OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

+10% EKSTRA MED RABATTKODE OK10

*SPAR 20% PÅ ALLE JAKKER MED KODEN JAK2020-50% RABATT!

Vegetarianer som spiser fisk

Pescetarinere er noen som tilfører fisk og sjømat til et vegetarisk kosthold. Lær mer om vegetarianere som spiser fisk.

Vegetarianer som spiser fisk

En pescetariner er noen som tilfører fisk og sjømat til et vegetarisk kosthold. Lær mer om vegetarianere som spiser fisk. Det er mange grunner til at folk velger å gi avkall på kjøtt og fjørfe, men likevel spiser fisk. Noen mennesker velger å legge fisk til et vegetarisk kosthold, slik at de kan få helsemessige fordeler av et plantebasert kosthold pluss hjertesunn fisk. Andre prøver kanskje å dempe miljøpåvirkningen av kostholdet. For noen kan det bare være en smakssak.

Denne artikkelen forklarer mer om fordelene ved et pescetariansk kosthold, inkludert nøyaktig hva en pescetarianere gjør og ikke spiser.

Hva er en pescetarianer?

Enklest sett er en pescetarianer noen som ikke spiser kjøtt, men spiser fisk. Begrepet pescetarianer oppsto på begynnelsen av 1990-tallet og er en kombinasjon av det italienske ordet for fisk, “pesce”, og ordet “vegetarianer.” Noen ganger er det stavet “pescetarian”, men dette betyr det samme. I vitenskapelig litteratur blir dette kostholdet ofte beskrevet som “pesco-vegetarianer”, og er innlemmet i spekteret av vegetarisme. I henhold til den definisjonen er en pescetarianer noen som velger å spise et vegetarisk kosthold, men som også spiser fisk og annen sjømat. Det er en hovedsakelig plantebasert diett av fullkorn, nøtter, belgfrukter, råvarer og sunt fett, med sjømat som spiller en nøkkelrolle som en viktig proteinkilde. Mange pescatarians spiser også meieriprodukter og egg.

Akkurat som vegetariske dietter kan variere mye, kan selvfølgelig også en pescetariansk være forskjellig. Det er mulig å spise et kjøttfritt kosthold som er full av bearbeidet stivelse, søppelmat og fiskepinner, i stedet for et sunnere kosthold basert på hele matvarer.

Hvorfor velger folk et pescatarian kosthold?

Det er flere grunner til at folk kan velge å spise et pescatarian kosthold. Her er noen av de viktigste.

Helsefordeler

Det er mange påviste fordeler med plantebaserte dietter, inkludert en lavere risiko for overvekt og kroniske sykdommer som hjertesykdom og diabetes. I følge forskning kan du få mange av disse beskyttende fordelene fra et pescetariansk kosthold også. En studie fant at kvinner som var pescetarianer fikk 2,5 færre kilo (1,1 kg) hvert år enn kvinner som spiste kjøtt. Og folk som skiftet kostholdet i en mer plantebasert retning, fikk minst mulig vekt, noe som viser at å redusere dyreforbruket ditt kan være bra for deg uansett ditt nåværende spisemønster. En annen studie konkluderte med at pescetarianere hadde en lavere risiko for å utvikle diabetes på 4,8%, sammenlignet med omnivorer på 7,6%. I tillegg så en stor studie på mennesker som spiste kjøtt sjelden eller var pescetarianere. De hadde en 22% lavere risiko for å dø av hjertesykdom sammenlignet med vanlige kjøttspisere.

Miljøbekymringer

Å holde husdyr kommer med høye miljøkostnader. I følge FN bidrar oppdrett av husdyr til 15% av alle menneskeskapte karbonutslipp. I motsetning til dette har produsering av fisk og sjømat et lavere karbonavtrykk enn å produsere noe slags animalsk kjøtt eller ost. En studie fra 2014 beregnet at dietter av fiskespisere forårsaket 46% mindre klimagassutslipp enn diettene til folk som spiste minst en porsjon kjøtt om dagen.

Etiske grunner

Etikk kan være en viktig årsak til at folk velger å bli vegetarianer. Det kan være en viktig årsak for pescatarians også. Noen av de etiske grunnene til at folk velger å ikke spise kjøtt inkluderer:

 • Mot slakting: De vil ikke drepe dyr for mat.
 • Dårlig dyrehold: De nekter å støtte gårder som oppdretter husdyr under dårlige forhold.
 • Humanitære grunner: De vurderer å produsere korn til dyrefôr en urettferdig bruk av land og ressurser når det er så mye sult i verden.

Å eliminere landdyr fra kostholdet ditt adresserer noen av disse etiske bekymringene. Når det er sagt, akvakultur og fiske kan også være problematisk.

Hva spiser pescetarianere?

Et typisk pescetariansk kosthold er først og fremst vegetarisk med tilsetning av sjømat.

Pescetarianere spiser:

 • Hele korn og kornprodukter
 • Belgfrukter og deres produkter, inkludert bønner, linser, tofu og hummus
 • Nøtter og nøttesmør, peanøtter og frø
 • Frø, inkludert hamp, chia og linfrø
 • Meieri, inkludert yoghurt, melk og ost
 • frukt
 • grønnsaker
 • Fisk og skalldyr
 • egg
 • Pescatarians spiser ikke
 • Storfekjøtt

Relaterte artikler:

Hva er forskjellen på en veganer og vegetarianer

Hva kan en vegetarianer spise

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

BESTSELGERE!

HØSTKUPP!

INNSPURT!

20-50% RABATT!