som kan være gunstig ved bihuleproblemer. Vær oppmerksom på mulige bivirkninger, spesielt på mage-tarmkanalen, og unngå bruk hvis du har visse medisinske tilstander (f.eks. magesår, astma, hjerte-/nyresykdom) eller bruker blodfortynnende medikamenter, uten å rådføre deg med lege.

Generelle råd ved forkjølelse som kan hjelpe

Å ta vare på deg selv generelt når du er forkjølet, kan også bidra til å redusere ubehaget, inkludert tannsmertene:

  • Hvile: Gi kroppen ro til å bekjempe infeksjonen.
  • Unngå irriterende stoffer: Røyk og sterk parfyme kan irritere slimhinnene ytterligere.

Munnpleie under forkjølelse

Selv om det kan være ubehagelig, er det viktig å opprettholde god munnhygiene under en forkjølelse:

  • Fortsett å pusse og bruke tanntråd: Plakk bygger seg opp uansett om du er syk eller ikke. Forsøk å pusse tennene minst to ganger daglig med en myk tannbørste og fluortannkrem, og bruk tanntråd eller mellomromsbørster daglig.
  • Vær forsiktig: Hvis tennene er ekstra følsomme, puss forsiktig.
  • Skyll munnen: Hvis oppkast er en del av sykdomsbildet, unngå å pusse tennene umiddelbart etterpå, da magesyren kan mykgjøre emaljen. Skyll heller munnen grundig med vann eller fluorskyll, og vent minst 30 minutter før du pusser.
  • Bytt tannbørste: Bytt tannbørste etter at du har blitt frisk for å unngå reinfeksjon.

Relatert: Hvordan få tilbake luktesans ved forkjølelse

Når bør du kontakte lege eller tannlege?

Selv om tannsmerter under en forkjølelse ofte er ufarlige og forbigående, er det situasjoner der det er viktig å søke profesjonell hjelp fra enten lege eller tannlege. Ikke nøl med å ta kontakt hvis du opplever noen av følgende symptomer:

Vedvarende eller forverret smerte

Hvis tannsmertene ikke bedres eller til og med blir verre etter at de andre forkjølelsessymptomene (som tett nese og feber) har begynt å avta, kan det tyde på at årsaken ikke bare er bihulepress. Smerten kan skyldes et underliggende tannproblem eller en bakteriell bihulebetennelse som krever behandling. En generell tommelfingerregel er å søke hjelp hvis smertene vedvarer i mer enn en uke etter at forkjølelsen startet, eller hvis de kommer tilbake kort tid etter at forkjølelsen er over.

Intense smerter

Svært sterke, dunkende eller uutholdelige smerter, spesielt hvis de er lokalisert til én tann, er et tydelig tegn på at noe er galt. Dette kan indikere en alvorlig tanninfeksjon (abscess) som krever umiddelbar tannlegehjelp for å unngå spredning av infeksjonen. Kraftige smerter i ansiktet kombinert med høy feber kan også tyde på en alvorlig bihulebetennelse.

Lokalisert smerte og hevelse

Hvis smerten er tydelig konsentrert i én bestemt tann, og du i tillegg merker hevelse i tannkjøttet rundt denne tannen eller i kinnet på samme side, er det stor sannsynlighet for at det dreier sich om et tannproblem, for eksempel en tannrotsinfeksjon. Dette krever definitivt en tur til tannlegen.

Feber som ikke gir seg

En mild feber er vanlig ved forkjølelse. Men hvis du har høy feber (over 39°C) eller feber som varer i mer enn 3-4 dager, spesielt i kombinasjon med ansiktssmerter eller tannsmerter, bør du kontakte lege. Dette kan være et tegn på en bakteriell infeksjon, enten i bihulene eller et annet sted, som kan kreve antibiotikabehandling.

Pus eller dårlig smak i munnen

Utsivning av pus fra tannkjøttet rundt en tann, eller en vedvarende vond smak eller lukt i munnen som ikke forsvinner med tannpuss, er sterke indikasjoner på en tanninfeksjon (abscess) eller alvorlig tannkjøttsykdom. Kontakt tannlege snarest.

Smerter i nedre tenner

Som nevnt tidligere, er det svært usannsynlig at bihuleproblemer forårsaker smerter i tennene i underkjeven. Hvis du har vondt i en eller flere tenner nede, er det nesten helt sikkert et dentalt problem som tannlegen bør se på.

Usikkerhet

Hvis du rett og slett er usikker på årsaken til smertene dine, eller hvis du er bekymret, er det alltid lurt å ta en telefon til tannlegen eller legen for råd. De kan stille deg spørsmål om symptomene dine og hjelpe deg med å avgjøre om du trenger en time for undersøkelse. Det er bedre å sjekke en gang for mye enn en gang for lite. Tannlegen kan utføre tester (som kuldetest eller perkusjonstest) og ta røntgenbilder for å utelukke eller bekrefte tannrelaterte årsaker. Legen kan undersøke nese og bihuler, og eventuelt henvise videre hvis nødvendig.

Forebygging av tannsmerter relatert til forkjølelse og bihuleproblemer

Selv om det ikke er mulig å fullstendig eliminere risikoen for forkjølelse og påfølgende bihuleproblemer, finnes det tiltak du kan gjøre for å redusere hyppigheten og alvorlighetsgraden av disse plagene, og dermed også risikoen for tilhørende tannsmerter.

Styrking av immunforsvaret

Et sterkt immunforsvar er ditt beste våpen mot forkjølelsesvirus. Du kan styrke immunforsvaret gjennom en sunn livsstil:

  • Balansert kosthold: Spis rikelig med frukt, grønnsaker, fullkorn og magert protein. Vitaminer og mineraler, spesielt vitamin C, vitamin D og sink, spiller en viktig rolle i immunfunksjonen.
  • Tilstrekkelig søvn: Sikt på 7-9 timers kvalitetssøvn per natt. Søvnmangel svekker immunforsvaret.
  • Regelmessig fysisk aktivitet: Moderat trening styrker immunforsvaret, men unngå overtrening, som kan ha motsatt effekt.
  • Stressmestring: Kronisk stress kan svekke immunresponsen. Finn teknikker for å håndtere stress, som yoga, meditasjon, pusteøvelser eller hobbyer.

God hygiene for å forebygge forkjølelse

Forkjølelsesvirus spres lett via dråpesmitte og kontakt. God håndhygiene er avgjørende:

  • Vask hendene ofte: Vask hendene grundig med såpe og vann i minst 20 sekunder, spesielt etter å ha vært på offentlige steder, etter å ha pusset nesen, hostet eller nyst, og før du spiser eller tar deg i ansiktet.
  • Bruk hånddesinfeksjon: Hvis såpe og vann ikke er tilgjengelig, bruk et alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel.
  • Unngå å ta deg i ansiktet: Virus kommer ofte inn i kroppen via øyne, nese og munn. Unngå å berøre ansiktet med uvaskede hender.
  • Hold avstand til syke: Hvis mulig, unngå nærkontakt med personer som er forkjølet.

Håndtering av allergi og kronisk bihulebetennelse

Personer som lider av allergier (spesielt pollen- eller støvmiddallergi) eller har kronisk bihulebetennelse, er ofte mer utsatt for tette bihuler og påfølgende tannsmerter, selv uten en akutt forkjølelse. God kontroll over disse tilstandene kan bidra til å forebygge problemer:

  • Allergimedisiner: Bruk antihistaminer, nesespray med kortikosteroider eller andre medisiner som foreskrevet av lege for å kontrollere allergisymptomene.
  • Allergen unngåelse: Identifiser og unngå det du er allergisk mot så langt det er mulig.
  • Behandling av kronisk sinusitt: Følg legens anbefalinger for behandling av kronisk bihulebetennelse, som kan inkludere saltvannsskylling, nesespray med kortikosteroider, eller i noen tilfeller antibiotika eller kirurgi.

Regelmessige tannlegebesøk

Selv om dette ikke direkte forebygger forkjølelse eller bihuleproblemer, er regelmessige kontroller hos tannlegen avgjørende for å opprettholde god tannhelse. Dette sikrer at eventuelle underliggende tannproblemer (som små hull eller begynnende tannkjøttsykdom) blir oppdaget og behandlet tidlig. Friske tenner og tannkjøtt er mindre utsatt for smerte og følsomhet generelt, og det fjerner også en mulig kilde til forvirring hvis du skulle oppleve ansiktssmerter under en forkjølelse. Tannlegen kan også identifisere tegn som kan tyde på bihuleproblemer basert på røntgenbilder eller symptombeskrivelse.

Bihulebetennelse (sinusitt) og tannsmerter

For å få en enda bedre forståelse av sammenhengen, la oss se litt nærmere på bihulebetennelse, også kjent som sinusitt. Dette er en betennelse eller infeksjon i slimhinnene som kler innsiden av bihulene.

Akutt vs. kronisk sinusitt

  • Akutt sinusitt: Dette er den vanligste formen og oppstår ofte som en komplikasjon til en vanlig forkjølelse (viral sinusitt) eller, sjeldnere, på grunn av en bakteriell infeksjon. Symptomene varer vanligvis mindre enn fire uker og inkluderer tett nese, misfarget nesesekret, ansiktssmerter/-trykk (som kan føles som tannpine), redusert luktesans, hoste og noen ganger feber. De fleste tilfeller av viral sinusitt går over av seg selv med lindrende behandling. Bakteriell sinusitt kan kreve antibiotika hvis symptomene er alvorlige eller vedvarende (ofte definert som >10 dager uten bedring, eller forverring etter en periode med bedring).
  • Kronisk sinusitt: Her vedvarer betennelsen og symptomene i 12 uker eller mer, til tross for behandlingsforsøk. Årsakene kan være mer komplekse, inkludert vedvarende infeksjon, nesepolypper, avvik i nesens struktur (f.eks. skjev neseskillevegg), allergier eller problemer med immunforsvaret. Tannsmerter kan også være et symptom ved kronisk sinusitt, men er kanskje mindre vanlig som hovedplage enn ved akutt sinusitt. Behandlingen fokuserer på å redusere betennelse, bedre drenasje og behandle underliggende årsaker.

Diagnostisering av sinusrelatert tannpine

Når en pasient presenterer seg med smerter i øvre jeksler, spesielt under eller etter en forkjølelse, vil både lege og tannlege vurdere muligheten for at smertene stammer fra bihulene. Diagnosen stilles ofte basert på en kombinasjon av:

  • Sykehistorie: Typiske symptomer som beskrevet tidligere (smerte i flere tenner, forverring ved bøying, samtidige forkjølelsessymptomer).
  • Klinisk undersøkelse: Legen kan undersøke nesehulen for tegn til betennelse, hevelse og puss. Trykkømhet over kjevebihulene kan være til stede. Tannlegen vil undersøke tennene og tannkjøttet nøye for å utelukke dentale årsaker. De kan utføre vitalitetstester (f.eks. kuldetest) for å sjekke om nerven i tannen er frisk, og perkusjonstester (lett banking på tennene) for å se om smerten er lokalisert til en bestemt tann.
  • Røntgenbilder: Dentale røntgenbilder (som OPG eller intraorale bilder) kan utelukke de fleste tannrelaterte årsaker som hull eller rotinfeksjoner. I noen tilfeller kan man på større røntgenbilder (som OPG) også se tegn på væske eller fortykket slimhinne i kjevebihulen. CT- eller MR-bilder av bihulene kan være aktuelt ved mistanke om kronisk eller komplisert sinusitt, men er sjelden nødvendig for å diagnostisere akutt, ukomplisert sinusitt.

Behandlingsalternativer for sinusitt

Behandlingen av sinusitt avhenger av årsaken (viral eller bakteriell) og alvorlighetsgraden.

  • Viral sinusitt: Behandlingen er symptomatisk, som beskrevet under lindrende råd (hvile, væske, saltvannsskylling, smertestillende, eventuelt korttidsbruk av nesespray).
  • Bakteriell sinusitt: Hvis legen mistenker en bakteriell årsak basert på symptomenes varighet og alvorlighetsgrad, kan antibiotika være nødvendig.
  • Kronisk sinusitt: Behandlingen er ofte langvarig og kan inkludere nesespray med kortikosteroider, saltvannsskylling, behandling av underliggende allergi, og i noen tilfeller antibiotika, soppdrepende midler eller kirurgi for å forbedre drenasjen eller fjerne polypper.

Når bihulebetennelsen behandles effektivt, vil også de relaterte tannsmertene vanligvis forsvinne.

Relatert: Hvorfor mister man smakssansen ved forkjølelse

Andre tilstander som kan forveksles med forkjølelsesrelatert tannpine

Selv om bihuleproblemer er en svært vanlig årsak til smerter i overkjevens tenner, finnes det andre tilstander som noen ganger kan gi lignende symptomer og skape forvirring, spesielt hvis de oppstår samtidig med eller uavhengig av en forkjølelse.

Kjeveleddsproblemer (Temporomandibulær dysfunksjon – TMD)

TMD er en samlebetegnelse for problemer knyttet til kjeveleddene og tyggemusklaturen. Symptomene kan inkludere smerter i kjeven, øret, tinningen eller ansiktet, klikke- eller skrapelyder fra kjeveleddet, og problemer med å gape eller tygge. Smertene fra TMD kan noen ganger stråle ut og føles som tannpine, spesielt i de bakre tennene. Stress, tanngnissing og feil bitt kan bidra til TMD.

Trigeminusnevralgi

Dette er en kronisk smertetilstand som påvirker trigeminusnerven, en av de største nervene i hodet, som blant annet forsyner ansiktet og tennene med følelse. Tilstanden kjennetegnes av plutselige, intense, lynende eller elektrisk støt-lignende smerteanfall i deler av ansiktet, ofte utløst av lett berøring, vind, snakking eller tannpuss. Smertene kan føles som om de kommer fra tennene, men er vanligvis mye skarpere og mer kortvarige enn sinusrelatert smerte.

Tannkjøttsykdommer (Periodontitt)

Alvorlig tannkjøttbetennelse kan føre til at tannkjøttet trekker seg tilbake, dannelse av dype lommer rundt tennene, og skade på beinet som holder tennene på plass. Dette kan gi en dump, verkende smerte, ømhet ved tygging og økt følsomhet i tennene. Rødt, hovent og blødende tannkjøtt er typiske tegn.

Tanngnissing (Bruxisme)

Ubevisst gnissing eller pressing av tenner, spesielt om natten, kan føre til betydelig slitasje på tennene, ømhet i tyggemusklene og kjeveleddene, og en generell følelse av tannverk eller økt følsomhet, ofte verst om morgenen. Smertene kan være diffuse og påvirke flere tenner.

Hvis tannsmertene dine ikke passer helt med bildet av sinusrelatert smerte, eller hvis de vedvarer, er det viktig å vurdere disse andre mulige årsakene i samråd med tannlege eller lege. En grundig undersøkelse er nødvendig for å stille riktig diagnose og igangsette korrekt behandling.

Konklusjon

Vondt i tennene under en forkjølelse er et vanlig og vanligvis ufarlig fenomen, primært forårsaket av økt trykk og betennelse i kjevebihulene som irriterer nærliggende tannrøtter og nerver i overkjeven. Smerten er typisk en dump, verkende følelse i flere av de bakre tennene, ofte ledsaget av nesetetthet og trykk i ansiktet, og den forsvinner som regel når forkjølelsen gir seg. Lindrende tiltak fokuserer på å redusere trykket i bihulene gjennom dampinhalasjon, saltvannsskylling, rikelig væskeinntak og eventuelt reseptfrie smertestillende eller nesesprayer.

Det er likevel essensielt å kunne skille denne typen smerte fra reelle tannproblemer, som ofte gir mer lokalisert, skarp smerte og krever tannlegebehandling. Ved intense smerter, smerter som vedvarer etter forkjølelsen, hevelse, feber som ikke gir seg, eller smerter i underkjeven, er det avgjørende å søke profesjonell hjelp hos lege eller tannlege for korrekt diagnose og behandling. Selv om forkjølelsesrelatert tannpine som oftest er forbigående, bør vedvarende eller atypiske symptomer aldri ignoreres.

Referanser

  1. American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery Foundation. (2015). Clinical Practice Guideline (Update): Adult Sinusitis. Otolaryngology–Head and Neck Surgery, 152(2S), S1–S39. https://doi.org/10.1177/0194599815572097
  2. Mayo Clinic. (2023, 14. desember). Acute sinusitis. Mayo Clinic. Hentet 11. april 2025, fra https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-sinusitis/symptoms-causes/syc-20351671
  3. Rentón, T., & Pippi, R. (2017). Referred pain. Medicina Oral, Patología Oral y Cirugía Bucal, 22(3), e267–e273. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9645162/
  4. Scully, C. (2014). Scully’s Medical Problems in Dentistry (7. utg.). Churchill Livingstone Elsevier.

Om forfatteren

Close the CTA