Vondt i bihulene uten forkjølelse

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Smerter i bihulene kan oppstå når nesehulen blir smittet, hovent og betent. Lær mer om vondt i bihulene uten forkjølelse.

Vondt i bihulene uten forkjølelse

Medisinsk kjent som rhinosinusitis, oppstår en bihulebetennelse når nesehulen blir smittet, hovent og betent. Bihulebetennelse er vanligvis forårsaket av et virus og vedvarer ofte selv etter at andre øvre luftveissymptomer er borte. I noen tilfeller kan bakterier, eller sjelden sopp, forårsake en bihulebetennelse. Andre forhold som allergier, nese-polypper og tanninfeksjoner kan også bidra til bihule smerter og symptomer.

Kronisk vs akutt bihulebetennelse

Akutt bihulebetennelse varer bare i kort tid, som er mindre enn fire uker. En akutt infeksjon er vanligvis en del av en forkjølelse eller annen luftveissykdom. Kroniske bihulebetennelser varer i mer enn tolv uker eller fortsetter å gjenta seg. Spesialister er enige om at hovedkriteriene for bihulebetennelse inkluderer ansiktssmerter, infisert utflod fra nese og lunger. Mange bihulebetennelsessymptomer er vanlige for både akutte og kroniske former. Å kontakte legen din er den beste måten å sjekke om du har en infeksjon, finne årsaken og få behandling.

Smerter i bihulene

Smerter er et vanlig symptom på bihulebetennelse. Du har flere forskjellige bihuler over og under øynene, så vel som bak nesen. Noen av disse kan gjøre vondt når du har en bihulebetennelse. Betennelse og hevelse får bihulene til å verke. Du kan føle smerter i pannen, på hver side av nesen, i overkjevene og tennene eller mellom øynene. Dette kan føre til hodepine.

Rennende nese

Når du har en bihulebetennelse, kan det hende du må pusse nesen ofte på grunn av utflod, som kan være skyet, grønt eller gult. Dette kommer fra infiserte bihulene og dreneres gjennom nesegangene. Utfloden kan også omgå nesen og renne nedover halsen. Du kan føle en kiling, en kløe eller til og med en sår hals. Dette kan føre til at du hoster om natten når du legger deg og sover, og om morgenen etter at du står opp. Det kan også føre til at stemmen din høres hes.

Tetthet i nese

Dine betente bihuler kan også begrense hvor godt du kan puste gjennom nesen. Infeksjonen forårsaker hevelse i bihulene og nesegangene. På grunn av nesetetthet vil du sannsynligvis ikke kunne lukte eller smake så godt som normalt. Stemmen din kan høres «tett» ut.

Hodepine

Det nådeløse trykket og hevelsen i bihulene dine kan gi deg symptomer på hodepine. Bihulesmerter kan også gi deg øreproblemer, tannlegesmerter og smerter i kjeve og kinn. Sinus hodepine er ofte på det verste om morgenen fordi væsker har samlet seg hele natten. Hodepinen din kan også bli verre når det barometriske trykket i omgivelsene plutselig endres.

Irritasjon og hoste i halsen

Ettersom utslippet fra bihulene dine renner ned i halsen, kan det forårsake irritasjon, spesielt over lang tid. Dette kan føre til en vedvarende og irriterende hoste, som kan være verre når du legger deg for å sove eller første om morgenen etter at du står opp fra sengen. Det kan også gjøre det vanskelig å sove. Å sove med hevet hode kan bidra til å redusere frekvensen og intensiteten av hoste.

Sår hals og hes stemme

Postnasal drypp kan etterlate deg med en verkende hals. Selv om det kan starte som en irriterende kiling, kan det bli verre. Hvis infeksjonen varer i noen uker eller mer, kan slimet irritere og tette halsen når det drypper, noe som resulterer i en smertefull sår hals og hes stemme.

Når du skal oppsøke legen din for bihulebetennelse

Gjør en avtale med legen din hvis du har feber og smerter i lunger eller ansikt, som varer lenger enn ti dager eller stadig vender tilbake. En feber er ikke et typisk symptom på verken kronisk eller akutt bihulebetennelse, men det er mulig. Du kan ha en underliggende tilstand som forårsaker kroniske infeksjoner, i hvilket tilfelle du kanskje trenger spesiell behandling.

Kan sinusinfeksjoner forebygges?

Å unngå ting som irriterer nesen og bihulene kan bidra til å redusere bihulebetennelse. Sigarettrøyk kan gjøre deg spesielt utsatt for bihulebetennelse. Røyking skader de naturlige beskyttelseselementene i nesen, munnen, halsen og luftveiene. Spør legen din om du trenger hjelp med å slutte å røyke eller om du er interessert i å slutte røyke. Det kan være et viktig skritt for å forhindre episoder med både akutt og kronisk bihulebetennelse.

Vask hendene ofte, spesielt i forkjølelsessesongen, for å forhindre bihulene i å bli irritert eller infisert av virus eller bakterier på hendene. Snakk med legen din for å se om allergier forårsaker bihulebetennelsen. Hvis du er allergisk mot noe som forårsaker vedvarende bihule-symptomer, vil du sannsynligvis trenge å behandle allergiene dine. Det kan hende du må oppsøke en allergispesialist for å få allergoterapi eller lignende behandlinger. Å holde allergiene dine under kontroll kan bidra til å forhindre gjentatte episoder med bihulebetennelse.

Relaterte artikler:

Langvarig hoste etter forkjølelse

Tett nese uten forkjølelse

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar