HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Vannkopper gravid

Vannkopper under graviditet kan være forbundet med alvorlig helserisiko. Lær mer om risiko forbundet med vannkopper og graviditet.

Hva er risikoen forbundet med vannkopper og graviditet?

Hvis du er gravid og har vannkopper – en svært smittsom virusinfeksjon som forårsaker et kløende, blemmelignende utslett – kan du og babyen din ha alvorlige helserisiko.

Hvis du utvikler vannkopper under graviditeten, risikerer du komplikasjoner som lungebetennelse. For babyen din avhenger risikoen av tidspunktet du får vannkopper. Hvis vannkopper utvikler seg i løpet av de første 20 ukene av svangerskapet – særlig mellom åtte og 20 uker – står babyen overfor en liten risiko for en sjelden gruppe alvorlige fødselsdefekter, kjent som medfødt varicellasyndrom. En baby som har medfødt varicellasyndrom kan utvikle arrdannelse i huden, og øye-, hjerne-, lem- og mage-tarmavvik. Hvis vannkopper utvikler seg i løpet av få dager før du føder, til 48 timer etter fødsel, kan babyen bli født med en potensielt livstruende infeksjon kalt neonatal varicella.

Vannkopper gravid

Hvis du blir utsatt for vannkopper under graviditet og ikke er immun, må du kontakte lege. Han eller hun kan anbefale en injeksjon av et immunglobulinprodukt som inneholder antistoffer mot vannkopperviruset. Når det gis innen 10 dager etter eksponering, kan immunglobulinet redusere risikoen for vannkopper eller redusere alvorlighetsgraden. På grunn av bevisstheten rundt medfødt varicellasyndrom, er det dessverre ikke klart om denne behandlingen hjelper med å beskytte den utviklende babyen.

Hvis du utvikler vannkopper under graviditet, kan det hende at helsepersonell foreskriver orale antivirale medisiner for å øke bedringen. Medisinen er mest effektiv når den gis innen 24 timer etter utslett. Hvis du har vannkopper når du føder, kan babyen din bli behandlet med et immunglobulinprodukt like etter fødselen for å prøve å forhindre varicella. Hvis babyen utvikler vannkopper i løpet av de første to ukene av livet, kan det også gis antivirale medisiner.

Hvis du vurderer graviditet og ikke allerede har hatt vannkopper eller blitt vaksinert, kan du spørre legen din om vannkoppevaksine. Det er trygt for voksne, men det anbefales at du venter til tre måneder etter den andre dosen av vaksinen før du prøver å bli gravid. Hvis du ikke er sikker på om du er immun, kan helsepersonell ta en blodprøve for å finne ut om du er immun eller allerede har fått vaksinen.

Relaterte artikler:

Blodtrykk gravid

Sove på magen gravid

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet