Vitaminer i tomat

Å spise mye tomater er uansett en god ting. Denne frukten som blir brukt som en grønnsak er fulle av viktige vitaminer og næringsstoffer.

Vitaminer i tomat

Her er 10 grunner til at du bør ha tomater på kjøkkenet og spiskammeret:

  • Tomater inneholder alle de fire viktigste karotenoidene: alfa- og betakaroten, lutein og lykopen. Disse karotenoidene kan ha individuelle fordeler, men har også synergi som gruppe (det vil si at de samhandler for å gi helsemessige fordeler).
  • Spesielt inneholder tomater enorme mengder lykopen, antatt å ha den høyeste antioksidantaktiviteten av alle karotenoider.
  • Tomater og brokkoli har en synergi som kan bidra til å redusere risikoen for prostatakreft. En studie viste at prostata svulster vokste mye saktere hos rotter som ble matet både tomat og brokkolipulver enn hos rotter gitt lykopen som supplement eller matet bare brokkoli eller tomat pulver alene.
  • Et kosthold rikt på tomatbaserte produkter kan bidra til å redusere risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, ifølge en studie fra University of Montreal. Forskerne fant at lykopen (hovedsakelig levert av tomater) var knyttet til en 31% reduksjon i kreft i kreft i bukspyttkjertelen mellom menn med det høyeste og laveste inntaket av denne karotenoiden.
  • Tomater inneholder alle tre høydrevne antioksidanter: betakaroten (som har vitamin A-aktivitet i kroppen), vitamin E og vitamin C. En amerikansk landbrukskontor rapporterer, What We Eat in America, bemerket at en tredjedel eller oss får for lite C-vitamin og nesten halvparten får for lite A-vitamin.
  • Tomater er rike på kalium, et mineral de fleste av oss ikke får nok av. En kopp tomatsaft inneholder 534 milligram kalium, og 1/2 kopp tomatsaus har 454 milligram.
  • Når tomater blir spist sammen med sunnere fett, som avokado eller olivenolje, kan kroppens absorpsjon av karotenoidfytokjemikalier i tomater øke med to til 15 ganger, ifølge en studie fra Ohio State University.
  • Tomater er en viktig del av den berømte sunne Middelhavsdietten. Mange middelhavsretter og oppskrifter krever tomater eller tomatpuré eller saus. Noen nyere studier har funnet at personer som tettere følger Middelhavsdietten har lavere dødsrate på grunn av hjertesykdom og kreft. Forskere fra Harvard School of Public Health, som fulgte mer enn 39 000 kvinner i syv år, fant ut at forbruk av olje- og tomatbaserte produkter – spesielt tomat- og pizzasaus – var forbundet med hjerte-kar-fordeler.
  • Når ammende mødre spiser tomatprodukter, øker det konsentrasjonen av lykopenin i morsmelken. I dette tilfellet er kokt best. Forskerne fant også at å spise tomatprodukter som tomatsaus økte konsentrasjonen av lykopen i morsmelk mer enn å spise ferske tomater gjorde.
  • Tomatskall bidrar med en høy konsentrasjon av karotenoidene som finnes i tomater. Mengden karotenoider absorbert av humane tarmceller var mye større med tomatpuré beriket med tomatskall sammenlignet med tomatpuré, ifølge en studie fra Marseille, Frankrike. Tomatskallet inneholder også det meste av flavonoler (en annen familie av fytokjemikalier som inkluderer quercetin og kaempferol). Så for å maksimere helseegenskapene til tomater, ikke skrell dem!

Relaterte artikler:

Tomater karbohydrater

Hva inneholder tomater

Om forfatteren

Legg inn kommentar