20-50% RABATT!


HELGE

KUPP!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Vondt i brystet etter trening

Trening skal få deg til å føle deg bra, både fysisk og mentalt. Hvis du har vondt i brystet etter å ha trent, er det noe som ikke stemmer.

Milde brystsmerter kan komme fra å presse deg for hardt, kramper eller halsbrann. Mer alvorlige brystsmerter kan være tegn på en alvorlig tilstand som trenger øyeblikkelig legehjelp. Uansett årsak, er det alltid best å avslutte aktiviteten og ta en samtale med legen din.

Aerob trening

Aerob trening stiller store krav til lungene og hjertet. Hjertet ditt må jobbe hardere for å pumpe blod og oksygen gjennom kroppen til musklene som trenger det. Lungene dine må trekke inn nok oksygen til at blodet kan sirkulere.

Hvis du er utrent, vil du sannsynligvis føle brystsmerter etter å ha løpt, spesielt når du overdriver det. Å prøve å løpe 5 km når du ikke har trent for det, kan legge mye stress på lungene og brystet. Mens du løper og når du stopper, kan du føle trykk, svie og smerte i brystet. Hvis du reduserer intensiteten på kardioøktene dine og bygger opp kondisjonen mer gradvis, bør smertene forsvinne.

Muskelkramper i brystet

Hvis du noen gang har fått en krampe i beina mens du trener, vet du hvor vondt det kan være. Brystmusklene kan også gi krampe. Denne typen smerte er vanligvis veldig lokalisert – du kan peke på nøyaktig hvor smerten er. Muskelkramper oppstår av en rekke årsaker, men dehydrering er en av de vanligste. Pass på at du er hydrert ordentlig før du trener, og drikk rikelig med væske når du er ferdig.

Halsbrann og trening

I tillegg til hjertet og lungene reagerer fordøyelsessystemet ditt også på fysisk anstrengelse. Hvis du allerede lider av halsbrann, hvor brystsmerter er et vanlig symptom, vil trening sannsynligvis forverre det.

Å spise feil mat for nærme en treningsøkt kan føre til vondt i brystet etter en treningsøkt. Unngå vanlige triggermatvarer som stekt og krydret mat og alt med koffein. Hold oversikt over snacks før trening, slik at du kan identifisere matvarer som kan forårsake problemer.

Treningsinduserte lungeproblemer

En vanlig årsak til brystsmerter som oppstår umiddelbart etter å ha stoppet trening, kalles treningsindusert bronkospasme, eller EIB. EIB er en krampe i lungens små luftveier og kan forårsake skarpe smerter i brystet. Det kan også gjøre det vanskelig å puste. EIB kan oppdages og behandles av en lungelege.

Å gjennomføre kondisjonstrening under visse værforhold kan øke lungeirritasjonen. Trening i veldig kaldt vær kan forårsake smerter i brystet og kan øke risikoen for virale og bakterielle lungeinfeksjoner. Disse kan forårsake betennelse i slimhinnen i lungene og medfølgende skarpe smerter ved innånding.

Trening og hjerteproblemer

Noen ganger er brystsmerter faktisk relatert til et hjerteproblem. Den vanligste årsaken til hjerte-relaterte brystsmerter hos mennesker over 35 år er angina. Angina er et resultat av koronararteriesykdom og er forårsaket av redusert blodstrøm til hjertet.

Symptomer, som forverres av trening, inkluderer brystsmerter, tetthet, trykk, vondt eller svie. Smerter kan også merkes i skuldre, nakke og kjeve. Angina er en alvorlig tilstand, og du bør slutte å trene umiddelbart og søke akutt behandling.

Betennelse i hjertets muskler, kalt myokarditt, og betennelse i membranen som omgir hjertet, kalt perikarditt, er andre mulige hjerterelaterte årsaker til brystsmerter. Begge er ofte forårsaket av et virus og forverres av trening.

Relaterte artikler:

Trene lungekapasitet

Vondt i lungene etter trening

Om forfatteren


INNSPURT!

Av Spurt

HELGE

KUPP!

20-50% RABATT!

HELGE

KUPP!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE