Tunge bein når du trener løping

I denne artikkelen vil vi se på årsakene til tunge bein under løping, forebyggende tiltak, behandling og andre relaterte spørsmål.

Løping er en populær form for trening som kan gi mange helsemessige fordeler, inkludert forbedret kardiovaskulær helse, økt utholdenhet og bedre mental helse. Imidlertid kan mange løpere oppleve et vanlig problem: tunge bein. Dette fenomenet kan påvirke ytelsen og gleden av treningen. I denne artikkelen vil vi utforske årsakene til tunge bein under løping, forebyggende tiltak, behandling og andre relaterte spørsmål.

Hva er tunge bein?

Tunge bein er en følelse av tretthet, stivhet eller svakhet i bena som kan oppstå under eller etter løping. Denne følelsen kan variere fra mild til alvorlig og kan påvirke en løpers evne til å opprettholde ønsket tempo eller distanse. Det er viktig å forstå at tunge bein ikke nødvendigvis er et tegn på en alvorlig medisinsk tilstand, men det kan være et symptom på flere underliggende faktorer.

Relatert: Hvorfor trene bein

Tunge bein og løping

For hvert steg du tar, lurer du på hvorfor beina føles så tunge. Hvis dette høres kjent ut, kan du være trygg – det er mange årsaker til den ubehagelige følelsen, hvordan du enkelt forebygger flere av dem.

Hard styrketrening

Styrketrening er et smart måte styrke kjernen og annen viktig muskulatur når du løper. Det hjelper med å opprettholde muskelmasse, kan gjøre deg til en raskere løper, og gir balanse i treningsrutinen. Imidlertid kan for mange intense styrketreninger, føre til at beina føles tunge.

Hvis målet ditt er trening for første halvmaraton, vil du justere styrketreningen i tråd med en periodisert treningsplan. Med andre ord, endre volumet og intensiteten på styrkeøvelsene dine basert på hvor i løpesesongen du er.

 • Utenfor sesong: Dette er tiden på året der det ikke er noen større løp; når løpere gjennomfører basistrening. For de fleste løpere faller det over vintermånedene. I løpet av denne tiden kan du fokusere mer på styrketrening. Dette vil hjelpe deg med å bygge muskelmasse som vil styrke løpene dine senere på året. Du kan ha noen løp utenfor sesongen der beina føles tunge, men det er OK hvis det skjer noen ganger siden du ikke har noen kommende løp å bekymre deg for.
 • Innenfor sesong: Kutt ned på styrkeøktene, kanskje 1-2 lettere styrkeøkter hver uke.

Overtrening

Hvis du opplever tunge bein ofte, kan det være et tegn på at du overtrener. Overtrening betyr at du legger for mye fysisk stress på kroppen din. Det kan være forårsaket av:

 • For høyt treningsvolum
 • For rask økning i treningsmengde
 • Prøver å gjøre for mye for raskt etter en skade eller opphold i trening

Bortsett fra tunge bein, inkluderer andre tegn på overtrening:

 • Nedsatt ytelse
 • Tretthet
 • Psykisk utmattethet (løp føles hardere enn de pleide)
 • Hodepine
 • Irritabilitet
 • Økt skaderate
 • Sykdom (økt forkjølelsesfrekvens)

Hvis disse symptomene faktisk skyldes overtrening, kan du prøve å ta noen dager med hvile etterfulgt av noen uker med redusert treningsvolum. Overtrening kan være alvorlig, så ikke prøv å trene deg gjennom det. Sørg for hvilen kroppen trenger.

Dårlig løpeteknikk

Hvis du jevnlig løper med dårlig teknikk, legger det ekstra stress på kroppen din og kan føre til tretthe og, tunge bein. To av de viktigste faktorene med tanke på løpeteknikk å ta hensyn til er:

 • Kontakttid mot overflate: Tiden foten din er i kontakt med bakken med hvert skritt.
 • Vertikal svingning: Hvor høyt i luften du hopper for hvert trinn.

For riktig teknikk, ønsker du å bruke minst mulig tid med tanke på kontakt med overflaten, og sørge for at de vertikale svingningene er minimale. For høy kontakttid med bakken fungerer som en brems under en løpetur, og bremser deg ned for hvert steg du har og hindrer fremdrift. For mye hoppende bevegelser sløser bort energi og skaper mer kraft (stress) på beina når du lander. Spesielt nybegynnere kan slite med dette. Svakere hofte- og kjernestyrke kombinert med et lavere tempo betyr vanligvis at foten holder seg på bakken i lengre perioder.

Vektøkning

De aller fleste kan løpe, uansett vekt. Men høyere vekt innebærer høyere belastning på beina og kroppen, noe som kan gi tunge bein når du løper. Selv en ekstra vekt 3-4 kilo sammenlignet med forrige treningssesong kan føre til at beina blir svakere og kjennes tyngre. Hvis du har pådratt deg noen ekstra kilo du vil miste, kan du prøve å implementere disse endringene for å få skalaen til å bevege seg:

 • Fokusere på sult- og metthetsfølelser: Spis når du er sulten, og stopp å spise når du er fornøyd. Unngå distraksjoner som å se på TV mens du spiser.
 • Spor hva du spiser i noen dager: Se om det er noen mindre sunne vaner du kan kvitte deg med.
 • Ha mindre porsjoner: Prøv å bruke mindre tallerkener.
 • Unngå å bruke løpene dine som begrunnelse for mindre sunne matvarer: Det er greit å inkludere noen usunne vaner i kostholdet ditt, men praktiser 80/20-regelen – 80% næringsrike valg og 20% ​​fleksibilitet for godsaker.

Dehydrering

De fleste forbinder dehydrering med muskelkramper, men dehydrering kan også forårsake tretthet og tunge bein under en løpetur. I likhet med jernmangel kan folk oppfatte denne trettheten som tunge bein. Hydrering er kritisk under lange løp. Når du mister væske gjennom svette og ikke drikker nok til å oppveie dette, kan blodvolumet ditt faktisk bli tykkere. Kroppen din må jobbe hardere for å pumpe dette blodet. Du kan føle at beina er mer slitne enn vanlig, eller løpingen bare føles hardere.

Følg disse tipsene for å forhindre dehydrering når du løper:

 • Drikk væske i henhold til tørst: Hvis du synes at du drikker i henhold til signalene kroppen din gir deg, kan du prøve å sette en påminnelse på klokken din som forteller deg å drikke til bestemte tidspunkt.
 • Bruk et drikkebelte: Legg dette til utstyrslisten din, spesielt på lange løp, slik at du har væske å drikke etter behov.
 • Velg riktig drikke: Hvis du trener i under en time, vil rent vann tilfredsstille dine behov. Hvis du trener i mer enn en time, velger du en drikk som også har elektrolytter.
 • Justere hydrering sammen med været: Kroppen din kan trenge mer væske for trening i varmt, fuktig vær.

Relatert: Hvordan gå ned i vekt med løping

Forebygging av tunge bein

1. Gradvis økning av treningsintensitet

En av de beste måtene å forebygge tunge bein på er å øke treningsintensiteten gradvis. Dette gir musklene tid til å tilpasse seg den økte belastningen og reduserer risikoen for overbelastning.

2. Riktig hydrering

Å holde seg hydrert er avgjørende for å opprettholde muskelprestasjonen. Det anbefales å drikke vann regelmessig gjennom dagen og spesielt før, under og etter trening. Elektrolyttdrikker kan også være nyttige for å erstatte tapte salter.

3. Balansert kosthold

Et balansert kosthold som inkluderer tilstrekkelig protein, karbohydrater, fett og mikronæringsstoffer, er viktig for muskelhelsen. Løpere bør spesielt fokusere på å få nok jern, magnesium og kalium i kostholdet sitt.

4. Tilstrekkelig hvile

Hvile er en kritisk komponent i enhver treningsplan. Det er viktig å inkludere hviledager og sørge for tilstrekkelig søvn for å gi musklene tid til å komme seg.

5. Kompresjonstøy

Bruk av kompresjonstøy kan hjelpe med å forbedre blodsirkulasjonen og redusere følelsen av tunge bein. Kompresjonssokker eller leggings er populære valg blant løpere.

Behandling av tunge bein

1. Massasjeterapi

Massasjeterapi kan hjelpe med å lindre muskelspenninger og forbedre blodsirkulasjonen. Regelmessig massasje kan være en effektiv måte å redusere følelsen av tunge bein på.

2. Tøying og yoga

Stretching og yoga kan bidra til å forbedre fleksibiliteten og redusere muskelspenninger. Dette kan igjen redusere følelsen av tunge bein. Fokus på dynamisk stretching før løping og statisk stretching etterpå kan være spesielt gunstig.

3. Varme- og kuldeterapi

Varme- og kuldeterapi kan hjelpe med å lindre muskelubehag. Bruk av varmeputer eller varmebad kan slappe av musklene, mens isbad eller ispakker kan redusere betennelse og hevelse.

4. Fysioterapi

Hvis tunge bein vedvarer, kan det være nyttig å konsultere en fysioterapeut. En fysioterapeut kan vurdere løpsmekanikken din, identifisere eventuelle svakheter eller ubalanser, og utvikle et skreddersydd treningsprogram.

Når bør du oppsøke lege?

Selv om tunge bein ofte er et resultat av trening og kan behandles med enkle tiltak, er det viktig å være oppmerksom på når du bør oppsøke lege. Hvis du opplever vedvarende smerte, hevelse eller andre uvanlige symptomer, bør du konsultere en lege for å utelukke underliggende medisinske tilstander.

Tips fra erfarne løpere

1. Lytt til kroppen din

Erfarne løpere vet viktigheten av å lytte til kroppen sin. Hvis du føler deg unormalt trøtt eller opplever smerte, kan det være et tegn på at du trenger hvile eller justeringer i treningsrutinen.

2. Variasjon i treningen

Variasjon i treningen kan bidra til å forhindre overbelastning av bestemte muskelgrupper. Inkluder forskjellige typer trening, som styrketrening, sykling eller svømming, for å gi musklene en pause fra den repetitive belastningen av løping.

3. Riktig utstyr

Bruk av riktig løpesko og utstyr kan gjøre en stor forskjell. Sko som passer godt og gir tilstrekkelig støtte kan redusere risikoen for skader og tretthet. Det kan være lurt å få en profesjonell vurdering av løpeteknikken din og valg av sko.

Konklusjon

Tunge bein under løping kan være en frustrerende opplevelse, men det er mange tiltak du kan ta for å forebygge og behandle dette problemet. Ved å forstå årsakene til tunge bein og implementere forebyggende strategier som riktig hydrering, balansert kosthold, tilstrekkelig hvile og variert trening, kan du forbedre løpsopplevelsen din og oppnå bedre resultater. Husk at det er viktig å lytte til kroppen din og søke profesjonell hjelp hvis du opplever vedvarende problemer. Med riktig tilnærming kan du nyte løpingens mange fordeler uten å bli hindret av tunge bein.

Om forfatteren

Legg inn kommentar