HØSTTURER!

OPPTIL 40%

RABATT!


Vitamin A mangel

Vitamin A er et fettløselig vitamin som er viktig for mange kroppsfunksjoner, inkludert riktig syn, et sterkt immunsystem, reproduksjon og god hudhelse. Lær mer om symptomer på vitamin A mangel.

Det finnes to typer vitamin A i matvarer: forhåndsformet vitamin A og provitamin. Forformet vitamin A er også kjent som retinol og finnes ofte i kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter. Kroppen omdanner karotenoider i plantefôr, for eksempel rød, grønn, gul og oransje frukt og grønnsaker, til vitamin A. Selv om mangel er sjelden i utviklede land, får mange mennesker i utviklingsland ikke nok vitamin A. De som har størst risiko for mangel er gravide, ammende mødre, spedbarn og barn. Cystisk fibrose og kronisk diaré kan også øke risikoen for mangel.

Alt du trenger av kosttilskudd denne høsten.

Her er 8 tegn på vitamin A -mangel.

Tørr hud

Vitamin A spiller en viktig rolle i hudreparasjon og bidrar til å bekjempe betennelse. Mangel på dette næringsstoffet kan føre til inflammatoriske hudsykdommer.

Tørre øyne

Vitamin A -mangel kan føre til tørre øyne, blindhet eller døende hornhinner, også kjent som Bitots flekker. Et av de første tegnene på mangel er ofte manglende evne til å produsere tårer.

Nattblindhet

Å få tilstrekkelige mengder vitamin A er avgjørende for øyehelsen. Noen av de første tegnene på vitamin A -mangel er tørre øyne og nattblindhet.

Infertilitet og problemer med å bli gravid

Både menn og kvinner som ikke får tilstrekkelig vitamin A, kan ha fertilitetsproblemer. Lavt vitamin A hos foreldre kan også føre til spontanaborter eller fødselsskader.

Forsinket vekst

Vitamin A -mangel kan forårsake hemmet vekst hos barn. Tilskudd med vitamin A i kombinasjon med andre næringsstoffer kan forbedre veksten mer enn å supplere med vitamin A alene.

Infeksjoner i halsen og brystet

Vitamin A-tilskudd kan beskytte undervektige barn mot infeksjoner, men øke risikoen for infeksjon i andre grupper. Voksne med høyt blodnivå av vitamin A kan oppleve færre hals- og brystinfeksjoner.

Dårlig sårheling

Orale og aktuelle former for vitamin A kan fremme sårheling, spesielt i populasjoner som er utsatt for sår.

Kviser

Kviser har vært assosiert med lave vitamin A-nivåer. Både orale og aktuelle former for vitamin A er ofte effektive ved behandling av akne, men kan ha uønskede bivirkninger.

Farene ved for mye vitamin A

Vitamin A er verdifullt for den generelle helsen. Imidlertid kan for mye av det være farlig. Hypervitaminose A, eller vitamin A-toksisitet, skyldes vanligvis å ta høydosetilskudd over lange perioder. Folk får sjelden for mye vitamin A fra kosthold alene. Overflødig vitamin A lagres i leveren og kan føre til toksisitet og problematiske symptomer, for eksempel synsendringer, hevelse i bein, tørr og grov hud, munnsår og forvirring. Gravide kvinner bør være spesielt forsiktige med å innta for mye vitamin A for å forhindre mulige fødselsskader.

Alt du trenger av kosttilskudd denne høsten.

Ta alltid kontakt med helsepersonell før du starter vitamin A -tilskudd.

Personer med visse helsemessige forhold kan trenge en høyere mengde vitamin A. Imidlertid trenger de fleste friske voksne 700–900 mcg per dag. Kvinner som ammer trenger mer, mens barn trenger mindre.

Relaterte artikler:

Kilder til vitamin a

Hvilke matvarer inneholder vitamin A

Om forfatteren

Av Spurt