VO2 max og alder

Kan en 50-åring være like sprek som en 20-åring? Ja, de kan! I hvert fall hvis vi vurderer VO2 max alder. Lær mer om VO2 max alder.

VO2 max er generelt sett på som den beste indikatoren på kardiorespiratorisk kondisjon. Den avslører hvor mye oksygen kroppen din er i stand til å konsumere under maksimal innsats. Jo høyere VO2max, jo mer oksygen kan kroppen bruke – og jo bedre aerobe kondisjon.

I dagens travle verden er det avgjørende å ta vare på helsen vår, uansett alder. En viktig indikator for vår fysiske helse er vår VO2 maks, eller maksimale oksygenopptak. VO2 maks er en måling av kroppens evne til å transportere oksygen til musklene under intens fysisk aktivitet, og det er en faktor som kan endre seg over tid, spesielt med alderen. Denne artikkelen vil utforske forholdet mellom VO2 maks og alder, og hvordan du kan opprettholde eller forbedre din VO2 maks uavhengig av alder.

Hva er VO2 maks?

VO2 maks, eller maksimalt oksygenopptak, er en måling av hvor mye oksygen kroppen din kan bruke når du trener på høy intensitet. Det måles vanligvis i milliliter oksygen per kilo kroppsvekt per minutt (ml/kg/min). Jo høyere din VO2 maks er, desto bedre er kroppens evne til å levere oksygen til musklene dine, noe som er avgjørende for å oppnå topp ytelse i idrett eller for å opprettholde god fysisk helse.

Hvordan påvirker alder VO2 maks?

Alder spiller en viktig rolle når det gjelder VO2 maks. Generelt sett, når vi blir eldre, har vi en tendens til å oppleve en nedgang i VO2 maks. Dette skyldes flere faktorer:

 1. Redusert muskelmasse: Som vi blir eldre, mister vi ofte muskelmasse, noe som kan påvirke kroppens evne til å bruke oksygen effektivt under trening.
 2. Redusert hjertefunksjon: Alderen påvirker hjertefunksjonen ved å redusere hjertets slagvolum, noe som fører til mindre blod og oksygen som blir pumpet til musklene.
 3. Endringer i lungene: Lungens elastisitet og funksjon kan endre seg med alderen, noe som kan begrense mengden oksygen som kan tas opp i lungene og transporteres til musklene.
 4. Redusert metabolsk rate: Stoffskiftet bremser vanligvis ned med alderen, noe som kan påvirke kroppens evne til å oksidere og bruke oksygen under trening.

Selv om alderen kan ha en negativ innvirkning på VO2 maks, er det viktig å merke seg at det er mulig å bremse denne nedgangen og til og med forbedre VO2 maks uavhengig av alder.

Relatert: VO2 max tabell

Hvordan opprettholde eller forbedre VO2 maks uavhengig av alder?

 1. Regelmessig trening: Uansett alder er regelmessig fysisk aktivitet en nøkkelkomponent for å opprettholde eller forbedre VO2 maks. Aerob trening, som løping, svømming eller sykling, er spesielt effektivt for å øke VO2 maks.
 2. Variert trening: Veksle mellom ulike typer trening for å utfordre kroppen på forskjellige måter. Dette kan inkludere styrketrening, intervalltrening og langvarig utholdenhetstrening.
 3. Kosthold: Et sunt kosthold er viktig for å støtte kroppens evne til å bruke oksygen effektivt. Inntak av rikelig med frukt, grønnsaker og sunne fettsyrer kan hjelpe.
 4. Hydrering: Å være godt hydrert er avgjørende for god oksygenopptak, da dehydrering kan begrense blodstrømmen og oksygentransporten til musklene.
 5. Søvn: Tilstrekkelig søvn er nødvendig for å reparere og opprettholde kroppens funksjoner. Dårlig søvnkvalitet kan påvirke VO2 maks negativt.
 6. Unngå røyking og begrens alkohol: Røyking og overdreven alkoholkonsum kan ha negative effekter på kardiovaskulær helse og oksygenopptak.
 7. Konsultasjon med lege: Det er viktig å diskutere eventuelle helseproblemer eller medisiner med legen din, da de kan påvirke din evne til å trene og oppnå høy VO2 maks.

Trening for å opprettholde og forbedre VO2 max gjennom livet:

Barndom og ungdom

For barn og unge er det viktig å oppmuntre til regelmessig fysisk aktivitet. Løping, sykling, svømming og idrett er utmerkede måter å forbedre VO2 max på. Lekbaserte aktiviteter og idrett kan bidra til å bygge en sterk aerob base som vil tjene dem godt senere i livet.

Voksen alder

For voksne anbefales en kombinasjon av utholdenhetstrening og høyintensiv intervalltrening (HIIT) for å opprettholde og forbedre VO2 max. Utholdenhetstrening, som løping, sykling og svømming, bør utføres minst 3-5 ganger per uke i 30-60 minutter per økt. HIIT, som involverer korte, intense utbrudd av aktivitet etterfulgt av perioder med lavere intensitet eller hvile, har vist seg å være spesielt effektivt for å forbedre VO2 max på kortere tid.

Midtliv

I midtlivet blir det enda viktigere å opprettholde et regelmessig treningsregime for å bremse nedgangen i VO2 max. En kombinasjon av utholdenhetstrening, styrketrening og fleksibilitetsøvelser anbefales. Styrketrening er spesielt viktig for å motvirke tap av muskelmasse, som kan påvirke VO2 max negativt. Regelmessig fysisk aktivitet kan også bidra til å forhindre eller forsinke utviklingen av kroniske sykdommer som kan redusere VO2 max ytterligere.

Eldre voksne

For eldre voksne er det viktig å fokusere på aktiviteter som opprettholder både aerob kapasitet og muskelstyrke. Gange, svømming, sykling og lette aerobicøvelser kan bidra til å opprettholde VO2 max. I tillegg kan styrketrening og balansetrening bidra til å forhindre fall og opprettholde mobilitet. Eldre voksne bør også konsultere med helsepersonell før de starter nye treningsprogrammer for å sikre at de er trygge og effektive.

Hvordan måle VO2 maks?

For å få en nøyaktig måling av din VO2 maks, kan du gjennomgå en profesjonell test på et trenings- eller helsesenter. En av de mest nøyaktige metodene er en «metabolsk maske» -test, der du puster inn i en maske mens du utfører gradvis mer intens trening på et tredemølle eller sykkel. Dataene som samles inn, gir en nøyaktig avlesning av din VO2 maks.

Det er også flere apparater og wearables på markedet som hevder å kunne estimere VO2 maks basert på puls og andre målinger. Mens disse kan gi en viss indikasjon på din kondisjon, bør de ikke betraktes som like nøyaktige som profesjonelle tester.

Relatert: VO2 max kalkulator

Skru tilbake tiden!

En persons VO2 max synker vanligvis med alderen. Vanligvis er toppen rundt 20-årene og en gang i 30-årene begynner VO2max å synke, omtrent med 10 prosent per tiår. Det er imidlertid mulig å øke VO2 max og skru klokken tilbake. Oppskriften er enkel; Aerob trening forbedrer VO2 max, mens en stillesittende livsstil fører til lav kardiorespiratorisk kondisjon.

Hvis du sammenligner din nåværende VO2max med andre mennesker, får du ny innsikt. Ved å se på gjennomsnittlig treningsdata for personer som er eldre, yngre og på samme alder som deg, kan vi bestemme treningsalderen din.

Hvis VO2 max er under gjennomsnittet for din aldersgruppe, er treningsalderen din eldre enn din faktiske alder og omvendt. Hvis du har god kapasitet til aerob utholdenhet, kan din VO2 max alder være mye yngre enn alderen ditt sier.

En 30-åring kan ha en VO2 max alder mellom 20 og 79, avhengig av VO2 max.

Hvor sprek er du?

Enten du er en ytelsesjunkie eller bare ser etter helsefordeler, har VO2 max noe å tilby. Men det er ikke alltid det enkleste tiltaket å forstå. VO2 max måles vanligvis i milliliter oksygen per kilo kroppsvekt per minutt (ml/kg/min).

For eksempel, hvis en kvinnes VO2 max er 35 ml/kg/min, er VO2 max alderen hennes 43 år, fordi en gjennomsnittlig 43 år gammel kvinne har en VO2max på 35 ml/kg/min. Og selvfølgelig, en VO2 max alder på 43 formidler et annet budskap, enten den faktiske alderen til denne kvinnen er 25 eller 60.

Godt trente lever lenger

Når treningsalderen din er 15 år yngre enn din virkelige alder, kan det absolutt øke selvtilliten din. Treningsalder er imidlertid ikke bare «hyggelig å vite» informasjon – den kan ha en bemerkelsesverdig innvirkning på levetiden din.

I følge American Heart Association (AHA) er en lav VO2 max – som betyr en høyere kondisjonsalder – assosiert med økt risiko for hjerte- og karsykdommer og dødelighet av alle årsaker. Personer som har lavere kardiorespiratorisk kondisjon har også høyere risiko for å utvikle visse kreftformer, inkludert lunge-, bryst- og mage-tarmkreft, sier AHA.

VO2 max kan forutsi risikoen for tidlig død enda bedre enn noen tradisjonelle risikofaktorer som overvekt, høyt kolesterol eller røyking. Så du kan si at VO2 max alder kan være en bedre prediktor for lang levetid enn kronologisk alder.

Den gode nyheten er at – i motsetning til din faktiske alder – kan du senke treningsalderen din med riktig type aktivitet. Hva med å komme i gang med løping?

Relatert: VO2 max hos toppidrettsutøvere

Hvordan overvåke og måle din fremgang?

Når du har bestemt deg for å jobbe med å forbedre din VO2 maks, er det viktig å ha et system for å overvåke din fremgang. Dette vil ikke bare holde deg motivert, men det vil også gi deg verdifull informasjon om effektiviteten av treningen din.

 1. Bruk av treningsapper og wearables: Moderne teknologi har gjort det enklere enn noensinne å spore treningsaktiviteter og måle fremskritt. Treningsapper og wearables som pulsklokker og smarte treningsbånd kan spore din puls, distanse, tid og kaloriforbruk. De gir ofte estimater for VO2 maks basert på disse dataene.
 2. Regelmessige tester: Selv om det kan være kostbart og tidkrevende, kan regelmessige profesjonelle tester hjelpe deg med å få nøyaktige målinger av din VO2 maks. Dette kan være spesielt viktig hvis du har ambisjoner om å forbedre din ytelse på et høyt nivå.
 3. Selvrapportering: Hold en treningsdagbok der du registrerer treningsøkter, treningsintensitet, varighet og hvordan du føler deg under og etter økten. Dette kan gi deg innsikt i hvordan du reagerer på forskjellige treningsprogrammer.
 4. Måling av puls: Din maksimale hjertefrekvens er også en indikator på din aerobe kapasitet. Du kan estimere din maksimale hjertefrekvens ved å trekke alderen din fra 220. Å trene innenfor 60-80% av din maksimale hjertefrekvens vil hjelpe deg med å forbedre din VO2 maks over tid.

Tilpasning av treningen til din alder

Det er viktig å tilpasse treningsprogrammet ditt til din alder og fysiske form. Her er noen tips som kan hjelpe:

 1. Variert trening: Eldre individer kan dra nytte av en variert treningsrutine som inkluderer både aerob trening og styrketrening. Dette vil bidra til å opprettholde muskelmasse og kardiovaskulær helse.
 2. Lengre oppvarming og nedkjøling: Eldre personer bør bruke ekstra tid på oppvarming og nedkjøling for å forhindre skader og muskelspenninger.
 3. Hør på kroppen din: Lytt til kroppens signaler og unngå å presse deg selv for hardt. Små skader og overtrening kan være mer skadelig for eldre individer.
 4. Konsistens: Oppretthold en jevn treningsrutine over tid. Dette er spesielt viktig for eldre som kan oppleve en raskere tilbakegang i VO2 maks hvis de stopper treningen i lengre perioder.

Relatert: Hva er VO₂ max

Hva kan du forvente med alderen?

Det er viktig å være realistisk når det gjelder forventninger til VO2 maks når du blir eldre. Selv om det er mulig å bremse nedgangen og forbedre ytelsen, vil det være en naturlig nedgang i VO2 maks med alderen. Dette bør ikke avskrekke deg fra å trene og jobbe med å opprettholde god fysisk helse.

VO2 maks og alder – Særlige hensyn

Når vi utforsker forholdet mellom VO2 maks og alder, er det viktig å merke seg at alle er unike. Alder påvirker mennesker forskjellig, og genetiske faktorer, livsstil og tidligere treningsnivå spiller alle en rolle. Derfor er det viktig å vurdere noen særlige hensyn når det gjelder VO2 maks i ulike aldersgrupper:

Barn og ungdom: For barn og ungdom er VO2 maks ofte høyere enn for voksne. Dette skyldes deres naturlige vekst og utvikling, samt den høye fysiske aktiviteten som er vanlig i denne aldersgruppen. Det er viktig å oppmuntre til fysisk aktivitet hos unge mennesker for å hjelpe dem med å opprettholde en sunn VO2 maks gjennom hele livet.

Voksne: I alderen 20-50 år har voksne vanligvis sin høyeste VO2 maks. Dette er perioden der regelmessig trening og et sunt kosthold kan ha størst effekt på å opprettholde eller forbedre VO2 maks. Det er aldri for sent å begynne å trene, selv om du er i denne aldersgruppen.

Eldre voksne: Eldre voksne kan oppleve en naturlig nedgang i VO2 maks, men det betyr ikke at de ikke kan forbedre sin fysiske helse. Trening og sunne livsstilsvalg er like viktige for eldre voksne som for andre aldersgrupper. Eldre individer bør kanskje konsultere med en lege før de starter et nytt treningsprogram, spesielt hvis de har eksisterende helseproblemer.

Atleter: For de som deltar i idrett eller konkurrerer på høyt nivå, kan VO2 maks være av avgjørende betydning. Idrettsutøvere bør samarbeide med trenere og medisinske eksperter for å utvikle spesifikke treningsprogrammer som er tilpasset deres alder og idrettsbehov.

Relatert: Hva er bra VO2 max

Konklusjon

VO2 maks er en viktig indikator for fysisk helse og ytelse, og det påvirkes av alder. Mens alderen kan føre til en nedgang i VO2 maks, er det mulig å bremse denne nedgangen og til og med forbedre den gjennom regelmessig trening, et sunt kosthold og sunne livsstilsvalg. Uavhengig av alder bør vi alle strebe etter å opprettholde eller forbedre vår VO2 maks for å nyte bedre helse og velvære gjennom hele livet.

Referanser

 1. Betik, A. C., & Hepple, R. T. (2008). Determinants of VO2 max decline with aging: an integrated perspective. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 33(1), 130-140.
 2. Fleg, J. L., & Lakatta, E. G. (1988). Role of muscle loss in the age-associated reduction in VO2 max. Journal of Applied Physiology, 65(3), 1147-1151.
 3. Larsson, L., & Tesch, P. (1986). Motor unit fibre density in extremely hypertrophied skeletal muscles in man. European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, 55(2), 130-136.
 4. Parker, B. A., Kalasky, M. J., & Proctor, D. N. (2010). Evidence for sex differences in cardiovascular aging and adaptive responses to physical activity. European Journal of Applied Physiology, 110(2), 235-246.
 5. Saltin, B., & Grimby, G. (1968). Physiological analysis of middle-aged and old former athletes. Circulation, 38(6), 1104-1115.

Om forfatteren