Vondt i ørene ved forkjølelse

Vondt i ørene kan være forårsaket av forkjølelse, ørebetennelse eller begge deler. Lær mer om årsaker til vondt ørene ved forkjølelse.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Som om hosting, nysing og rennende nese ikke var nok, gjør ørene også vondt. Vondt i ølrene kan være et symptom på forkjølelse eller ørebetennelse, og du må vite hva for å få riktig behandling.

Når du har vondt i ørene ved forkjølelse

Ved forkjølelse kan du få vondt i ørene fordi trommehinnen blir betent av virusinfeksjonen. Den skarpe eller brennende øreverken vil forsvinne med forkjølelsen. Siden forkjølelse er forårsaket av virus, er det beste du kan gjøre å behandle forkjølelsessymptomene og vente til infeksjonen går over av seg selv. Tylenol (acetaminophen) eller Advil eller Motrin (ibuprofen) kan bidra til å lindre vondt i ørene.

Men hos noen, spesielt barn under 8 år og voksne som røyker, oppstår en ny infeksjon inne i øret når bakterier får puss og væske til å fylles opp i rommet bak trommehinnen. På mange måter kan en ørebetennelse være lik vondt i ørene ved en forkjølelse, bortsett fra at smertene sannsynligvis vil bli skarpere og komme mer plutselig.

Vondt i ørene på grunn av ørebetennelse

Leger kaller en øreinfeksjon akutt mellomørebetennelse (AOM). Tegn på at du har ørebetennelse i stedet for øreverk på grunn av forkjølelse er:

  • Smertene forsvinner ikke med dine andre forkjølelsessymptomer.
  • Hørselen din er dårligere. Hørselstapet med en ørebetennelse er vanligvis mildt – det tilsvarer å sette en god ørepropp i øret.
  • Du kan utvikle feber.
  • Smertene er mer intense.

Mange ørebetennelser er forårsaket av bakterier og kan behandles med en antibiotikakur.

Hvis du har en ørebetennelse, kan du også:

  • Har problemer med å sove
  • Føle deg svimmel

Diagnostisering av en øreinfeksjon

For å finne ut om du har en ørebetennelse, vil legen din bruke et otoskop for å se etter tegn på infeksjon inne i øret. Slike tegn inkluderer:

  • Utbulende trommehinne på grunn av væske og puss bak trommehinnen; væskeansamlingen kalles «effusjon».
  • En trommehinne som reagerer mindre fleksibelt enn normalt; dette kontrolleres ved hjelp av et pneumatisk otoskop.
  • Uklarhet i trommehinnen — Vanligvis ser trommehinnen ut som et klart dusjforheng.
  • Noe tap av hørsel; Hørselstester er ikke nyttige for å diagnostisere ørebetennelse.

Øreinfeksjon etterbehandling

Når du har fullført en antibiotikakur for å behandle ørebetennelsen, kan du fortsatt ha væske bak trommehinnen. En del av den naturlige historien til en ørebetennelse er at du kommer til å ha litt væske til overs i alt fra noen uker til noen måneder som en del av helbredelsesfasen. Hvis det har gått et par måneder og du fortsatt har problemer med hørselen, må du snakke med legen din om hørselsprøver.

Øreverk vil ikke vare evig, og du kan håndtere smerten for å få litt lindring. Et besøk til legen vil hjelpe deg med å finne ut hva som forårsaker vondt i ørene – og om det er noe mer du kan gjøre for å lindre smerten.

Relaterte artikler:

Ørebetennelse kjerringråd

Kløe i øret kjerringråd

Referanser

Om forfatteren