20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

Utslett ved psykisk stress

De fleste opplever en grad av stress i hverdagen, og utvikling av utslett er et vanlig fysisk symptom stress kan føre til.

Utslett ved psykisk stress

Isolert sett har milde former for stress liten innvirkning på kroppen. Imidlertid kan hyppig eller kronisk eksponering for stress utløse uheldige bivirkninger. I denne artikkelen diskuterer vi årsakene til utslett ved psykisk stress. Vi undersøker også hvordan disse blir identifisert, behandlet og forebygget.

Effekter av stress på huden

Mens de ofte blir tenkt på som psykologiske, har stress også fysiske manifestasjoner. Et av stedene der stress kan ha innvirkning, er på huden. Stress kan påvirke huden på flere måter.

Elveblest forårsaket av stress

Stress kan spille en stor eller liten rolle i folks daglige liv, men det kan også manifestere seg på fysiske måter. Stress kan blant annet utløse et utbrudd av elveblest som kan utgjøre et stressutslett. Elveblest er hevelser, gjerne i form av rødfargede flekker. De varierer i størrelse og kan forekomme hvor som helst på kroppen. Områder berørt av elveblest kan klø. I noen tilfeller forårsaker de en kriblende eller brennende følelse ved berøring. Elveblest kan oppstå på grunn av en rekke forskjellige årsaker, for eksempel:

 • kulde eller varmeeksponering
 • infeksjon
 • visse medisiner, inkludert antibiotika

Den vanligste årsaken til elveblest er et allergen som kommer inn i kroppen. For eksempel kan en person med høysnue utvikle elveblest som et resultat av eksponering for pollen. Det er også mulig for følelsesmessig stress å utløse et utbrudd av elveblest. Det kan være en rekke hormonelle eller kjemiske forandringer som oppstår som respons på stress.

Disse endringene kan utløse blodkar til å utvide seg og lekke, og forårsake røde og hovne flekker i huden. Elveblesten kan forverres ved:

 • forbruk av alkohol eller koffein
 • eksponering for varme temperaturer

Stress kan forverre eksisterende hudtilstander

Stress kan forhindre at eksisterende hudproblemer heles ordentlig. For eksempel kan stress forverre hudtilstandene kjent som psoriasis og eksem.

Når du skal søke hjelp

Elveblest kan dekke hele kroppen, og behandling bør søkes for å lette irritasjonen. Stressutslett kan betraktes som akutt hvis de bedres på mindre enn 6 uker. Hvis de vedvarer enda lenger, blir de ansett for å være kroniske. Vanligvis vil utslett bedre seg etter noen dager, og det er ikke nødvendig å søke behandling. Hjelp bør søkes hvis utslettet varer lengre tid enn dette. Det kan være ubehagelig å oppleve et utbrudd av elveblest uansett hvor lenge det varer. I slike tilfeller bør en person søke behandling for å lette irritasjonen forårsaket av elveblest.

Tilsvarende er de fleste stressutslett ganske milde, men det anbefales å iverksette tiltak for å håndtere et utbrudd for å minske effekten. Spesielt kan et utslett forårsake følelser av tristhet. Dette kan forsterke stresset og forverre utslettet ytterligere.

Elveblest kan noen ganger dekke hele kroppen eller være ledsaget av:

 • peeling av huden eller blemmer
 • feber
 • smerte

I så fall kan det indikere en alvorligere tilstand eller allergi, og lege bør konsulteres umiddelbart.

Behandling

Behandling mot et stressutslett kan vanligvis gjøres hjemme, ved å bruke reseptfrie antihistaminer. Disse skal bidra til å lindre kløen. Alternativt kan kjøling av huden også lindre kløe. Dette kan oppnås ved å ta et kjølig bad eller bruke en kald komprimering.

I mer alvorlige tilfeller kan en lege foreskrive en kort kur med:

 • sterkere antihistaminer
 • steroider
 • antibiotikatabletter

Hvis utslettene fortsetter, kan en lege henvise en person til en hudspesialist, som vil fortsette å foreskrive medisiner mens han prøver å identifisere triggere for elveblest. Noen mennesker kan også finne at utslettet deres er relatert til utvikling av andre tilstander, for eksempel angioødem eller anafylaksi. Dette vil påvirke hvordan utslettene behandles, avhengig av komplikasjonens art.

Alternative årsaker

Et utslett kan være et eksem, som kan vises som røde flekker. Det kan være at utslett er et resultat av en annen faktor enn stress, for eksempel:

 • Varmeutslett: Eksponering for et varmt og fuktig klima kan føre til at utslett av varme utvikles.
 • Eksem: Denne kroniske tilstanden kan oppstå i alle aldre. Det er preget av små hevelser på huden som kan spre seg og danne tette røde flekker.
 • Kontaktdermatitt: Dette er forårsaket av et allergen, som spesielle såper eller smykker, som kommer i kontakt med huden.
 • Pityriasis rosea: Dette er en vanlig hudtilstand som er karakterisert ved et stort utslett, ofte omgitt av mindre ujevnheter eller utslett.
 • Rosacea: Utslett på grunn av rosacea vises ofte (men ikke alltid) i ansiktet og kan vedvare i flere uker eller måneder. Det er ingen kur for denne tilstanden, og utslett kan dukke opp igjen til tross for behandling.

Forebygging

Det er vanlig å oppleve stress. Den beste måten å forhindre stressutslett er å redusere eksponering for stress. Dessverre er ikke dette alltid mulig. Enkelte stressfaktorer, som forårsaker stresset, kan være uunngåelig. Disse inkluderer vanskelige arbeidssituasjoner eller andre forhold. Det er imidlertid mulig å gjøre ting som hjelper en persons evne til å takle stress.

En tilnærming er å jobbe med livsstilsfaktorer for å minimere effekten av stresset, ved å:

 • å delta i regelmessig trening
 • ha et sunt og balansert kosthold

Stress kan også adresseres gjennom terapi eller avslapningsteknikker, som er kjent for å være nyttige. En slik teknikk er mindfulness-meditasjon. Å eliminere eller redusere effekten av stress kan være en vanskelig oppgave. De mest effektive strategiene vil variere avhengig av stressoren og individet som opplever stresset. Det vil ikke være mulig å alltid forhindre stress. Under slike omstendigheter kan et stressutslett være uunngåelig. Skulle det oppstå et stressutslett, er det viktig å minimere ubehaget som det forårsaker, og forhindre at tilstanden forverres.

Relaterte artikler:

Stressrelatert utmattelse

Får ikke sove stress

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

20-50% RABATT!