OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

+10% EKSTRA MED RABATTKODE OK10

*SPAR 20% PÅ ALLE JAKKER MED KODEN JAK2020-50% RABATT!

Vektøkning gravid uke for uke

Vektøkning når du er gravid er forventet og sunt fordi babyen, livmoren, morkaken og fostervannet trenger å vokse. Men hva er normal vektøkning?

Hvor mye skal du gå opp i vekt når du er gravid?

Babyens vekst og utvikling avhenger av at du går tilstrekkelig opp i vekt. Graviditet er en tid for å gi deg selv næring med sunn mat for å gi nok næring til babyen.

Hvor mye vektøkning du trenger avhenger av forskjellige faktorer, inkludert vekt før graviditet og kroppsmasseindeks (BMI). Helsen din og babyens helse spiller også en rolle. Å være overvektig eller undervektig under svangerskapet kan begge ha negative effekter. I perioden før fødsel, bør du samarbeide med legen din eller jordmoren for å finne ut hva som er riktig for deg.

Hva er en sunn og anbefalt vektøkning?

Anbefalinger for BMI og vektøkning er:

  • Hvis du var undervektig før graviditet (BMI på mindre enn 18,5): 12,5 til 18 kg ekstra vekt under graviditet
  • Hvis du hadde normal vekt før graviditet (BMI mellom 18,5 og 24,9): 11,5 til 16 kg ekstra vekt under graviditet
  • Hvis du var overvektig før graviditet (BMI mellom 25 og 29,9): 7 til 11,5 kg ekstra vekt under graviditet
  • Hvis du var overvektig før graviditet (BMI på over 29,9): 5 til 9 kg ekstra vekt under graviditet

Hvis du er veldig ung, er det sannsynligvis behov for mer vektøkning, da tenåringer fremdeles kan vokse.

Hva annet foruten at fosteret vokser?

Det er ikke bare babyen som tynger deg ned i de senere månedene. Mesteparten av vekten du legger på deg i svangerskapet går til utvikling av vev som tillater fosterutvikling, vekst og amming. Kvinner må bygge opp en rekke vev som vil støtte fosterets næring, og de inkluderer fosteret, morkaken, fostervann, livmor, blod og fett. Disse vevene er ansvarlige for mesteparten av vektøkningen under graviditet. Hvis vektøkningen er for lav, er disse vevene ikke fullt utviklet og heller ikke funksjonell og fosterutvikling og vekst kan bli kompromittert. Vekten din alene er ikke en god indikator på hvor godt det går med babyen din – eller til og med for babyens vektøkning. Dette avhenger av mange faktorer. Det er egentlig ikke mulig å være sikker på babyens vekt før fødselen. Ultralyd og andre tester kan gi en indikasjon på hvordan babyen utvikler seg.

Vektøkning gravid uke for uke

For å ha en pekepinn på hvor mye du kan gå opp i vekt, uke for uke gjennom hele graviditeten, kan du bruke en vektkalkulator for gravide. Ved å legge inn høyde, vekt før graviditet, nåværende vekt og hvilken uke du ønsker å vite hvor mye du skal veie, kan du raskt få vite om du er overvektig eller undervektig, og hvilken vektøkning og vekt du har i blant annet uke 40.

Relaterte artikler:

Trimester inndeling

Hvor mange uker på vei kalkulator

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

BESTSELGERE!

HØSTKUPP!

INNSPURT!

20-50% RABATT!