Våkner med høy puls

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Det kan være urovekkende å våkne opp med høy puls, men det er ofte ikke noe alvorlig. Lær mer om årsaker til høy puls når du våkner.

Våkner med høy puls

Følelsen av at hjertet ditt konkurrerer er bare en av måtene folk beskriver hjertebank. Det kan også føles som om hjertet ditt flagrer, banker eller hopper over en takt. Det kan være urovekkende å våkne opp med høy puls, men det er ikke nødvendigvis et tegn på noe alvorlig. Hjertebank er veldig vanlig og vanligvis ufarlig. Det kan være en rekke hverdagslige ting som kan få deg til å våkne opp med høy puls. Noen ganger kan en underliggende tilstand være årsaken.

Hva kan forårsake høy puls når du våkner?

Det er mange mulige årsaker til en rask hjerterytme om morgenen. Her er en noen vanlige årsaker og symptomer du må passe på.

Angst

Stress og angst utløser frigjøring av stresshormoner, som igjen øker hjertefrekvensen og blodtrykket. Jo mer engstelig du føler deg, jo mer uttalte symptomer kan være. Hvis du har depresjon eller angst, eller er under mye stress, kan du av og til våkne med høy puls.

Drukket alkohol kvelden før

Hvis du våkner opp av høy puls etter å ha drukket, er sjansen stor for at du har hatt for mye. Å drikke alkohol øker pulsen. Jo mer du drikker, desto raskere slår hjertet ditt. En fersk studie bekreftet at overstadig drikking og langvarig tung alkoholbruk er assosiert med forskjellige typer hjertearytmi, spesielt sinus takykardi.

Sukker

Sukkeret du spiser tas opp i blodomløpet etter å ha gått gjennom tynntarmen. Å spise for mye sukker kan føre til en blodsukkertopp. Dette signaliserer til bukspyttkjertelen din om å frigjøre insulin og konvertere det den kan til energi. Økningen i blodsukker og energi tolkes av kroppen din som stress, som utløser frigjøring av stresshormoner. Sammen med høy puls, kan du også begynne å svette. Noen mennesker får også det som er kjent som «sukkerhodepine.»

Atrieflimmer

Atrieflimmer (AFib) er den vanligste typen uregelmessig hjerterytme. Det skjer når hjertets øvre kamre slår ut av koordinering med de nedre kamrene. AFib forårsaker vanligvis en høy puls, men noen mennesker føler et flagrende eller dunkende bryst.

Søvnapné

Søvnapné er en søvnforstyrrelse der pusten gjentatte ganger stopper og starter. Obstruktiv søvnapné er den vanligste typen. Det oppstår når halsmuskulaturen slapper av, og får luftveiene til å smalne eller lukke. Forskning viser at søvnapné øker risikoen for uregelmessig hjerterytme. De plutselige droppene i blodets oksygennivå øker blodtrykket ditt.

Koffein

Koffein er en naturlig stimulant som ofte finnes i kaffe-, te- og kakaoplanter. Det stimulerer hjernen din og sentralnervesystemet, noe som øker årvåkenheten. Hos noen mennesker kan for mye koffein øke hjertefrekvensen og blodtrykket og forårsake angst og nervøsitet. Å konsumere en stor mengde produkter som inneholder koffein, som kaffe, te, brus og energidrikker, kan føre til at pulsen din øker.

Diabetes

Diabetes forårsaker høye blodsukkernivåer, noe som kan skade veggene i arteriene og forårsake en rask hjerterytme, høyt blodtrykk og andre hjertrelaterte komplikasjoner. I 2015 oppdaget forskere også at en rask hjerterytme øker risikoen for diabetes.

Medisiner som inneholder sentralstimulerende midler

Akkurat som koffein, kan andre sentralstimulerende midler få hjertefrekvensen til å øke. Visse medisiner uten resept (OTC) og reseptbelagte medisiner kan inkludere slike sentralstimulerende midler.

Hypoglykemi (lavt blodsukker)

Rask hjertefrekvens er bare en av de mulige effektene av lavt blodsukker på kroppen din. Å gå lenge uten å spise, kan forårsake lavt blodsukker, samt visse forhold, som:

  • diabetes
  • leversykdom
  • nyresykdom
  • sykdommer i binyrene
  • tung alkoholbruk

Mareritt

Mareritt kan føre til at du våkner med høy puls. Mareritt er urovekkende drømmer som kan vekke deg. Hvis du våkner opp etter en opprørt drøm og har høy puls, bør hjerterytmen din gå tilbake til det normale når du roer deg.

Forkjølelse eller feber

Enhver drastisk endring i kroppstemperaturen din kan forårsake endringer i hjerterytmen. Kroppen din reagerer på en temperaturendring ved å utløse prosesser for å prøve å regulere kroppstemperaturen. Dette inkluderer utvidelse og innsnevring av hudens blodkar for å holde varmen inne eller bære den til hudens overflate, forårsake muskelsammentrekninger og skjelving.

Overaktiv skjoldbrusk

Også kalt hypertyreose, denne tilstanden oppstår når skjoldbruskkjertelen produserer for mye av hormonet tyroksin. Det kan akselerere stoffskiftet og forårsake en rask eller uregelmessig hjerterytme samt utilsiktet vekttap.

Mangel på søvn

Sammen med en rekke andre negative effekter på kroppen din, er det bevis for at søvnmangel også kan øke hjerterytmen din. Ha som mål å sove syv til ni timer hver natt.

Anemi

Anemi oppstår når det er for få sunne røde blodlegemer i kroppen din til å bære mengden oksygen som kroppens organer og vev trenger for å fungere ordentlig. Anemi kan oppstå når kroppen din ikke lager nok eller ødelegger røde blodlegemer. Personer med tunge perioder har også en høyere risiko for anemi.

Dehydrering

Dehydrering er et resultat av at kroppen din mister mer væske enn den får inn. Når kroppen din mister for mye vann, er ikke cellene og organene dine i stand til å fungere ordentlig. Dehydrering kan være mild eller alvorlig. Hvis den ikke blir behandlet, kan det føre til alvorlige komplikasjoner.

Menstruasjon, graviditet og overgangsalder

Svingende hormonnivåer relatert til menstruasjon, graviditet og overgangsalder kan utløse følelsen av for høy puls. I løpet av menstruasjonssyklusen øker og faller østrogen- og progesteronnivået. Dette har blitt koblet til episoder med en raskere enn normalt hjertefrekvens kalt supraventrikulær takykardi. Hjertebank under graviditet er forårsaket av den økte mengden blod i kroppen, noe som kan føre til at hjertet ditt slår 25 prosent raskere enn vanlig. I perimenopause og overgangsalder er reduksjonen i østrogenproduksjon assosiert med en økning i hjerterytmen. Dette kan forårsake hyppige hjertebank og ikke-truende arytmier. Hetetokter kan også utløse hjertebank i overgangsalderen og føre til at hjerterytmen øker med 8 til 16 slag per minutt.

Relaterte artikler:

Dødelig høy puls

Feber og høy puls

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar