20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

Vondt i lungene etter trening

Nybegynnere opplever ofte at det brenner i lungene når de overanstrenger seg. Lær mer om årsaker vondt i lungene etter trening.

Vondt i lungene etter trening

Løping tvinger deg til å puste raskere og tvinger lungene til å jobbe hardere for å få oksygen gjennom kroppen din, så de trenger tid til å akklimatisere seg til denne anstrengelsen. Heldigvis vil smertene vanligvis stoppe i løpet av få minutter etter at du slutter å løpe. Imidlertid, hvis du opplever smerter eller vondt i lungene etter hver løpetur, kan du puste feil, eller du kan ha treningsindusert astma eller en underliggende medisinsk tilstand som krever øyeblikkelig legehjelp.

Hvorfor du har vondt i lungene når du trener

Å puste gjennom munnen kan forårsake smerter eller svie i lungene etter å ha trent, fordi hjernen din tror at for mye karbondioksid går tapt. Som svar produserer kroppen din bekkerceller for å produsere slim, som bremser pusten din og innsnevrer blodårene dine. Denne vasokonstriksjonen og overflødig slim kan gjøre det å trekke pusten etter å ha løpt vanskeligere, noe som resulterer i en smertefull, brennende følelse i lungene. Problemet er ofte verre i kaldt vær. Imidlertid er fenomenet generelt midlertidig og forsvinner etter hvert som du får mer erfaring med løping og annen trening med høyere intensitet. Treningsindusert astma er derimot en kronisk tilstand forårsaket av betennelse og innsnevring av luftveiene.

Riktig pusteteknikk riktig når du løper

Hvis du har lungesmerter etter løping og pustebesvær, vil kroppen din naturlig begynne å jobbe, og tvinger deg til å svelge luft gjennom munnen, men dette kan forårsake midlertidig betennelse i lungene. Det er lett å identifisere om du puster gjennom nesen eller munnen. Å puste gjennom nesen er vanskeligere og krever trening, men det vil redusere pustetempoet ditt, slik at luften du inhalerer fungerer mer effektivt i lungene, da lungene får mer tid til å motta oksygen. Hvis du har astma, kan du også oppleve hoste, tungpustethet, tetthet i brystet, tretthet eller manglende evne til å følge med andre mens du løper.

Snakk med en lege

Hvis du opplever smerter regelmessig etter å ha løpt, kan du avtale en tid med legen din for å være sikker på årsaken til lungesmerter etter trening. Selv om en mild, brennende følelse i lungene etter løping er vanlig, bør du aldri anta at lungesmertene du opplever er normale.

En lege vil gjøre en fysisk undersøkelse for å utelukke en luftveisinfeksjon eller å være i form som årsak. Legen vil stille deg en serie spørsmål angående lungesmerter etter løping, som historien med lungesmerter, klimaet du løper i, hvor raskt smertene forsvinner når du har hvilt deg og hvilke andre symptomer du opplever. Legen din kan ha deg til å løpe på tredemølle og deretter teste lungefunksjonen din før og etter løpeturen for å hjelpe med en diagnose.

Behandle problemet

Hvis du bare opplever svie i lungene når det er visse triggere, unngå disse. Noen allergener eller treningsinduserte astmautløsere inkluderer kald og tørr luft, forurensning, kjemikalier og pollen. Å puste gjennom nesen kan minimere effekten av disse triggere fordi neseborene fungerer for å filtrere, varme, fukte og avfukte luften som kommer inn i lungene.

Legen din kan foreskrive en bronkodilator i form av en inhalator eller piller hvis treningsindusert astma er diagnosen. Albuterol er en vanlig bronkodilator medisinering foreskrevet for å åpne luftveiene og hjelpe med symptomer. Hvis du har en inhalator, må du huske å ta dette med deg under løpeturen. Ikke la inhalatoren ligge i bilen eller i skapet ditt. Hvis en mer alvorlig underliggende tilstand er til stede, for eksempel pleurisy eller lungeødem, for eksempel, ikke fortsett å løpe før disse forholdene er behandlet, og legen din gir deg tillatelse til å begynne å løpe igjen.

Relaterte artikler:

Hva er normal lungekapasitet i prosent

Hva hjelper mot influensa

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

20-50% RABATT!