Vond akilles og løping

Akillessenen er den største senen som finnes i kroppen og kan tåle et trykk på mer enn 450 kg. Lær mer om vond akilles og løping.

Akillessenen ligger på baksiden av hælen og forbinder hælbenet til leggenes muskler. Noen ganger kan overbelastning fra løping føre til at senen blir betent, noe som resulterer i akilles tendinitt.

Årsak til vond akilles

Achilles tendinitt kan oppstå av flere forskjellige grunner, inkludert overbelastning, økende mengde eller hastighet for raskt mens du løper, går i trapper, løper i bakker, starter for fort,, sprint, stramme muskler i leggen, feil oppvarming før trening eller traumer i senen. Årsakene kan med andre ord være mange.

Symptomer

Symptomene inkluderer hælsmerter som er verre med aktivitet, hælsmerter om morgenen, hælsmerter etter løping, stivhet i akillessenen, hevelse på baksiden av hælen og redusert bevegelsesområde for foten. Hvis du føler en poppende følelse bak på hælen, kan det hende du har sprukket akillessenen.

Behandling av vond akilles

Akilles tendinitt vil vanligvis helbrede alene med konservativ behandling hjemme, selv om det kan ta litt tid før smertene avtar. Behandlingen bør startes med en gang. Det kan ta tre måneder eller mer for smerte å avta, selv om behandlingen startes med en gang. Restitusjonstid kan til og med ta så lenge som seks måneder hvis behandlingen utsettes i flere måneder. Det første du må gjøre er å hvile den skadede foten. Ikke gjør aktiviteter som gjør smertene verre, spesielt aktiviteter med høy belastning, som løping. I stedet kan du prøve å gjøre aktiviteter med lite belastning som å gå, sykle, elliptiske maskiner og svømming. Påfør is på akillessenen i 20 minutter flere ganger om dagen. Dette vil bidra til å redusere smerte og hevelse.

Forebygging

For å unngå akillestendinitt i fremtiden, øk gradvis intensiteten når du løper, og det samme gjelder for hvor mye du løper. Unngå aktiviteter som forverrer smerte, bruk gode løpesko, tøy ut etter løping, og varm skikkelig opp når du trener løping. Variere hvordan du trener løping, og unngå å trene for mye med for hard intensitet.

Relaterte artikler:

Akilles trening

Eksentrisk trening for legg og akilles

Om forfatteren