Vondt i kneet etter løping

0
17
VONDT I KNEET ETTER LØPING
Foto: Joshua Coleman - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE

GRATIS BYTTE I 30 DAGER!Det er helt normalt å føle litt ømhet i muskulaturen etter løping, spesielt hvis du løper på hardt underlag, men knesmerter kan være et tegn på noe mer alvorlig.

Den gode nyheten er at de fleste kneproblemer etter løping kan behandles for å holde deg skadefri. Her er vanlige årsaker til at du kan føle knesmerter etter løping, og hva du kan gjøre for å finne lindring og forebygge skade.

Patellofemoral smertsyndrom

Den typen knesmerter som er mest vanlig blant løpere, er løperkne, også kjent som patellofemoral smertsyndrom. Løperkne kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert overbelastning, muskelbalanse, justeringsproblemer og gjentatt stress på kneleddet.

Patellofemoral smertsyndrom er nesten alltid i midten av kneet. For eksempel kan du få løperkne hvis du øker treningsmengden for raskt og for mye, eller løper hver dag og ikke lar kroppen komme seg ordentlig. Eller patellaen (eller kneskålen) kan spore dårlig i sporet den sitter, i lårbenet. Dette resulterer i en potensielt smertefull kraft på beinleddet der lår og kneskål møtes.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Svake quadriceps muskler og svake eller dårlig engasjerte setemuskler, og hofterotator muskler kan også forårsake problemer med sporing.

Lindre og forebygge

Det er anbefalt ising av kneskålen for å lindre smerte. Stramme hamstrings og leggmuskler krysser begge kneleddet i ryggen. Løpere er ganske beryktet for å ha stramme hamstrings, så fokusering på fleksibilitet kan hjelpe med knesmerter.

Du bør gjennomføre styrketrening for å bygge muskler rundt kneet, inkludert lår- og setemuskulatur spesifikt. Øvelser som styrker disse musklene kan bidra til å holde patella på plass. Det er foreslått også å tøye stramme hamstrings og leggmuskler, noe som kan legge til ekstra press på kneet. Å gjøre en dynamisk oppvarming og jogge før du løper, kan også hjelpe musklene og leddene dine til å forberede seg på økt belastning.

Knærne dine er under mer stress enn de kan takle

Smerter under kneet og over leggen er vanligvis på grunn av gjentatt stress på kneet mens du løper. Det er fordi kraften som er plassert på kneet mens du løper kan spenne patellarsenen, som forbinder leggen med kneskålen. Over tid kan dette stresset føre til patellar senebetennelse. Fysiologisk er dette betennelsescellene i kroppen din som blir overaktive i et bestemt område.

Selv om det er mindre vanlig, kan knebursitt også være forårsaket av overdreven press på knærne mens du løper. Bursa er små, væskefylte sekker nær leddene, og de rundt kneet kan forårsake smerte når de blir betent.

Når det gjelder løpere, vil dette mest sannsynlig være pes anserine bursitt, som er på innsiden av kneet, men lenger ned mellom leggen og tre sener i hamstringmuskelen på innsiden av kneet.

Lindre og forebygge

Hvis du opplever smerte og ømhet under kneskålen og øverst på leggen, kan du prøve å bruke is og betennelsesdempende medisiner til det avtar. Det er noen ganger nødvendig å avstå fra å løpe helt, men ikke alltid. Hvis du har smerter ved løping eller etter løping, vil du sannsynligvis irritere vevet, og det vil gjøre restitusjonstiden lenger.

Når det er sagt, er det heller ikke ideelt å unngå å løpe og deretter starte opp igjen på samme nivå som før skaden. Vi anbefaler generelt å gjøre det du er i stand til, men lytt til kroppen. Prøv å løpe på flatt underlag – stigninger kan forverre denne tilstanden – og bare gjør det du tåler med minimal smerte. Dette kan bety at du endrer treningsøktene med tanke på tempoet og avstanden.

Hvis du vil unngå å legge press på knærne, og ikke er i stand til å løpe uten betydelig smerte, kan du trene elliptisk, som ikke krever så mye ekstrem bøying av kneet som sykling, for å trene aerobt uten å løpe. Denne type alternativ trening – i tillegg til andre øvelser, som styrketrening og svømming – bidrar til å begrense overbelastning.

Husk å bygge opp utholdenhet gradvis. Det er anbefalt å ikke øke lengden eller intensiteten med mer enn 10 prosent per uke (noen uker kan du også gå ned på treningsmengden). Denne gradvise og jevne økningen vil hjelpe kroppen din til å tilpasse seg treningen uten å risikere overbelastning og skade.

Relaterte artikler:

Kneskade løping

Aldri bli skadet av løping igjen

Annonse fra MILRAB