20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

VDOT – ditt magiske nummer

VDOT – ditt magiske nummer. Lær mer om VDOT betyr, og hvordan du kan bruke en VDOT kalkulator for å finne ut hvordan du kan trene for å komme i toppform.

Hva er VDOT?

Med mindre du har en personlig trener som forteller deg eksakt hva og hvordan du skal trene, vil det for mange være mye gjetning og tilfeldigheter som inngår i treningen. Hvor ofte skal du trene motbakkeintervall og hvor mye trening med lav og hard intensitet? Hvordan skal du restituere etter hard trening? Takket være treningsfysiologen Jack Daniels er det i hvert fall én ting du ikke trenger å gjette på, og det er med hvilket tempo du skal gjennomføre treningen. Daniels kom opp med et VDOT nummer som et mål på løperes treningsnivå. VDOT står for det maksimale volumet av oksygen du kan bruke når du trener. I stedet for å bestemme din VDOT i et labratorium, kan du bruke en VDOT kalkulator basert på hvilke tider du har hatt på løp nylig. For eksempel vil en 10 km som er løpt på 50 minutter tilsvare en VDOT-verdi på 40. Jo raskere du løper på en distanse, jo høyere VDOT.

Hvordan bruke VDOT når du trener løping

Du kan bruke VDOT for å fastslå nøyaktig hvor fort du bør gjennomføre treningen din. Det forutsetter at tidene du bruker som utgangspunkt i best mulig grad gjenspeiler ditt form- eller treningsnivå. I følge Daniels er spesielle hastigheter på alle nivå som vil gi løperen optimalt treningsutbytte. Dette er essensen av tilpasset trening, og det fungerer. Videre skal vi se nærmere på 3 viktige treningshastigheter, trening med lav intensitet, tempotrening og intervalltrening.

Beregne din VDOT med løpekalkulatoren

Velg fanen ‘VDOT kalkulator’ og legg inn distansen du nylig har løpt, og tiden du brukte på distansen. Det er viktig at du på det nåværende tidspunkt er i stand til å løpe distansen på denne tiden, for at ditt VDOT nummer skal være riktig. Kalkulere, og du vil få et VDOT nummer. Under fanen ‘Hastighet på trening’ vil du finne dine treningssoner, og der finner du blant annet trening med lav intensitet, tempotrening og intervalltrening. Blant annet vil trening med lav intensitet øke din fettforbrenning og styrke muskulaturen. Tempotrening vil bidra til å øke din aerobe kapasitet, og du vil bli i stand til å løpe lenger i et høyere tempo. Intervalltrening vil gjøre deg raskere og øke ditt maksimale oksygenopptak.

RunCulator

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!