Vondt i ribbein gravid

Hvis du er gravid og opplever vondt i ribbeina, lurer du kanskje på om det er normalt. Lær mer om årsaker til vondt i ribbein når du er gravid.

Vondt i ribbeina når du er gravid

Ribbeinsmerter under graviditet er vanlig, spesielt i tredje trimester når babyen din vokser, men smertene kan begynne ganske tidlig i svangerskapet også. Smertene kan være et resultat av at babyen din fysisk sparker deg i ribbeina, strekker seg ut under ribbeina, eller bare beveger seg ved ribbeina. Smertene kan også være forårsaket av at musklene dine strekker seg ut. I noen sjeldne tilfeller kan det være forårsaket av en medisinsk komplikasjon.

Lær mer om hva som forårsaker smerter i ribbeina under graviditeten, og hvordan du kan forebygge det og være komfortabel med det til du føder.

Årsaker til smerter i ribbeina under graviditet

Muskel- og skjelettsforandringer

Endringer i kroppen din som oppstår under graviditet kan forårsake smerter i ribbeina. For eksempel er forskjellige bevegelsesområder begrenset når kroppen utvides. Det er vanskeligere å bøye seg frem fordi det er et menneske foran deg. Denne begrensningen kan forårsake smerter i ribbeina.

Gallestein

Graviditet gir kvinner en høyere risiko for gallesteinsykdom. Dette er på grunn av høyere østrogennivåer og langsommere tømming av galleblæren og galleveiene. Begge disse kan føre til dannelse av gallestein. Opptil 30 prosent av gravide og kvinner etter fødselen vil oppleve galleslamm som følge av de trege kanalene. Tolv prosent av kvinnene vil faktisk utvikle gallestein. Mange ganger gir ikke slammet og tilhørende gallestein noen symptomer. Men noen ganger kan steinene være alvorlige nok til å forårsake smerter. Cirka 1 til 3 prosent av kvinnene vil trenge kirurgi postpartum for å fjerne gallestein.

Halsbrann

Hormonet relaxin produseres under graviditet. Det hjelper at noen av musklene og leddbåndene bokstavelig talt blir mer “avslappede” som forberedelse til fødsel. Relaxin kan også være ansvarlig for noen av skjelettplagene som kvinner føler under graviditet. Dette inkluderer smerter i bekkenet og muligens i ribbeina da kroppen din gir plass til babyen. Relaxin er også ansvarlig for å slappe av en del av spiserøret. Dette er grunnen til at gravide er så mye mer utsatt for halsbrann. Hos noen kvinner kan denne halsbrannen manifestere seg som smerter i ribbeina.

Andre komplikasjoner

Ribbeinsmerter under graviditet kan vanligvis avskrives som bare “normalt” ubehag. Men for noen kvinner kan det ha en underliggende, mer alvorlig årsak. For eksempel kan smerter som oppstår i øvre del av høyre mage være et tegn på leversykdom, preeklampsi eller HELP-syndrom. HELP er en livstruende komplikasjon. Symptomer inkluderer protein i urinen og høyt blodtrykk.

Søk øyeblikkelig legehjelp hvis du opplever plutselige, sterke smerter i ribbeina og har noen av følgende symptomer:

  • svimmelhet
  • å se flekker eller flytere i øyet
  • blør
  • hodepine
  • kvalme og oppkast
  • ribbeinsmerter og svulster

Det er noe som tyder på at graviditet kan fremme levervekst for kvinner som har kreft, eller som har en høy risiko for å utvikle leverkreft. Hvis du har sterke smerter under høyre ribbein, kan legen se etter tegn på en svulst. En svulst kan tvinge leveren din opp i ribbeiholderen.

Graviditet gjør også blodpropp mer sannsynlig, slik at noen kvinner har høyere risiko for blodpropp. Disse kan skje i en sjelden tilstand som kalles Budd-Chiari syndrom. Budd-Chiari kan påvirke nyrer og lever. Alvorlige smerter i ribbeina bør alltid sjekkes av legen din.

Forebygge smerter i ribbeina under svangerskapet

Hvis foten til en baby som sitter fast i kroppsdelene forårsaker smerter i ribbeina, kan det hende at du ikke er heldig. Men du kan være i stand til å forhindre en viss grad av ribbeinsmerter ved å holde deg aktiv og trene under graviditet. Det vil hjelpe deg med å holde deg komfortabel og forhindre overflødig vektøkning. For å forhindre dannelse av gallestein, fokuserer du på å spise et sunt kosthold. Å spise et fettrikt kosthold kan føre til gallestein.

Relaterte artikler:

Magesmerter gravid

Vann i beina gravid

Om forfatteren

Legg inn kommentar