Vann i kroppen mensen

I løpet av mensen er det normalt å øke vekten med 1-3 kg, som forsvinner etter noen dager. Lær mer om vann i kroppen når du har mensen.

Vann i kroppen når du har mensen

La oss se på noen få grunner til at kvinner ofte får noen kilo ekstra i løpet av mensen. Vektøkning og en oppblåst, sår følelse i magen er vanlige symptomer i løpet av mensen. Du kan føle deg slik av flere grunner, men vann i kroppen kan være en viktig årsak.

Hormonelle forandringer

Hormonelle forandringer kan forårsake vektøkning ved å øke vannretensjonen, som vil si kroppen holder på vannet. På dagene før perioden reduseres østrogen og progesteron raskt. Dette forteller kroppen din at det er på tide å begynne menstruasjon. Østrogen og progesteron kontrollerer også måten kroppen din regulerer væske på. Når disse hormonene svinger, akkumulerer vevene i kroppen din mer vann. Resultatet er vannretensjon, eller ødem. Vannretensjon kan forårsake hevelse i brystene, magen eller ekstremitetene. Dette øker kroppsvekten, men ikke fettet Vannretensjon er et vanlig PMS-symptom. Det påvirker 92 prosent av kvinner som menstruerer.

Oppblåsthet

Periodisk oppblåsthet eller magekramper kan gjøre at klærne dine føles stramme og ukomfortable. Dette er ikke ekte vektøkning, men du kan føle at du har fått noen ekstra kilo. I løpet av menstruasjonen kan hormonelle forandringer øke gassen i mage-tarmkanalen og forårsake oppblåsthet. Vannretensjon i magen kan også føre til oppblåsthet. Oppblåsthet kan beskrives som å føle seg tett eller hoven i magen eller andre deler av kroppen. Oppblåsthet kan starte fem dager før mensen og fortsette inn i de første dagene av menstruasjonen. Magekramper, som begynner en eller to dager før menstruasjonen, kan også vare i noen dager.

Mattrang eller overspising

De hormonelle endringene i løpet av mensen kan også få deg til å overspise. I uken før perioden øker progesteronnivået. Progesteron er et appetittstimulerende middel. Når progesteron stiger, kan du spise mer enn vanlig. Østrogen regulerer også serotonin, en nevrotransmitter som styrer humøret og reduserer appetitten. Når østrogen synker rett før mensen, gjør serotonin det også. Resultatet er en større appetitt. Lavt serotonin kan også øke sukkertrangelen, fordi mat med høyt karbohydratinnhold hjelper kroppen med å lage serotonin. Hvis serotoninnivået er lavt, ønsker hjernen mer sukker. Å spise mat med høyt sukker kan øke kaloriinntaket og føre til vektøkning. Den metabolske hastigheten varierer i menstruasjonssyklusen, så når den stiger – og kroppen din forbrenner flere kalorier – har du kanskje en større appetitt og ønsker mat med høyt kaloriinnhold.

Mage-tarmproblemer

Gjennom hele syklusen din kan hormonelle svingninger føre til GI-problemer som forstoppelse, diaré og magesmerter. Ubehaget og oppblåstheten i magen kan få deg til å føle at du har gått opp i vekt. Progesteron øker en uke før perioden. Dette svekker tarmmuskelkontraksjonene, noe som resulterer i langsom fordøyelse og forstoppelse. Når menstruasjonen begynner, slipper livmoren din prostaglandiner. Prostaglandiner forårsaker muskelsammentrekninger i livmoren og tarmen. Du kan ha smerter i bekken og mage.

Nedgang i magnesium

Når perioden begynner, reduseres magnesiumnivåene gradvis. Denne nedgangen kan provosere frem sukkertrang og bidra til vektøkning. Magnesium er et mineral som regulerer kroppens hydratiseringsstatus. Lave nivåer av magnesium kan forårsake dehydrering. Dehydrering kan imidlertid maskere seg som sult. Det kan også få deg til å ønske deg sukkerholdig mat når du egentlig er tørst. Å spise mat med høyt sukkerinnhold kan bidra til vektøkning.

Hoppe over treningsøkter

Når du har oppblåsthet og kramper, er det mer sannsynlig at du hopper over trening. Dette kan bidra til vektøkning, spesielt hvis du har økt sult eller sug etter noe. En uke før perioden øker østrogen og progesteron, noe som gir utmattelse og lav utholdenhet. Det kan føles ubehagelig å trene når det kommer nærmere menstruasjonen.

Andre symptomer

I tillegg til vektøkning, kan du ha andre fysiske og emosjonelle symptomer i løpet av perioden. Disse endringene kan dukke opp med eller uten vektøkning.

Mulige symptomer inkluderer:

 • ømme bryster
 • forstoppelse
 • diaré
 • kramper
 • hodepine eller ryggsmerter
 • lav støy- eller lystoleranse
 • utmattelse
 • kviser
 • søvnvansker
 • angst eller stress
 • humørsvingninger
 • irritabilitet
 • dårlig konsentrasjon
 • lav sexlyst

Du kan oppleve forskjellige symptomer hver måned eller når du blir eldre. Hver kvinne er forskjellig. Mer enn 90 prosent av kvinnene opplever en kombinasjon av disse symptomene.

Relaterte artikler:

Kan man få mensen når man er gravid

Gravid på første forsøk

Om forfatteren

Legg inn kommentar