HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Urinveisinfeksjon gravid

Urinveisinfeksjon når du er gravid er vanlig, og er forårsaket av bakterier. Lær mer om symptomer og behandling av urinveisinfeksjon.

Hva er en urinveisinfeksjon?

En urinveisinfeksjon oppstår når bakterier fra et sted utenfor en kvinnes kropp kommer inn i urinrøret hennes (i utgangspunktet urinveiene) og forårsaker en infeksjon. Det er mer sannsynlig at kvinner får urinveisinfeksjon enn menn. Den kvinnelige anatomi gjør det enkelt for bakterier fra skjeden eller endetarmen å komme i urinveiene fordi de alle ligger tett sammen.

Hvorfor er urinveisinfeksjon vanlige under graviditet?

Urinveisinfeksjoner er vanlige under graviditet. Det er fordi det voksende fosteret kan legge press på blæren og urinveiene. Dette fanger opp bakterier eller får urin til å lekke. Det er også fysiske endringer som må tas i betraktning. Etter seks ukers svangerskap opplever nesten alle gravide aturinrøret utvides og fortsetter å utvide seg frem til fødselen. Større urinveier, sammen med økt blærevolum og redusert vannavgang, gjør at urinen står mer stille i urinrøret. Dette gjør at bakterier kan vokse. For å gjøre vondt verre, blir en gravid kvinnes er urin mer konsentrert. Den har også visse typer hormoner og sukker. Disse kan oppmuntre til bakterievekst og redusere kroppens evne til å bekjempe “dårlige” bakterier som prøver å komme inn.

Hva er symptomene?

Symptomer på urinveisinfeksjon inkluderer:

 • svie eller smertefull vannlating
 • uklar eller blodprikket urin
 • bekken- eller korsryggsmerter
 • hyppig urinering
 • føler at du må tisse ofte
 • feber
 • kvalme eller oppkast

Mellom 2 og 10 prosent av gravide opplever en urinveisinfeksjon. Enda mer bekymringsfullt, urinveisinfeksjon har en tendens til å gjenta seg ofte under graviditet. Kvinner som har hatt urinveisinfeksjon før, er mer utsatt for å få det under graviditet. Det samme gjelder kvinner som har fått flere barn.

Er en urinveisinfeksjon farlig under graviditet?

Enhver infeksjon under graviditet kan være ekstremt farlig for deg og babyen din. Det er fordi infeksjoner øker risikoen for for tidlig fødsel. Gi legen din beskjed når du har noen symptomer på urinveisinfeksjon under graviditet. Hvis du får forskrevet antibiotika, må du ta hele kuren for å slå ut infeksjonen.

Hva er behandlingsalternativene?

Du kan bidra til å forhindre UTI under graviditeten ved å:

 • tømme blæren ofte, spesielt før og etter sex
 • bruke bomullsundertøy
 • unngå parfyme eller spray
 • drikke rikelig med vann for å holde seg hydrert
 • unngå harde såper eller kroppsvask i underlivet

De fleste urinveisinfeksjoner under graviditet behandles med en antibiotikakur. Legen din vil foreskrive et antibiotika som er sikkert for gravide, men som fortsatt er effektivt til å drepe bakterier i kroppen din. Hvis urinveisinfeksjonen har utviklet seg til en nyreinfeksjon, kan det hende du må ta et sterkere antibiotikum eller få det intravinøst.

Relaterte artikler:

Løping gravid

Psykisk stress gravid

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet