ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Varighet på stivkrampevaksine

Du får stivkrampevaksinen i en serie. Noen ganger er det kombinert med vaksiner som beskytter mot andre sykdommer, for eksempel difteri.

Hvor lenge varer stivkrampe?

En stivkrampevaksine anbefales hvert 10. år.

Stivkrampe barn

DTaP-vaksinen er en immunisering som beskytter mot tre sykdommer: difteri, stivkrampe og kikhoste (kikhoste).

Det er anbefalt at barn mottar DTaP-vaksine med følgende intervaller:

  • 2 måneder
  • 4 måneder
  • 6 måneder
  • 15-18 måneder
  • 4-6 år

DTaP-vaksinen gis ikke til barn eldre enn 7 år. Barn bør få Tdap oppfølgingsvaksine i en alder av 11 eller 12 år. Tdap ligner på DTaP siden det beskytter mot de samme tre sykdommene. Ti år etter at du har mottatt Tdap, vil barnet ditt være voksen og skal få Td oppfølgingsvaksine. Vaksinen gir beskyttelse mot stivkrampe og difteri.

Hos voksne

Voksne som aldri ble vaksinert, eller som ikke fulgte det komplette settet med vaksinasjoner som barn, skulle få et Tdap-vaksine etterfulgt av Td oppfølgingsvaksine 10 år senere.

Hos gravide

Tdap-vaksinasjonen anbefales for alle som er gravide. Denne vaksinen gir den ufødte babyen din et forsprang på beskyttelse mot kikhoste (kikhoste). Hvis du ikke fikk Td- eller Tdap-vaksinen de siste 10 årene, kan vaksinen gi den ufødte babyen din beskyttelse mot stivkrampe. Det reduserer også risikoen for difteri. Disse forholdene kan være dødelige for nyfødte.

Tdap-vaksinen er trygg under graviditet.

For optimal immunitet anbefales det generelt å motta vaksinen mellom 27 og 36 uker, men det er trygt å ha den når som helst i svangerskapet. Hvis du ikke vet om du er vaksinert, kan det hende du trenger en serie vaksiner.

Hvorfor trenger du oppfølgingsvaksine for stivkrampe?

Stivkrampevaksinen gir ikke livslang immunitet. Beskyttelsen begynner å avta etter cirka ti år, og det er grunnen til at legene råder stivkrampevaksine hvert tiår.

En lege kan anbefale barn og voksne å få oppfølgingsvaksine tidligere hvis det er mistanke om at de kan ha blitt utsatt for stivkrampe. Hvis du for eksempel tråkker på en rusten spiker eller har et dypt snitt som har blitt utsatt for smittet jord, kan legen din anbefale en stivkrampevaksine.

Relaterte artikler:

Hvor lenge varer vaksiner

Hvor lenge varer meslingvaksine

Om forfatteren

Legg inn kommentar