Vondt i hodet etter trening

Det er ikke uvanlig å ha hodepine etter at du har trent. Lær mer om mulige årsaker til at du har vondt i hodet etter trening.

Du kan føle smerten på den ene siden av hodet eller oppleve bankende smerter over hele hodet. Flere ting kan føre til at dette skjer. I de fleste tilfeller er det noe du enkelt kan gjøre noe med.

Du har en anstrengelseshodepine

En anstrengelseshodepine er en type hodepine som utløses av en form for fysisk aktivitet. Dette kan være etter en anstrengende trening. Du kan føle at det skjedde under eller etter treningen. Folk beskriver ofte anstrengelseshodepine som en pulserende smerte på begge sider av hodet. Smertene kan vare alt fra noen minutter til et par dager. Denne type hodepine skjer bare ved trening. Folk har også større sannsynlighet for å utvikle hodepine av trening når de trener i varmt vær eller i store høyder.

Hvis du ofte får hodepine etter trening og har andre uvanlige symptomer, er det best å konsultere en lege for å utelukke underliggende forhold som kan trenge behandling. For noen kan en langsom oppvarming bidra til å forhindre anstrengelseshodepine. I andre tilfeller kan det hjelpe å redusere intensiteten på treningen. Ellers slutter ofte hodepine av trening på egen hånd etter noen måneder.

Du er dehydrert

Dehydrering skjer når kroppen din mister mer væske enn den tar inn. Sjansen er stor for at du svetter når du trener. Dette teller som væsketap. Hvis du ikke drikker nok vann før du trener, er det lett å bli dehydrert.

En hodepine er ofte det første tegn på dehydrering. Andre symptomer på mild dehydrering inkluderer:

 • økt følelse av tørst
 • føler deg lett eller svimmel
 • utmattelse
 • nedsatt urinproduksjon
 • produserer færre tårer
 • tørr hud og munn
 • forstoppelse

I de fleste tilfeller av mild hydrering responderer man godt på inntak av vann og elektrolytter. Du kan gjøre dette ved å drikke mye vann. En sportsdrikk kan bidra til å gjenopprette elektrolyttene dine, men disse inneholder ofte mye tilsatt sukker som kan gjøre hodepinen verre. Du kan prøve å lage en hjemmelaget elektrolyttdrikk. Prøv å drikke 1 til 3 kopper vann i løpet av en time eller to før du trener. Du kan også bære en vannflaske under treningen, slik at du kan fylle på kroppen mens den svetter. Sørg for å fylle opp med et glass eller to etter treningen også.

Du har brukt for mye tid i solen

Soleksponering kan være en trigger for hodepine hos mange mennesker, selv når de ikke trener. Dette gjelder spesielt hvis det er varmt ute. Hvis du har trent ute i solen og fått hodepine, kan du gå inn hvis du kan. Forsøk å tilbringe litt tid i et mørkt rom. Hvis været er varmt, ta med et glass vann og en kjølig, fuktig vaskeklut. Plasser den over øynene og pannen i noen minutter. Å ta en lunken dusj kan også hjelpe.

Blodsukkeret ditt er lavt

Lavt blodsukker, også kalt hypoglykemi, kan også forårsake hodepine etter trening. Blodsukker refererer til glukose, som er en av kroppens viktigste energikilder. Hvis du ikke spiser nok før du trener, kan kroppen din brenne gjennom glukose, noe som fører til hypoglykemi.

En hodepine er et av de viktigste symptomene på hypoglykemi. Andre symptomer inkluderer:

 • rister
 • føler deg ekstremt sulten
 • svimmelhet
 • svetting
 • uklart syn
 • endringer i personlighet
 • konsentrasjonsvansker
 • desorientering

Hvis du har symptomer på lavt blodsukker, kan du prøve å spise eller drikke noe som inneholder 15 gram karbohydrater med en gang, for eksempel et glass fruktjuice eller en liten fruktbit. Dette er en rask løsning som burde få det til å gå over etter noen minutter. Sørg for å fylle opp noen komplekse karbohydrater, for eksempel et stykke fullkornsbrød, for å unngå et nytt fall i blodsukkeret.

Prøv å spise et næringsrikt, balansert måltid eller mellommåltid i løpet av to timer etter trening. Spis mat med protein, komplekse karbohydrater og fiber for å hjelpe til med å balansere blodsukkeret. Unngå sukker eller foredlede, raffinerte karbohydrater.

Dårlig form

Trening når du er i dårlig form kan føre til muskelspenninger, som raskt kan bli hodepine, spesielt hvis du bruker nakke- og skuldermusklene. Vektløfting, pushups, crunches og løping kan alle føre til spenning i nakken din hvis det ikke blir gjort ordentlig. Hvis treningen innebærer ting som kan belaste nakken din, kan du prøve å gjøre noen uttøyingsøvelser etterpå.

Når du skal oppsøke lege

Selv om det ikke er noe å bekymre seg for å få hodepine etter å ha trent, kan du vurdere å avtale en lege hvis hodepinen vedvarer når du trener. Hvis du for eksempel har hatt den samme treningsrutinen i flere måneder uten problemer, men plutselig begynner å få hodepine, bør du oppsøke lege. Det kan være noe annet enn det som er nevnt her som kan være årsaken.

Relaterte artikler:

Trene med hodepine

Migrene og trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar