Vannkopper uten feber

Vannkopper er forårsaket av et virus, og gir kløende utslett med blemmer. Lær mer om symptomer, årsaker og behandling av vannkopper.

Vannkopper er en infeksjon forårsaket av varicella-zoster-viruset. Det forårsaker et kløende utslett med små, væskefylte blemmer. Vannkopper er svært smittsom for mennesker som ikke har hatt sykdommen eller blitt vaksinert mot den. I dag er en vaksine tilgjengelig som beskytter barn mot vannkopper. Vannkopper vaksinen er en sikker, effektiv måte å forhindre vannkopper og dens mulige komplikasjoner.

Symptomer

Det kløende blemmerutslettet forårsaket av vannkopperinfeksjon vises 10 til 21 dager etter eksponering for viruset og varer vanligvis omtrent fem til 10 dager. Andre tegn og symptomer, som kan vises en til to dager før utslettet, inkluderer:

 • Feber
 • Tap av apetitt
 • Hodepine
 • Tretthet og en generell følelse av å være uvel (ubehag)

Feber er forårsaket av et aktivt immunforsvar, og i hvilken grad du har feber eller ikke, avhenger av hvor hardt immunforsvaret ditt jobber for å kvitte seg med viruset.

Når utslettet av vannkopper vises, går den gjennom tre faser:

 • Hevet rosa eller røde hevelser (papler), som bryter ut over flere dager
 • Små væskefylte blemmer (vesikler), som dannes i løpet av en dag og deretter brytes og lekker
 • Skorper, som dekker de ødelagte blemmene og tar flere dager å helbrede

Nye utslett fortsetter å vises i flere dager, slik at du kan ha alle de tre stadiene av utslettet – ujevnheter, blemmer og skorper – samtidig. Du kan spre viruset til andre mennesker i opptil 48 timer før utslettet vises, og viruset forblir smittsomt til alle ødelagte blemmer har skorpet seg ferdig. Sykdommen er generelt mild hos friske barn. I alvorlige tilfeller kan utslettet dekke hele kroppen, og det kan dannes lesjoner i halsen, øynene og slimhinnene i urinrøret, anus og vagina.

Når du skal oppsøke lege

Hvis du tror du eller barnet ditt kan ha vannkopper, bør du kontakte legen din. Han eller hun kan vanligvis diagnostisere vannkopper ved å undersøke utslettet og vurdere andre symptomer. Legen din kan også foreskrive medisiner for å minske alvorlighetsgraden av vannkopper og behandle komplikasjoner om nødvendig. For å unngå å smitte andre i venterommet, ring for en avtale og nevn at du tror du eller barnet ditt kan ha vannkopper.

Risikofaktorer

Risikoen for å bli smittet med varicella-zoster-viruset som forårsaker vannkopper er høyere hvis du ikke allerede har hatt vannkopper, eller hvis du ikke har hatt vaksinen. Det er spesielt viktig at personer som jobber i barnehage eller skole, blir vaksinert. De fleste som har hatt vannkopper eller har blitt vaksinert mot vannkopper, er immun mot virusinfeksjonen. Hvis du er vaksinert og fremdeles får vannkopper, er symptomene ofte mildere, med færre blemmer og mild eller ingen feber. Noen få mennesker kan få vannkopper mer enn en gang, men dette er sjelden.

Hvem er i faresonen?

Personer som har høyere risiko for komplikasjoner med vannkopper inkluderer:

 • Nyfødte og spedbarn hvis mødre aldri hadde vannkopper eller er vaksinert
 • Ungdom og voksne
 • Gravide som ikke har hatt vannkopper
 • Folk som røyker
 • Personer hvis immunsystem er svekket av medisiner, av for eksempel cellegift, eller av en sykdom, som kreft eller HIV
 • Personer som tar steroidemedisiner for en annen sykdom eller tilstand, for eksempel astma

Relaterte artikler:

Kaldsvette uten feber

Influensa symptomer uten feber

Om forfatteren

Legg inn kommentar