Veien til halvmaraton

Halvmaraton er en langdistanse som passer for mange løpere, og selv om det er en fordel, må du ikke være toppløper for å fullføre distansen. Lær mer om veien til halvmaraton!

Halvmaraton treningsprogram for nybegynnere

Selv om det for mange løpere vil være et naturlig steg å gå fra 10 km til halvmaraton, er det fullt mulig å trene seg opp for distansen med liten eller ingen erfaring fra før av. Det du må ta hensyn til er hvor lang tid du tenker å bruke på å trene deg til halvmaraton. Å trene til halvmaraton på 4 uker når du er utrent fra før av, er ingen god idé. Som nybegynner trenger du tid for å bygge opp en grunnform eller treningsgrunnlag, slik at du som et minimum greier løpe i drøyt 21 kilometer. Har du ambisjoner om å løpe halvmaraton på best mulig tid, vil det kreve mer av deg, både i form av treningsmengde og med hvilken intensitet du gjennomfører treningen. Et halvmaraton treningsprogram for nybegynnere bør på bakgrunn av dette ha en hovedvekt av trening med lav intensitet, kanskje bare lav intensitet hvis du har liten eller ingen trening i beina fra før. Hvis målet ditt er å fullføre halvmaraton, kan fokuset ditt ligge på å trene med lav intensitet, og ha en gradvis oppbygning av treningsmengde, helt frem til du starter nedtrappingen noen uker ført løpet. Å skape kontinuitet i treningen for halvmaraton er spesielt viktig for ferske løpere, slik at du slipper at hver treningsøkt blir en kamp. Når du trener regelmessig og har gjort løping til en rutine, vil mye gå av seg selv. Følg et treningsprogram for nybegynnere der du trener regelmessig 3-4 dager hver uke. Ta utgangspunkt i hvor mye du greier å trene hver uke, og fordele denne treningen på 3-4 treningsøkter. Har du lyst og ork til å gjennomføre noe trening med høyere intensitet, kan det inngå som en mindre del av den treningen du ellers gjennomfører. Men husk at hovedvekten alltid bør ligge på løpetrening med lav intensitet.

Hvordan løpe halvmaraton raskere

Hvis målet ditt er å løpe halvmaraton raskere, må du trene for å bli raskere, og det innebærer trening med høyere intensitet. Intervalltrening for halvmaraton kan være en effektiv måte å trene opp aerob utholdenhet og hurtighet. Legg inn 1-2 intervalløkter i uka, og veksle mellom å trene kortintervall og langintervall. Intervalltrening for halvmaraton bør være progressiv, i den forstand at du løper intervallene progressivt raskere. Det vil gi deg bedre treningsøkt og på samme tid bidra til å redusere risikoen for skader.

Fra 10 km til halvmaraton

Har du trent og konkurrert innenfor 10 km, vil du ha fortrinn når du skal gå over til å trene for halvmaraton. Mye av treningen vil være den samme, men du bør ha som mål å øke hvor mye du trener når du går fra 10 km til halvmaraton. Øke treningsmengden gradvis fra uke til uke. Langturer blir enda viktigere når du skal løpe halvmaraton, og du bør også her ha som mål å øke lengden på langturene.

Første halvmaraton tid

Når du skal løpe ditt første halvmaraton, bør du kanskje fokusere mindre på halvmaraton tid. Ha heller fokus på hva du skal trene, og hvordan du skal trene for å være best mulig forberedt. Du bør også ha en strategi for gjennomføring av halvmaraton. Det kan være lurt å åpne i et noe roligere tempo de første 4-5 kilometerne. Det vil du få igjen i positiv forstand mot slutten av løpet. Trener du riktig og har en god strategi for gjennomføring, vil det gi deg den beste løpsopplevelsen, og forhåpentlig også den beste tiden.

Relaterte artikler:

Hvordan trene for å fullføre halvmaraton

Første halvmaraton på tid

Om forfatteren

Legg inn kommentar