Urolige bein når du er gravid

Nesten en tredjedel av gravide har en tilstand som kalles «urolige bein syndrom» (RLS). Lær mer om urolige bein under graviditet.

Urolige bein gravid

Mennesker som har urolige bein syndrom beskriver det som en «kløende», «trekkende», «brennende» «,»kriblende»følelse som gir dem en overveldende trang til å bevege bena. Når de beveger beina, avtar følelsen ofte.

Årsaker til urolige bein under graviditet

Forskere vet ikke nøyaktig hva som forårsaker urolige bein om natten. Men noen tror det kan stamme fra en ubalanse i hjernens kjemiske dopamin. Det kjemiske hjelper normalt med å holde muskelbevegelser jevn og jevn.

RLS (urolige bein syndrom) under graviditet kan utløses av mangel på nok folsyre eller jern. Det er også noen bevis for at stigende østrogennivå under graviditet kan bidra til RLS. Å prøve å roe de urolige bena hele natten kan gjøre deg søvnig og irritabel i løpet av dagen. Å ha urolige beinsyndrom kan også gjøre deg mer sannsynlig å ha lengre fødsel.

Behandling av RLS mens du er gravid

Hvis symptomene dine er alvorlige nok til å avbryte søvnen natt etter natt, vil du sannsynligvis oppsøke legen din for å få RLS-behandling. Det kan være utfordrende under graviditet. De fleste medisiner som vanligvis brukes til å behandle urolige beinsyndrom, har ikke blitt studert mye hos gravide kvinner. Så det er ikke nok data til å bestemme alle potensielle risikoer for et utviklende foster.

Før du tar medisiner mot RLS, bør legen sjekke jernnivået. Hvis du har for lavt jernnivå, kan du ta et jerntilskudd. I mange tilfeller der tilførselen av jern i kroppen er lav, vil et supplement være nok til å rette opp RLS. Hvis dine RLS-symptomer fremdeles ikke forsvinner etter at en jernmangel er funnet og behandlet, foreskriver noen leger opioide (narkotiske) medisiner. På grunn av en risiko for abstinenssymptomer hos en nyfødt, gis opioider vanligvis i en kort periode.

Livsstilsendringer

Hvis din RLS ikke er så alvorlig, kan du prøve å gjøre noen enkle livsstilsendringer. Disse livsstilsendringene har vist seg å ikke bare redusere symptomene på rastløse beinsyndrom, men de er også gode for graviditeten generelt:

  • Unngå å drikke kaffe, brus og andre koffeinholdige drikker.
  • Trening hver dag, men ikke nærmere enn et par timer før leggetid, slik at du ikke får problemer med å sove.
  • Ha en fast søvnrutine. Gå til sengs og våkn opp til samme tid hver dag, hvis du kan. Før du legger deg, kan du slappe av med et varmt bad eller kose deg i sengen med en god bok.
  • Bruk en varmepute

Når du våkner med urolige bein, kan du prøve disse tipsene for å få følelsen til å forsvinne slik at du kan sovne igjen:

  • Massere beina
  • Påføre en varm eller kald kompress på beinmuskulaturen
  • Stå opp og gå eller strekke på beina.

RLS kan løse seg etter fødselen. I løpet av få dager etter at babyen din er født, vil den i mange tilfeller forsvinne. Det er gode nyheter, fordi nye mødre snart vil ha mye mer presserende ting å gjøre midt på natten.

Relaterte artikler:

Hovne bein gravid

Vondt i korsryggen gravid

Om forfatteren

Legg inn kommentar