Vann i kroppen etter fødsel

Vann i kroppen etter fødsel er på grunn av vannvekt som har bygd seg opp under graviditet. Lær mer om hvordan du blir kvitt vann i kroppen etter fødsel.

Vann i kroppen etter fødsel

Under graviditet beholder kroppen ekstra vann for å støtte babyen, og dette vannet frigjøres gradvis gjennom svette og vannlating. En opphopning av vann i kroppen under graviditet kan forårsake hevelse etter fødselen. Vann i kroppen etter fødsel skjer når vannvekt fra graviditet bygger seg opp i kroppen og blir igjen etter at graviditeten er avsluttet. Hevelsen som en følge av vann i kroppen etter fødsel påvirker vanligvis bein, føtter, ankler og ansikt. En kvinnes kropp produserer 50 prosent mer blod og kroppsvæsker under graviditet for å støtte den voksende babyen. Noe forskning antyder at en kvinne kan ha mer enn 3,0 kilo væske i hele kroppen.

Naturlige behandlinger for å redusere vann i kroppen etter fødsel


Etter fødsel trenger kroppen tid til å komme seg. Å spise ordentlig, hvile og sove mer enn vanlig vil hjelpe kroppen til å komme tilbake til en sunn tilstand. Følgende råd kan bidra til å redusere hevelse etter fødselen ved å øke sirkulasjonen.

Drikk vann

Det kan virke kontraintuitivt, men å holde seg hydrert kan hjelpe med å miste vannvekten. Dette er fordi dehydrering får kroppen til å holde på ekstra vann. Vann hjelper også til med å skyve avfallsstoffer gjennom nyrene, noe som kan holde kroppens systemer sunne og fremskynde restitusjon etter graviditet.

Heve føttene

For å redusere hevelse i beina og forbedre sirkulasjonen, bruk litt tid med beina hevet over hjertets nivå. Dette oppmuntrer vannet til å strømme gjennom kroppen. Væsker går naturlig til føttene når en person står, så å heve føttene kan redusere hevelsen midlertidig. Unngå også å kutte av blodstrømmen til beina, noe som kan skje når en person krysser bena eller sitter i restriktive stillinger.

Gjennomføre lett trening

Mange opplever at lett trening kan redusere hevelse og relaterte symptomer. Å bevege seg hjelper blod og vann til å sirkulere, og forhindrer at det samles. Imidlertid bør folk alltid lytte til kroppen og unngå bevegelser som forårsaker smerte.

Du kan gjennomføre aktiviteter som:

 • gange
 • mild yoga
 • svømming
 • Pilates

Bruk kompresjonsstrømper

Forfattere av en studie fra 2017 fant at bruk av kompresjonsstrømper bidro til å redusere hevelse i løpet av 24 timer etter fødselen. Imidlertid bemerket de at ytterligere forskning var nødvendig. Kompresjonsstrømper bidrar til å øke blodstrømmen ved å redusere størrelsen på blodkar i beina. Dette oppmuntrer blodårene til å sirkulere mer blod på kortere tid.

Bruk løstsittende klær

Tettsittende klær kan redusere sirkulasjonen til forskjellige deler av kroppen. Dette kan hindre kroppen i å bli kvitt vannvekten. Å bruke løstsittende klær kan bidra til å forhindre disse problemene.

Unngå salt

Salt kan øke vannretensjonen. Kroppen trenger å opprettholde en balanse av natrium og vann. Hvis folk spiser for mye natrium, eller salt, vil de beholde mer vann i kroppen. Vanlige kilder til natrium inkluderer bordsalt og bearbeidet mat, for eksempel kaker, chips, ferdigpakkede måltider og brus.

Spis kaliumrik mat

Natrium og kalium fungerer sammen, og kroppen krever balanse. Forbruk av mer kalium senker naturlig mengden av natrium i kroppen.

Mat rik på kalium inkluderer:

 • aprikoser
 • bananer
 • avokado
 • spinat
 • bakte bønner
 • linser
 • yoghurt
 • peanøttsmør

Drikk mindre koffein

Kaffe og andre koffeinholdige produkter kan få kroppen til å miste vann og øke risikoen for dehydrering. Kroppen kan reagere ved å holde på væsker. Bytt ut koffeinholdige drikker med urtete eller vann for å holde deg hydrert og redusere hevelse etter fødselen.

Bruk en skumrulle

Skumvalser kan forbedre sirkulasjonen og redusere opphopningen av vann i kroppen. Å bruke en skumrulle på beina, for eksempel, kan bidra til å øke hastigheten på blodstrømmen ved å oppfordre blodet til å bevege seg gjennom venene i et raskere tempo. Helsepersonell kan hjelpe deg med å gi råd om effektiviteten av en skumrulle mot hevelse i kroppen etter fødselen.

Relaterte artikler:

Hvor mye vann trenger kroppen

Hvilke oppgaver har vann i kroppen

Om forfatteren

Legg inn kommentar