Unormalt sliten etter trening

Det er normalt å være sliten, svett og støl etter trening, men hva når du er unormalt sliten? Lær mer om årsaker og forebygging.

Hvis du føler at du har ekstrem tretthet etter en treningsøkt, kan det være et tegn på overtrening eller et helseproblem.

Å føle seg dårlig eller svak etter trening er vanligvis ikke normalt; Mens du kanskje føler deg utmattet etter en treningsøkt dagen etter, bør du begynne å komme deg ganske raskt. Hvis du føler at du ikke kommer deg, eller er mer sliten enn du burde være, kan det være et tegn på at treningen din var for intens eller krevende for kroppen din.

Overtreningssyndrom

Det er to generelle problemer knyttet til tretthet etter trening. Overtreningssyndrom oppstår over tid fra for mye trening. Det andre problemet oppstår veldig raskt og er kjent som overbelastning etter trening. Begge problemene kommer fra for mye trening og ikke nok hvile.

Symptomene på overbelastning løser seg vanligvis raskt når du slutter å trene og får mer hvile. Imidlertid kan symptomene på overtrening vare i to måneder eller mer. Hvis du har et av problemene, vil du merke at du hele tiden er trøtt og støl. Du kan også bli oftere syk på grunn av et undertrykt immunforsvar. Din mentale helse påvirkes også av overtrening og overbelastning. Søvnen din kan bli forstyrret, og du kan føle deg deprimert. Kvinner kan oppleve fravær av menstruasjon.

Dehydrering forårsaker tretthet

Trening får deg til å svette, noe som kan føles bra hvis du er ordentlig hydrert. Men hvis du ikke er forberedt på treningen og mister for mye væske, kan du bli dehydrert. Tørst er ikke det eneste symptomet på dehydrering. Du vil kanskje legge merke til at du faktisk svetter og urinerer mindre, ettersom kroppen din prøver å holde på væske. Du kan bli sliten og svimmel også. Hvis du driver med en sport, kan ytelsen din også reduseres. I mer alvorlige tilfeller kan du bli forvirret og til og med besvime av dehydrering. Hjertefrekvensen kan øke eller bli uregelmessig. Det er også mulig å gå i sjokk av dehydrering.

Varme kompliserer dehydrering. Siden svette er et verktøy som kroppen din bruker til å kjøle seg ned, kan trening i et varmt miljø få deg til å miste væske raskt. Hvis du skal trene et sted som er uvanlig varmt, må du sørge for å drikke mer enn vanlig. Sørg for å drikke rikelig med vann før trening eller sportsbegivenhet for å forhindre dehydrering. Etterpå bør du fortsette å drikke. Du kan veie deg selv før og etter trening for å bestemme antall kilo væske du mistet.

Lavt blodsukker og utmattelse

Trening tømmer kroppens lagre av glukose. Normalt har du nok glykogen lagret i musklene dine, noe som driver muskelsammentrekninger gjennom hele treningen. Du har også glukose som flyter rundt blodbanen din, klar til drivstoffceller som trenger det. Under trening kan kroppen din bruke både glykogen i muskler og glukose i blodet ditt, noe som får blodsukkernivået til å synke. Dette er kjent som hypoglykemi.

Det er et bredt spekter av symptomer som stammer fra hypoglykemi, som du kan føle under treningen eller etterpå. Fysiske symptomer inkluderer rystelser, rask hjerterytme, kvalme, hodepine eller generell svakhet. Det er også mentale symptomer som forvirring, angst eller mareritt. I ekstreme tilfeller kan du få anfall fra hypoglykemi.

For å forhindre lavt blodsukker under eller etter trening, må du spise noe med karbohydrater nær treningsøkten. Du trenger sannsynligvis ikke et komplett måltid, men en rask matbit med 20 til 30 gram karbohydrater, for eksempel et eple, skal hjelpe. Du kan også ta en sportsdrikke eller saft, som inneholder karbohydrater.

Restitusjonstid etter trening

Hvis du lider av ekstrem tretthet etter trening, eller bare vil forhindre det, bør du tilpasse hvordan du trener og restituerer. Generelt, jo krevende treningen er, desto mer sannsynlig er det at du lider av ekstrem tretthet. Hvordan du restituerer i etterkant, vil også ha stor betydning.

Forebygging av tretthet etter trening

Å forberede deg på trening med riktig ernæring og hydrering kan hjelpe deg med å unngå ekstrem tretthet etter trening. En artikkel anbefaler å spise et godt balansert kosthold med karbohydrater, protein og fett. De anbefaler også å øke karbohydratinntaket hvis du trener regelmessig eller hardere enn vanlig.

Det er også anbefalt å drikke 10 til 12 glass vann per dag for å forhindre dehydrering. Mens du trener, anbefaler de å drikke 125 til 250 milliliter væske hvert 10. til 12. minutt. I stedet for vann kan du drikke en elektrolyttforsterket drikk under trening for bedre hydrering.

Etter treningen bør du kjøle deg ned i stedet for å stoppe plutselig. Dette hjelper til med å holde blodet flytende mens kroppen din avkjøles helt. Når du er avkjølt, kan du spise, hydrere og sove for å forbedre restitusjoner og gjøre deg klar for din neste treningsøkt. Lytt til kroppen og hvile så mye du føler du trenger mellom treningsøktene.

Relaterte artikler:

Sliten etter trening

Restitusjonstrening når du er sliten

Om forfatteren