Vil du løpe?

Har du planer om å starte opp med løpetrening, men vet ikke helt hvordan du skal komme i gang? Lær hvordan, for at du skal få en pangstart på treningen og komme i ditt livs form.

Løping er effektiv og gøy trening

Løping gøy? tenker du kanskje, men faktum er at det å trene løping vil gi deg mer tilbake med tanke på treningsutbytte enn de fleste andre treningsformer. Det at løping kan være en utfordrende treningsaktivitet, kan gjøre det mer interessant og motiverende. Du kan sette deg mål og teste ut dine grenser med variert løpetrening. For at du skal best mulig utbytte av treningen din bør du trene på en måte som er i takt med hva du til enhver tid tåler. Du må være tålmodig, for det tar tid å bli i god form med løping. Ha et langsiktig perspektiv når du trener løping. La det bli ditt livs prosjekt, i treningsammenheng og livet ellers.

Ta det rolig i starten

Unngå å trene for mye og for hardt i starten når du trener løping. Når løping ennå ikke har blitt en rutine, kan for mye og for hard trening føre til at motivasjonen får en knekk, noe som kan bidra til at du kutter ut treningen over kortere eller lenger perioder. Ta det rolig i starten og gjennomføre 2-3 korte treningsøkter i uka med lav intensitet. For at intensiteten skal bli lav nok, kan det hende at du må veksle mellom å gå og løpe, og det er helt greit. Når du blir i bedre form, kan du ha gradvis økning i hvor mye du trener. Lytt til kroppen. Den vil fortelle deg hvor mye du skal øke treningsmengden fra uke til uke.

Sett deg mål med treningen

Etter hvert når du har kommet i gang med løpetreningen, kan du sette deg mål for hva du ønsker å oppnå. Det kan være at du har som mål å fullføre et løp eller løpe på en bestemt. Målet er selvsagt å bli i bedre form, men det er ikke enkelt målbart. Sett deg spesifikke, realiserbare og tidsbestemte mål.

Gjør løping til en rutine

Når du først har gjort løping til en rutine, vil mye gå av seg selv. Da slipper du å bruke masse energi på i det hele tatt komme deg ut for å trene. Det kan ta litt tid, men når du først har fått en indre motivasjon for å trene løping, der du på god vei til å gjøre løping til en livsstil. Da kan også hende at du begynner å trene løping med noen høyere intensitet.

Sørg for nok restitusjon

For lite restitusjon vil raskt føre til at du stagnerer. Du trener, men blir ikke i bedre form. Restitusjon er like viktig som løpetreningen du gjennomfører. Det er når du restituerer at du blir en sterkere, raskere og mer utholdende løper. Restitusjon er kanskje enda viktigere for nybegynnere, fordi kroppen ikke er vant til belastningen den blir påført. Restitusjon vil også redusere risikoen for skader.

Ja, du vil løpe!

Glem alt det du har hørt om at løping er for hardt, er kjedelig eller at løping bare passer for en type mennesker. Løping passer for alle! Mye av nøkkelen til å komme i gang med løping, handler om å hele tiden trene med utgangspunkt i hva du tåler av trening, og ha en gradvis progresjon som er i takt med formnivå. Lytte til kroppen og la den bestemme din progresjon når du trener løping, alltid. Husk at motivasjonen for løping vil gå i bølgedaler, men ikke la deg stoppe av det. Få på deg løpeskoene, og kom deg ut for å løpe!

Relaterte artikler:

10 tips for å komme i gang med løping

15 måter å holde motivasjonen for løping oppe

Om forfatteren

Legg inn kommentar