Vondt i ganen ved forkjølelse

Forkjølelse er en av de vanligste sykdommene som rammer oss i løpet av året. En av de ubehagelige symptomene som følger med denne plagsomme infeksjonen, er vondt i ganen. Lær mer om årsaker.

Dette ubehaget kan gjøre hverdagen vanskeligere, men det er viktig å forstå hva som forårsaker det, hvordan det kan lindres, og når det er nødvendig å oppsøke medisinsk hjelp.

Årsaker til vondt i ganen ved forkjølelse

Vondt i ganen ved forkjølelse oppstår som et resultat av en viral infeksjon som påvirker luftveiene. Den vanligste årsaken til denne ubehagelige følelsen er rhinoviruset, som er kjent for å forårsake vanlige forkjølelser. Når viruset kommer i kontakt med slimhinnen i halsen, kan det føre til betennelse og irritasjon, noe som gir opphav til smerten.

Relatert: Pipelyd ved utpust ved forkjølelse

Symptomer på halsbetennelse

Halsbetennelse, også kjent som tonsillitt, er en tilstand der halsen blir betent på grunn av en infeksjon, vanligvis forårsaket av virus eller bakterier. Symptomene på halsbetennelse kan variere avhengig av årsaken til infeksjonen, men noen vanlige symptomer inkluderer:

 1. Sår hals: En av de mest karakteristiske symptomene på halsbetennelse er en kraftig og smertefull sår hals. Det kan føles som om det er en skrapende, brennende eller stikkende følelse i halsen.
 2. Vondt ved svelging: Smerten i halsen blir vanligvis verre når du svelger, spesielt fast eller kald mat og drikke.
 3. Rødhet og hevelse: Baksiden av halsen og mandlene (tonsillene) kan være røde, hovne og irriterte. Dette kan være synlig ved å se inn i halsen med et speil.
 4. Feber: Halsbetennelse forårsaket av bakterier, som streptokokker, kan følges av feber. Feberen kan være moderat til høy.
 5. Hodepine: Mange som har halsbetennelse, opplever også hodepine, spesielt hvis de har feber.
 6. Tretthet: Infeksjonen kan føre til generell tretthet og svakhet i kroppen.
 7. Hoste: En tørr eller produktiv hoste kan også være tilstede, spesielt hvis infeksjonen påvirker nedre luftveier i tillegg til halsen.
 8. Heshet eller tap av stemme: Halsbetennelse kan føre til heshet eller tap av stemme på grunn av irritasjon i strupehodet.
 9. Hvite flekker eller pus på mandlene: I tilfeller der halsbetennelse skyldes bakteriell infeksjon, som streptokokker, kan det danne seg hvite flekker eller pus på mandlene.
 10. Hovne lymfeknuter: Lymfeknutene i nakken kan hovne opp og bli ømme som en reaksjon på infeksjonen.

Det er viktig å merke seg at symptomene på halsbetennelse kan ligne på symptomer på andre halsinfeksjoner eller luftveisinfeksjoner, som forkjølelse eller influensa. Derfor er det viktig å oppsøke lege for en nøyaktig diagnose og riktig behandling, spesielt hvis symptomene vedvarer eller forverres over tid, eller hvis det er mistanke om en bakteriell infeksjon som krever antibiotika. Hvis du opplever alvorlige symptomer som pusteproblemer eller problemer med å svelge, bør du søke øyeblikkelig medisinsk hjelp.

Relatert: Forkjølet hele tiden

Symptomer på vondt i ganen ved forkjølelse

Vondt i ganen er et vanlig symptom på forkjølelse, men det kan variere i intensitet fra person til person. Noen opplever milde smerter som ligner på en tørr hals, mens andre kan oppleve mer alvorlige smerter som gjør det vanskelig å svelge eller snakke. Andre symptomer som ofte følger med vondt i ganen ved forkjølelse, inkluderer:

 1. Hoste
 2. Tett nese
 3. Sår hals
 4. Nysing
 5. Generell tretthet

Det er viktig å merke seg at vondt i ganen ved forkjølelse vanligvis varer i noen dager og bør forbedre seg etter hvert som kroppen bekjemper infeksjonen. Hvis symptomene vedvarer eller forverres over tid, kan det være lurt å oppsøke lege for å utelukke andre underliggende årsaker.

Relatert: Hvitt belegg på tunga ved forkjølelse

Hva hjelper mot vondt i ganen?

Vondt i ganen kan være svært ubehagelig, men det finnes flere måter å lindre smerten og ubehaget. Her er noen enkle trinn og midler som kan hjelpe mot vondt i ganen:

 1. Drikk rikelig med væske: Å holde seg godt hydrert er viktig for å lindre vondt i ganen. Varme drikker som urtete, varmt vann med honning og sitron, eller varm kyllingsuppe kan være spesielt beroligende for halsen.
 2. Gurgling med saltvann: Å skylle halsen med en saltvannsløsning kan bidra til å redusere betennelse og lindre smerten. Bland en teskje salt i et glass varmt vann og skyll munnen grundig flere ganger om dagen.
 3. Bruk pastiller: Sugepastiller som inneholder mentol, eukalyptus eller honning kan midlertidig lindre sårheten i halsen. Disse kan være tilgjengelige uten resept på apoteket.
 4. Ta reseptfrie smertestillende midler: Non-reseptbelagte smertestillende midler som ibuprofen eller paracetamol kan bidra til å lindre smerten og redusere betennelsen. Følg alltid doseringsanbefalingene på pakken og rådfør deg med en helsepersonell om nødvendig.
 5. Unngå irriterende substanser: Røyking og eksponering for røyk, sterke lukt eller tørr luft kan forverre symptomene. Det er best å unngå slike irritanter når du har vondt i ganen ved forkjølelse.
 6. Bruk en luftfukter: Å ha en luftfukter i rommet kan bidra til å opprettholde fuktigheten i luften, noe som kan lindre irritasjon i halsen.
 7. Ta det med ro og hvil: Å gi kroppen din tilstrekkelig hvile er viktig for å bekjempe infeksjonen og lindre vondt i ganen. Prøv å unngå overdreven prating eller anstrengende aktiviteter som kan irritere halsen ytterligere.
 8. Spis myk mat: Velg myke og skånsomme matvarer som grøt, yoghurt, smoothies og iskrem som ikke vil irritere halsen ytterligere.
 9. Honning: Honning har naturlige antibakterielle egenskaper og kan bidra til å lindre vondt i ganen. Du kan blande en teskje honning i en kopp varmt vann eller urtete.
 10. Over-the-counter munnvann: Det finnes også reseptfrie munnvann som er spesielt formulert for å lindre sår hals. Disse kan kjøpes på apoteket og brukes i henhold til instruksjonene på pakken.

Hvis vondt i ganen vedvarer i mer enn en uke, er svært alvorlig, eller hvis du opplever andre bekymringsfulle symptomer som feber, pusteproblemer eller problemer med å svelge, bør du oppsøke lege for en grundig vurdering. Det kan være nødvendig med ytterligere medisinsk oppfølging eller behandling av underliggende årsaker.

Relatert: Er forkjølelse smittsomt

Når bør du oppsøke lege?

I de fleste tilfeller er vondt i ganen ved forkjølelse ikke alvorlig og kan behandles hjemme. Imidlertid bør du oppsøke lege dersom:

 • Symptomene vedvarer i mer enn en uke.
 • Du har høy feber.
 • Du har problemer med å puste eller svelge.
 • Du opplever alvorlige smerter i halsen som ikke lindres av smertestillende midler.

Dette kan indikere en mer alvorlig tilstand som krever medisinsk oppfølging.

Relatert: Når smitter forkjølelse mest

Forebygging av vondt i ganen ved forkjølelse

Selv om det er vanskelig å unngå forkjølelse helt, er det flere tiltak du kan ta for å redusere risikoen for å utvikle vondt i ganen ved forkjølelse:

 1. Vask hendene regelmessig: God håndhygiene er en av de mest effektive måtene å forebygge forkjølelse på.
 2. Unngå nærkontakt med syke personer: Forsøk å begrense kontakt med personer som er forkjølet for å redusere risikoen for smitte.
 3. Bruk hånddesinfeksjonsmiddel: Når håndvask ikke er tilgjengelig, kan et alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel bidra til å drepe virus.
 4. Unngå å berøre ansiktet: Unngå å ta deg i ansiktet med uvaskede hender, spesielt øyne, nese og munn.
 5. Hold deg unna røyk og forurensning: Røyk og forurensning kan irritere halsen og gjøre deg mer sårbar for infeksjoner.

Konklusjon

Vondt i ganen ved forkjølelse er et vanlig, men ubehagelig symptom som oppstår som følge av betennelse og irritasjon i halsen forårsaket av rhinoviruset. Selv om det vanligvis er selvbegrensende og kan behandles hjemme med enkle midler som væskeinntak, saltvannsskylle og smertestillende medikamenter, er det viktig å være oppmerksom på når du bør oppsøke lege. Ved vedvarende eller alvorlige symptomer, feber eller pusteproblemer, bør du kontakte helsepersonell for en vurdering.

Husk også at forebygging spiller en viktig rolle i å unngå forkjølelse og vondt i ganen. God håndhygiene, unngåelse av nærkontakt med syke personer, bruk av hånddesinfeksjonsmiddel når nødvendig, og å unngå å berøre ansiktet med uvaskede hender er enkle, men effektive tiltak for å redusere risikoen for å bli smittet.

I tillegg til disse forebyggende tiltakene, er det viktig å opprettholde en sunn livsstil for å styrke immunforsvaret. Spise et balansert kosthold som er rikt på frukt, grønnsaker og proteiner, få tilstrekkelig hvile og mosjonere regelmessig kan bidra til å øke kroppens evne til å bekjempe infeksjoner. Stressmestring og tilstrekkelig søvn er også avgjørende faktorer for å opprettholde en sterk immunrespons.

Selv om vondt i ganen ved forkjølelse kan være en irriterende og ubehagelig plage, er det vanligvis ikke noe å bekymre seg for. Med riktig egenomsorg og forebyggende tiltak kan du redusere sjansen for å utvikle denne symptomet eller hjelpe kroppen din med å komme seg raskere når det oppstår. Hvis symptomene vedvarer eller forverres, bør du imidlertid alltid oppsøke lege for en grundig vurdering.

Avslutningsvis er det viktig å huske at vondt i ganen ved forkjølelse er en midlertidig tilstand som vanligvis forbedrer seg av seg selv i løpet av noen dager. Å gi kroppen din den nødvendige hvilen og omsorgen den trenger, samt å følge de anbefalte behandlingsmetodene, vil hjelpe deg med å komme deg raskere og komfortabelt gjennom en forkjølelse. Samtidig bør du alltid være oppmerksom på din generelle helse og søke medisinsk råd hvis det er bekymringsfulle symptomer eller tegn på komplikasjoner. Med riktig kunnskap og omsorg kan du takle vondt i ganen ved forkjølelse og andre forkjølelsessymptomer på en effektiv måte.

Referanser

Om forfatteren