HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Vondt i hælen etter løping

Vondt i hælen er vanlig blant løpere, og kan være forårsaket av Plantar fasciitt. Lær mer om årsaker til vondt i hælen.

Plantar fasciitt

Plantar fasciitt er en av de vanligste årsakene til smerter i hælen. Det innebærer betennelse i et tykt bånd av vev som går over bunnen av foten din og kobler hælbenet til tærne (plantar fascia). Plantar fasciitt forårsaker ofte knivstikkende smerter som vanligvis oppstår med de første stegene dine om morgenen. Når du står opp og beveger deg, reduseres vanligvis smertene, men det kan komme tilbake etter lange perioder da du står, eller når du står opp etter å ha sittet.

Vondt i hælen etter løping

Plantar fasciitt er mer vanlig hos løpere. Mennesker som er overvektige og de som bruker sko med utilstrekkelig støtte, har også økt risiko for plantar fasciitt.

Årsaker

Plantar fasciaen din har form som en buestreng, som støtter fotballen og absorberer støt når du går. Hvis spenning og stress på denne buen blir for stor, kan det oppstå små avrivninger. Gjentatt tøying og belastning kan irritere eller forårsake betennelse i fascien, selv om årsaken fortsatt er uklar i mange tilfeller av plantar fasciitt.

Risikofaktorer

Selv om plantar fasciitt kan utvikle seg uten en åpenbar årsak, kan noen faktorer øke risikoen for å utvikle denne tilstanden. De inkluderer:

  • Alder. Plantar fasciitt er vanligst mellom 40 og 60 år.
  • Visse typer trening. Aktiviteter som legger mye stress på hælen og festet vev – for eksempel langdistanseløping, ballettdans og aerob dans – kan bidra til plantar fasciitt.
  • Fotmekanikk. Platte føtter, en høy bue eller til og med et unormalt gangmønster kan påvirke måten vekten fordeles når du står, og kan legge stress på plantar fascia.
  • Fedme. For mange kilo legger ekstra stress på din plantar fascia.
  • Yrker som holder deg på beina. Fabrikkarbeidere, lærere og andre som bruker mesteparten av arbeidstiden sin på å gå eller stå på harde overflater, kan skade plantar fascien.

Komplikasjoner

Hvis du ignorerer plantar fasciitt, ​​kan det føre til kroniske smerter i hælen som hindrer dine vanlige aktiviteter. Å endre måten du går på som en måte å lindre smerter i plantar fasciitis, kan føre til fot-, kne-, hofte- eller ryggproblemer.

Relaterte artikler:

Vondt i ankelen etter løping

Smerter i hofte etter løping

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet