Uro i kroppen når jeg skal sove

Urolig søvn har ingen konkret definisjon, og er ikke en identifisert søvnforstyrrelse, noe som betyr at betydningen er subjektiv. Lær mer om årsaker til uro i kroppen når du skal sove.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Hvordan føles det å ha uro i kroppen når du skal sove?

Hva som kan defineres som urolig søvn er subjektivt; Hvordan det oppfattes avhenger av om det er du som prøver å sove eller om du observerer noen andre. Urolig søvn kan innebære følgende problemer:

  • Du snuer og vender på deg når du ligger i sengen for å bli komfortabel
  • Følelsen av å halvsove eller at du ikke sover dypt nok
  • Konstante bevegelser fordi tankene dine raser
  • Frustrasjon over manglende evne til å sove godt
  • Å ikke kunne sovne raskt etter å ha våknet uventet

I tillegg er et symptom på urolig søvn ofte funnet neste dag, når du kan føle deg trøtt, slapp eller mentalt sliten. Hvis urolig søvn skjer regelmessig, kan disse problemene bli stadig mer problematiske og til og med farlige hvis du er døsig mens du kjører bil eller bruker tunge maskiner.

Observere urolig søvn

Noen ting du kan se på som urolig søvn hvis du ser dem hos en annen person inkluderer:

  • Hyppig kasting og vending eller å våkne uten å ville det
  • Høy snorking som involverer gisp eller kvelningslyder
  • Bemerkelsesverdig bevegelse av lemmer, for å komme seg ut av sengen eller til og med gå i søvne
  • Snakker eller roper mens du fortsatt sover
  • Gnisse tenner

Med noen av disse symptomene på uro i kroppen, som å snakke eller bevege seg under søvn, vil personen sannsynligvis være helt uvitende om dette, og vil ikke huske det når de våkner. Som et resultat kan det hende at de ikke oppfatter søvnen som urolig.

Hvordan er urolig søvn forskjellig fra søvnløshet?

I motsetning til urolig søvn, er søvnløshet en formelt definert søvnforstyrrelse diagnostisert av helsepersonell i henhold til spesifikke kriterier. Selv om noen bruker ordet søvnløshet i daglig tale for å referere til generelle søvnproblemer, har begrepet en presis betydning i søvnmedisin.

I praksis opplever trolig flertallet av personer med søvnløshet urolig søvn; men ikke alle mennesker som har urolig søvn, spesielt hvis det bare skjer av og til, lider av søvnløshet.

Hva er årsakene til uro i kroppen når du skal sove?

De mulige årsakene til urolig søvn er mange og forskjellige. Ting som påvirker din mentale og fysiske tilstand kan kaste av deg søvnen, det samme kan søvnforstyrrelser eller dårlige søvnvaner.

Stress og angst, inkludert formelle angstlidelser, kan få en persons sinn til å løpe og få dem til å føle seg ute av stand til å slappe av for å kunne sove godt. Sorg, tristhet og depresjon kan også påvirke en persons mentale tilstand på en måte som er skadelig for søvnen.

Koffein, nikotin og andre sentralstimulerende midler kan få hjernen og kroppen til å føles kablet og uforberedt på søvn. Alkohol og beroligende midler, selv om de forårsaker døsighet, forstyrrer normale søvnsykluser og kan gi en urolig natts søvn selv etter å ha sovnet raskt.

Ulike typer helseproblemer kan hindre planer for fredelig søvn. Smerter, hyppig vannlatingsbehov, lungesykdommer og hjerteproblemer er alle eksempler på tilstander som kan forstyrre søvnen. Smerter, spesielt, og manglende evne til å bli komfortabel i sengen, kan ofte være assosiert med urolig søvn.

Et soverom eller en sovestilling som ikke bidrar til god søvn, kan også bidra til urolig søvn. Å finne den beste madrassen for din kroppstype og søvnpreferanser spiller en stor rolle for å oppnå god og sunn søvn.

Dårlige søvnvaner, som er en del av søvnhygienen, er en vanlig årsak til utilstrekkelig eller dårlig søvn. Å ha en inkonsekvent søvnplan, bruke elektroniske enheter i sengen og spise for sent på kvelden er eksempler på vaner og rutiner som kan føre til urolig søvn.

Urolig eller forstyrret søvn kan også oppstå på grunn av en feiljustert døgnrytme, som ofte oppstår når du jobber nattskift eller lider av jetlag.

I noen situasjoner er rastløs søvn knyttet til en underliggende søvnforstyrrelse som søvnløshet, Restless Leg Syndrome (RLS), eller søvnrelaterte pusteforstyrrelser som obstruktiv søvnapné (OSA). I RLS føler en person en sterk trang til å bevege lemmene, og i OSA blir pusten gjentatte ganger avbrutt, noe som forårsaker korte oppvåkninger som omgår evnen til å sove dypt.

Urolig søvn som du observerer hos noen andre kan være forårsaket av disse problemene, men det kan også være relatert til andre tilstander som parasomnier. Parasomnier er unormal atferd og bevegelser under søvn, inkludert søvnprat, søvngjengeri og utagering av drømmer.

Relaterte artikler:

Hvorfor får jeg ikke sove

Hvordan sove med isjias

Referanser

Om forfatteren