Vil du trene enda mer løping? Les dette først

Er du klar for å trappe opp med hvor mye du løper hver uke? Lær mer for å finne ut når du kan trappe opp treningsmengden, og hvor mye du bør øke fra uke til uke.

Trappe opp treningsmengden

Hvis målet ditt er å bli i enda bedre form med løping, bør du på et eller annet tidspunkt trappe opp treningsmengden. Når og hvor mye mer du skal trene, finnes det ingen endelig fasit på. Du kommer imidlertid langt med å lytte til kroppen og bruke sunn fornuft. Hodet vil ofte mer enn kroppen, spesielt når motivasjonen er på topp og du føler at du nærmest kan trene ubegrenset. Men det kan ingen, selv ikke toppløpere. Ta kroppens signaler på alvor når du står på terskelen til å trappe opp med hvor mye du løper.

Hvor mye mer trening hver uke

Når du når et metningspunkt for hvor mye du trener, vil du kjenne det i hele kroppen. Du kan være stiv og støl i hele kroppen. Du kan også kjenne det i hodet ved at du er sliten mentalt, og helst vil ha en pause fra treningen. Kroppen din sier ifra om at nok er nok, og at du bør ha én eller flere hviledager. Når du trener vil gjerne formutviklingen være oppadgående en periode, inntil du når et platå. Du stagnerer, noe som er helt normalt for alle løpere. Når du øker treningsmengden for mye, vil du raskere nå dette platået, og det kan være et signal på at kroppen når et punkt den ikke lenger greier å adaptere belastningen den blir påført. Du må finne balansepunktet der du øker treningsmengden, men ikke mer enn at du hele tiden har en jevn og god formutvikling, og bruker minst mulig tid på platåene. Hvor mye trening dette tilsvarer vil variere mye, og henger sammen med blant annet hvor raskt den enkelte restituerer og tar til seg trening.

Hvordan du kan trappe opp treningen hver uke

Prøv deg frem med å øke treningsmengden litt innenfor alle treningsøktene hver uke. Du kan øke med hvor lenge du løper eller i antall kilometer. Ha en evaluering etter siste treningsøkt hver uke, og kjenn etter hvordan du føler deg. Er du sliten, eller føler du at du kunne trent enda mer? Vær ærlig med deg selv, og ikke la deg styre av hvor mye du mener du burde ha trent. Lytt til kroppen og la den bestemme! Uavhengig av hvor mye du øker treningsmengden fra uke til uke, bør du gå ned med 20-40 prosent på treningsmengden hver tredje eller fjerde uke. Det vil sikre at kroppen får tilstrekkelig med restitusjon, for at du skal forebygge skader og ha en best formutvikling.

Relaterte artikler:

Tren opp utholdenheten når du løper rolige langturer

Kombinere løping og styrketrening

Om forfatteren

Legg inn kommentar